Αναστροφή εν πλω 20 πλοίων από ΗΠΑ με σόργο για Κίνα



Μια αρμάδα πλοία που μεταφέρουν φορτία σόργου από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Κίνα έχει αλλάξει πορεία, καθώς το Πεκίνο εφαρμόζει αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές σιτηρών, σύμφωνα με εμπορικές και ναυτιλιακές πηγές του Reuters.

Ο σόργος είναι μια εξειδικευμένη ζωοτροφή και ένα κομμάτι της πίτας των δισεκατομμυρίων δολαρίων των αμερικανικών εξαγωγών που διακυβεύονται μετά την εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η οποία απειλεί να διαταράξει τη ροή των εμπορικών προϊόντων από το χάλυβα μέχρι τα ηλεκτρονικά.

Είκοσι πλοία που μεταφέρουν πάνω από 1,2 εκατομμύρια τόνους σόργου των ΗΠΑ βρίσκονται στο νερό, σύμφωνα με στοιχεία των επιθεωρήσεων εξαγωγής από την Federal Inspection Service του αμερικάνικου υπουργείου Γεωργίας, USDA. Από την αρμάδα των πλοίων αξίας άνω των 216 εκατομμυρίων δολαρίων, τουλάχιστον πέντε άλλαξαν την πορεία τους μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση των τιμολογίων της Κίνας στις εισαγωγές σόργου στις ΗΠΑ την Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το Reuters.

Η πίεση στην αλυσίδα εφοδιασμού που αισθάνονται οι προμηθευτές σόργου στο Ειρηνικό, Ατλαντικό και Ινδικό ωκεανό υπογραμμίζει πόσο γρήγορα οι αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας μπορούν να επηρεάσουν τον παγκόσμιο αγροτικό τομέα, ο οποίος πλήττεται από τις χαμηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων.

Οι πέντε αποστολές, οι οποίες κατευθύνονταν προς την Κίνα όταν φορτώθηκαν στους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής των ακτών του κόλπου Texas Gulf Coast ανήκουν στους εμπόρους σιτηρών Cargill Inc, Archer Daniels Midland Co (ADM.N), καθώς θα κρίνονταν ασύμφορη η παράδοση των φορτίων στην Κίνα.

Το Πεκίνο, που διερευνά την περίπτωση οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ να προκαλούν ζημιά στην εγχώρια βιομηχανία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες οφείλουν να καταθέσουν μια εγγύηση 178.6% επί της αξίας του συνολικού εμπορεύματος.

Εμπορικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η Cargill και η ADM πιθανότατα πούλησαν το μεγαλύτερο μέρος του εμπορεύματος που βρίσκεται στο νερό.

Σε δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη, η Cargill επιβεβαίωσε πως πράγματι είναι ο εξαγωγέας, ωστόσο η εταιρεία αρνήθηκε να αποκαλύψει τι βρίσκεται στα πλοία, όπως επίσης και τον προορισμό, το βάρος του εμπορεύματος αλλά και την επωνυμία των πελατών. Ταυτόχρονα η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει τον λόγο για τον οποίο σταμάτησαν την πορεία τους τα πλοία, καθώς και να αναφέρει αν η πορεία τους αυτή τη στιγμή έχει αλλάξει. Ωστόσο ανέφερε πως δεν φέρει καμία ευθύνη για τυχόν επιβαρύνσεις στο κόστος. Οι εκπρόσωποι της ADM αρνήθηκαν να αναφέρουν το οτιδήποτε.

agronews.gr
Σχόλια