Πορτογαλία: Η παραγωγή ΑΠΕ το Μάρτιο ξεπέρασε τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας




Η μηνιαία παραγωγή καθαρής ενέργειας στην Πορτογαλία ξεπέρασε τη ζήτηση της χώρας το Μάρτιο, σύμφωνα με έκθεση της Πορτογαλικής Ένωσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σύμφωνα με την έκθεση, πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα σημειωθεί αυτή η εντυπωσιακή επίδοση στην Πορτογαλία. «Το επίτευγμα του τελευταίου μήνα είναι ένα παράδειγμα του τι θα συμβαίνει πιο συχνά στο εγγύς μέλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, η κατανάλωση ηλεκτρισμού στην ηπειρωτική Πορτογαλία ήταν 4.647 γιγαβατώρες. Τον Μάρτιο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έφτασε τις 4.812 γιγαβατώρες, που αντιστοιχούν στο 103,6% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραγωγή του μήνα δεν ήταν εντελώς καθαρή, καθώς σύμφωνα με το Reuters, οι μονάδες ορυκτών καυσίμων συμπλήρωσαν την προσφορά κατά τη διάρκεια κάποιων σύντομων περιόδων, αλλά αυτές οι περίοδοι «αντισταθμίστηκαν πλήρως από άλλες με μεγαλύτερη παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας», αναφέρει η έκθεση.

Ο άνεμος και η υδροηλεκτρική ενέργεια ήταν υπεύθυνοι για το 42% και το 55%, αντίστοιχα, της μηνιαίας κατανάλωσης. Η υιοθέτηση της ανανεώσιμης ενέργειας από την Πορτογαλία επέτρεψε στο ιβηρικό κράτος να αποφύγει 1,8 εκατομμύρια τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή χονδρικής πώλησης μειώθηκε στα 39,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με 43,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
«Μέχρι το 2040 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να είναι σε θέση να εγγυάται, με οικονομικά αποδοτικό τρόπο, τη συνολική ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Πορτογαλίας. Ωστόσο, θα είναι απαραίτητη η περιοδική χρήση μονάδων παραγωγής φυσικού αερίου», καταλήγει η έκθεση.
Η Πορτογαλία στοχεύει σε ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050.
Ναυτεμπορική
Σχόλια