Η Deutsche Telekom εξαγοράζει και το 5% του ΟΤΕ



Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η πώληση του 5% του ΟΤΕ, του τελευταίου ουσιαστικά πακέτου μετοχών της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης που μπορούσε να διαθέσει το δημόσιο, δρομολογήθηκε για να ολοκληρωθεί και τυπικά τις επόμενες μέρες, καθώς η Deutsche Telekom (DT) ανταποκρίθηκε άμεσα απαντώντας θετικά στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Το αίτημα για την εξαγορά του 5% εστάλη την περασμένη Παρασκευή και η DT απάντησε προχθές, παρότι είχε στη διάθεσή της 30 μέρες. Η γερμανική εταιρεία αγοράζει τη μετοχή του ΟΤΕ με τιμή 11,5904 ευρώ (η μέση τιμή των τελευταίων 20 συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών πριν από το αίτημα). Το συνολικό ποσό που θα εισπράξει το δημόσιο από την πώληση των 24.507.520 μετοχών είναι 284,051 εκατ. ευρώ.

Έπειτα και από αυτή τη συναλλαγή το ποσοστό της γερμανικής εταιρείας στον ΟΤΕ διαμορφώνεται 45% και γι΄αυτό έχει διαθέσει συνολικά 4,472 δις. ευρώ με τη μέση τιμή ανά μετοχή περίπου στα 20 ευρώ. Την ίδια στιγμή τα συνολικά έσοδα του δημοσίου από την σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, η οποία ξεκίνησε πριν 22 χρόνια το 1996 (συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων για το 5%) ανέρχονται σε περίπου 7,890 δις. ευρώ.

Η μεταβίβαση του 5% στην γερμανική εταιρεία δεν θα αλλάξει ουσιωδώς τη άσκηση της διοίκησης στον ΟΤΕ, ωστόσο από τον Ιούνιο του 2018 τα μέλη που διορίζει η ελληνική κυβέρνηση στο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης θα μειωθούν από πέντε σε δύο. Η τυπική ολοκλήρωση της πώλησης του 5% αναμένεται τις επόμενες μέρες και το ποσό που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ θεωρείται έσοδο από ιδιωτικοποίηση και θα διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέους.

[via] / myphone.gr
Σχόλια