Μέχρι και κλιμάκιο του FBI είχε έρθει Κύπρο για τον xάκερ





Mε ιδιαίτερη ζέση χειρίζονται οι Αμερικανικές Αρχές το αίτημα έκδοσης του 19χρονου χάκερ της Cablenet, επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο για την περίπτωση του. Αυτό που προκαλεί ερωτήματα σε σχέση με την συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε «χτυπήσει» ευαίσθητες κυβερνητικές υπηρεσίες, εγείροντας θέματα παραβίασης της εθνικής ασφάλειας.
Οι στόχοι του περιλάμβαναν συνολικά 5 ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της πώλησης και ανάπτυξης ηλεκτρονικών εφαρμογών και προϊόντων.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του philenews, κλιμάκιο του FBI βρέθηκε μάλιστα στην Κύπρο και επισκέφθηκε στις Κεντρικές Φυλακές όπου κρατείται ο 19χρονος, στις 10/ 8/ 2017.
Οι πράκτορες του FBI επιχείρησαν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να αποσπάσουν στοιχεία από τον υπόδικο σε σχέση με τη δράση ξένων συνεργατών του που καταπιάνονται με το ίδιο αντικείμενο, παρέχοντας του ταυτόχρονα διαβεβαιώσεις ότι επιδίωξη τους δεν είναι η καταδίκη του.
Η υπόθεση του νεαρού χάκερ κεντρίζει γενικότερα το ενδιαφέρον, αφού για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται με βάση πάντοτε τις Αμερικανικές Αρχές, κατάφερε να αποσπάσει το ποσό των 38000 σε bitcoin σε διάστημα δύο χρόνων, από το 2014-2016.
Τα ποσά για τα αμερικανικά δεδομένα θεωρούνται μηδαμινά και ο ζήλος που επιδεικνύεται για έκδοση του στη χώρα, κατηγορούμενος για εγκλήματα τα οποία διαπράχθηκαν μάλιστα σε έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι στις ΗΠΑ είναι μάλλον δυσανάλογος του μεγέθους της ζημιάς.

Καταθέσεις μέχρι και για τα φιλέτα
Στην προσπάθεια της η Αστυνομία να υποδείξει την ανομοιομορφία του τρόπου ζωής του 19χρονου σε σχέση με το οικογενειακό τους εισόδημα, ανέκρινε μέχρι και τους εργαζόμενους σε υπεραγορά η οποία εργοδοτούσε την μητέρα του για να ανακαλύψει, με βάση τις μαρτυρίες ότι η οικογένεια ψώνιζε κάποτε φιλέτα, τα οποία δεν θα μπορούσε υπό κανονικές συνθήκες και με βάση τις απολαβές της, να ψωνίζει για το σπίτι.
Από τα χρήματα που κέρδιζε, είτε εργοδοτούμενος από ξένες εταιρείες για να εντοπίζει και να επιδιορθώνει προβλήματα στα ηλεκτρονικά τους συστήματα, είτε από την δράση του ως χάκερ όλο αυτό το διάστημα, αγόρασε ένα κλιματιστικό για το σπίτι και ένα πλυντήριο στη μητέρα του.
Τα υπόλοιπα βρίσκονταν κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό και προορίζονταν για την ολοκλήρωση της μέσης εκπαίδευσης του. Τα χρήματα τα οποία είχε αποσύρει κατόπιν ειδοποίηση της τράπεζας για κλείσιμο του λογαριασμού του κατασχέθηκαν ως τεκμήριο από τις Αστυνομικές Αρχές, όταν εντόπισαν τα μετρητά στο σπίτι του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χαμένοι στη μετάφραση για τον 19χρονο χάκερ της Cablenet
Ο 19χρονος με πατέρα Κύπριο και μητέρα από τις Φιλιππίνες γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο και θεωρείται Κύπριος πολίτης, ως εκ τούτου η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν έχει προηγούμενο στα κυπριακά νομικά δρώμενα, αφού αφορά συγκεκριμένα φυγόδικους από άλλες χώρες.
Αρχικά στην Κύπρο προσήχθη ενώπιον της δικαιοσύνης έπειτα από καταγγελίες για παράνομη πρόσβαση - παρέμβαση στα ηλεκτρονικά δεδομένα δύο εταιρειών και η εγγύηση ορίστηκε από το δικαστήριο αρχικά στις 70.000 και μετέπειτα στις 50.000 ευρώ, ποσό που θεωρείται απαγορευτικό για τα δεδομένα του συλληφθέντος.
Στην μετέπειτα διαδικασία όμως, που αφορούσε την εκδίκαση του αιτήματος των ΗΠΑ όμως, αν και ο ανακριτής της υπόθεσης ισχυρίστηκε ότι τα αδικήματα που διέπραξε ο 19χρονος είναι πανομοιότητα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει στην Κύπρο, η εγγύηση ορίστηκε στα 1000 ευρώ, έπειτα από εισήγηση της κατηγορούσας αρχής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το FBI ζητά την έκδοση 20χρονου Κύπριου χάκερ
Όταν η μητέρα του 19χρονου μετέβη στο δικαστήριο για να καταβάλλει το ποσό της εγγύησης, ο ίδιος αφέθηκε ελεύθερος και συνελήφθηκε εκ νέου την ίδια ώρα δυνάμει του αιτήματος των αμερικανικών αρχών, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης του.

Ονούφριος Σωκράτους
Σχόλια