Γεύση από το μέλλον…




Το εργοστάσιο του μέλλοντος θα είναι «έξυπνο», ψηφιακό και δικτυωμένο με ανθρώπους και ρομπότ να δουλεύουν δίπλα-δίπλα. Μία πρώτη γεύση από το μέλλον μας δίνει η φετινή Βιομηχανική Έκθεση του Ανοβέρου.


Μία καλή είδηση για το ελεύθερο εμπόριο: ΕΕ και Μεξικό ολοκληρώνουν με επιτυχία τη διαπραγμάτευση για μία νέα εμπορική συμφωνία, η οποία θα καταργεί τους δασμούς στις εξαγωγές εκατέρωθεν. Το αίσιο τέλος σε μία δύσκολη διαπραγμάτευση ανακοινώθηκε την κατάλληλη στιγμή, καθώς το Μεξικό είναι η τιμώμενη χώρα της φετινής Έκθεσης του Ανοβέρου. Όπως επισημαίνει ο Γιόχεν Κέκλερ, διευθυντής του γερμανικού εκθεσιακού οργανισμού Deutsche Messe AG, «το Μεξικό θέλει να προβληθεί ως επενδυτικός προορισμός και κυρίως θέλει να εξάγει, όχι μόνο στις ΗΠΑ με τις γνωστές δυσκολίες, αλλά και σε άλλες αγορές. Επομένως έχουμε το ιδανικό τάιμινγκ, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής να δηλώνει υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου».

Τα εγκαίνια της έκθεσης του Ανοβέρου έγιναν το βράδυ της Κυριακής από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στο πλευρό της ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένα Νιέτο, ο οποίος όχι μόνο εγκωμιάζει την εμπορική συμφωνία με τους Ευρωπαίους, αλλά και δηλώνει αισιόδοξος ότι θα επιτύχει αντίστοιχη συμφωνία με τον Καναδά, ενώ παράλληλα επιδιώκει την αναθεώρηση της συμφωνίας Nafta με τις ΗΠΑ. 150 εκθέτες από το Μεξικό δίνουν το παρών στο Ανόβερο.

«Ο άνθρωπος στο επίκεντρο»

Συνολικά 5.000 επιχειρήσεις από 75 χώρες συμμετέχουν στη μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση του κόσμου. Κοινός παρονομαστής: η καινοτομία και η τεχνητή νοημοσύνη, με την ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων που ναι μεν μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αλλά δεν αυτονομούνται και εξακολουθούν να κατευθύνονται από τον άνθρωπο. Αυτός είναι ο στόχος τουλάχιστον, εξηγεί ο Γιόχεν Κέκλερ. «Κεντρικό μήνυμα της φετινής έκθεσης είναι ότι ο άνθρωπος παραμένει στο επίκεντρο της παραγωγικής διαδικασίας. Μπορώ να κατευθύνω ένα ρομπότ επ΄ωφελεία μου με την ίδια ευκολία που μπορώ να χειριστώ ένα smartphone, δεν χρειάζεται να είμαι ειδικός της πληροφορικής για να το κάνω αυτό», επισημαίνει.

«Συνεργατικά ρομπότ» είναι ο τεχνικός όρος για τις μηχανές που αφομοιώνουν ανθρώπινες λειτουργίες ώστε να συνυπάρξουν στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον με τον άνθρωπο, χωρίς να αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του. Η αυξημένη ζήτηση για το κατάλληλο λογισμικό προσελκύει και πάλι στο Ανόβερο τους κολοσσούς της πληροφορικής. Microsoft, Oracle, SAP, ακόμη και η Amazon, θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση του κόσμου. «Βιώνουμε την πορεία από την ιδέα στην υλοποίηση, από το πάουερ-πόιντ στην πραγματικότητα», λέει ο Κλάους Μίτελμπαχ, διευθυντής του συνδέσμου ηλεκτροβιομηχανιών (ZVEI). «Εδώ θα δείτε νέες μορφές συνεργασίας» επισημαίνει. «Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες πληροφορικής επιστρέφουν στη Βιομηχανική Έκθεση του Ανοβέρου. Δεν είμαστε εμείς που πηγαίνουμε στις εκθέσεις πληροφορικής όπως γινόταν στο παρελθόν, η πληροφορική είναι που πηγαίνει στη βιομηχανία. Πρόκειται για μία νέα εξέλιξη…»

Οκτώ στους δέκα συμμετέχουν

Είναι η ώρα της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης και της ψηφιακής μετάβασης, η οποία επιφυλάσσει εκπλήξεις και εντείνει τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τον Τίλο Μπρόντμαν, επικεφαλής του συνδέσμου βιομηχανιών μηχανολογικού εξοπλισμού (VDMA), το ζητούμενο δεν είναι μόνο η τεχνολογική πρωτοπορία, αλλά και ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, που θα εξελίσσει την καινοτομία σε επικερδή δραστηριότητα. «Για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα έλεγα ότι πρέπει όλοι να προχωρήσουμε σε πλήρη ψηφιοποίηση. Ωστόσο το 80% των επιχειρήσεων θα προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί μπορούν να το κάνουν και γιατί πιστεύουν ότι έτσι εξασφαλίζουν μία καλύτερη αφετηρία στις μελλοντικές αγορές».

[DW]
Σχόλια