Υπόθεση Σεργκέι Σκριπάλ: Οι ΗΠΑ είχαν πρόσβαση στον νευροπαραλυτικό παράγοντα ”Novichok” από το 1999




.

Οι ΗΠΑ είχαν πιθανή πρόσβαση στον νευροπαραλυτικό παράγοντα ”Novichok”, που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για την δηλητηρίαση του Ρώσου κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, ήδη από το 1999 όταν το Πεντάγωνο συμμετείχε στην αποστρατικοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις δοκιμών χημικών όπλων στο Ουζμπεκιστάν η οποία ήταν το κύριο εργαστήριο έρευνας του συγκεκριμένου νευροπαραλυτικού παράγοντα.

Αυτό προκύπτει από μια αναφορά των New York Times της εποχής η οποία ανέφερε τότε:

”Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ουζμπεκιστάν διαπραγματεύθηκαν σιωπηλά και αναμένεται να υπογράψουν σήμερα μια διμερή συμφωνία για την παροχή αμερικανικής βοήθειας για την αποσυναρμολόγηση και την απολύμανση μιας από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις δοκιμών χημικών όπλων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας και αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν.

Νωρίτερα φέτος, το Πεντάγωνο ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σκοπεύει να δαπανήσει μέχρι και 6 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο του προγράμματος συνεργασίας για τη μείωση των απειλών, προκειμένου να αποστρατιωτικοποιήσει το λεγόμενο Ινστιτούτο Χημικών Ερευνών στο Nukus του Ουζμπεκιστάν. Σοβιετικοί που αυτομόλησαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το εργοστάσιο Nukus ήταν ο σημαντικότερος χώρος έρευνας και δοκιμών για μια νέα τάξη μυστικών, πολύ θανατηφόρων χημικών όπλων που ονομάζονται ”Novichok”, το οποίο στα ρωσικά σημαίνει ”νέος τύπος”.



Ταυτόχρονα, αρκετά ειρωνικό αποτελεί το γεγονός ότι η δηλητηρίαση του Ρώσου κατασκόπου έγινε μόλις 6 μίλια από το κυβερνητικό χημικό εργαστήριο Porton Down στη Βρετανία, κι αυτό λόγω του σκοτεινού παρελθόντος του. Το Porton Down είναι γνωστό από τα σκάνδαλα με ανθρώπινα πειράματα που πραγματοποιούσε και που είχαν ως πιο γνωστό αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 20χρονου στρατιώτη το 1953 όταν του χορηγήθηκε το νευροπαραλυτικό Sarin. Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων.

Ως επιστέγασμα έρχεται η είδηση ότι μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου κατασκόπου, το Porton Down θα λάβει επιπλέον επιχορήγηση 48 εκατομμυρίων δολαρίων από το Βρετανικό υπουργείο Άμυνας.




Οι εγκαταστάσεις του Porton Down στη Βρετανία.

Όμως ένα ακόμη στοιχείο που ενισχύει το επιχείρημα ότι όχι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά τελικά ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στο ”Novichok”, είναι ότι ο Ρώσος χημικός που βοήθησε στην κατασκευή του, ο Vil Mirzayanov, είχε δημοσιεύσει την χημική σύνθεση του Novichok στο βιβλίο του ”State Secrets” (Κρατικά Μυστικά), ένα γεγονός που φαίνεται να παραβλέπεται από όσους υποτίθεται ότι ερευνούν την υπόθεση.

Η υπόθεση έχει επιδεινώσει κατά πολύ τις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας-Βρετανίας οι οποίες παίρνουν μια ψυχροπολεμική τροπή, με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να κατηγορεί απευθείας την Ρωσική κυβέρνηση, και τον Ντόναλντ Τραμπ να συντάσσεται με άλλους ηγέτες ότι πίσω από την ενέργεια κρύβεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου κατάσκοπου, που ενέγειρε όλες αυτές τις κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, προέκυψε μόλις λίγες ημέρες πριν τις Ρωσικές προεδρικές εκλογές οι οποίες ανέδειξαν τελικά νικητή ξανά τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή:Offtherecord
Σχόλια