Συμμαχία κορυφής ΗΠΑ και Γαλλίας στα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου για να πετάξουν εκτός Ελλάδας την Γερμανία




Η Γαλλία ανοίγει διαύλους συνεργασίας με τις ΗΠΑ στο πεδίο της Ελλάδας και κοιτάζουν από κοινού πώς θα πετάξουν έξω από την Γερμανία που επί πολλά χρόνια έπαιξε και συνεχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των εξοπλισμών των Ένοπλων Δυνάμεων.

Οι δύο χώρες φαίνεται να αναπτύσσουν συνεργασία και στα Ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο γαλλικός όμιλος Ocea Construction Navale ξεκίνησε διαβουλεύσεις με την OΝΕΧ του Π. Ξενοκώστα, η οποία προωθεί τα αμερικανικά συμφέροντα και μίσθωσε τα Ναυπηγεία για συνεργασία στον τομέα των ναυπηγοεπισκευών και κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα.

Είχαν συνεργαστεί με την υποβολή προσφοράς για τα περιπολικά σκάφη μήκους μεγαλύτερου των 30 μέτρων στον σχετικό διαγωνισμό του Λιμενικού Σώματος / Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ/ΕΛΛ.ΑΚΤ).

Ο γαλλικός όμιλος OCEA διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις κατασκευές σκαφών χρησιμοποιώντας κυρίως το αλουμίνιο και πρόθεση των δύο πλευρών είναι μετά την οριστική επαναλειτουργία του ναυπηγείου «Νεώριο Σύρου», η στροφή του ελληνικού ναυπηγείου προς τις κατασκευές πλοίων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ομίλου ΟΝΕΧ Πάνου Ξενοκώστα, η συνεργασία των δύο ομίλων πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Εντός των προσεχών ημερών θα μεταβεί στα γαλλικά ναυπηγεία πολυμελής αποστολή εργαζομένων από τα ναυπηγεία «Νεώριο Σύρου» προκειμένου να εκπαιδευτούν στις νέες δραστηριότητες.

Όπως αναφέρει η «Κοινή Γνώμη των Κυκλάδων» ο Πρόεδρος του ομίλου ΟΝΕΧ συνοδευόμενος από τους εκπροσώπους του γαλλικού ομίλου, Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή Roland Joassard και Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων Rodolphe Peugeot, επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γεώργιο Λεονταρίτη και τον ενημέρωσαν για την πρωτοβουλία των δύο εταιρειών.



Είναι ξεκάθαρη πλέον η αμερικανο-γαλλική συνεργασία και στην Ελλάδα με στόχο να βγάλουν από το παιχνίδι τους Γερμανούς που κυριάρχησαν στον τομέα αυτόν τα προηγούμενα χρόνια με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι Γερμανοί αναζητούν τρόπους να επιστρέφουν στο Σκαραμαγκά, αλλά πλέον η κατάσταση είναι πολύ μπερδεμένη και δύσκολη, καθώς ο συνεργάτης τους Ισκαντάρ Σάφα και το ελληνικό Δημόσιο βρίσκονται στη διαιτησία για πολλές δικαστικές υποθέσεις.

Δεν είναι επίσης τυχαία τα σενάρια απόκτησης των γαλλικών φρεγατών από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Οι Αμερικανοί θέλουν ένα Ναυπηγείο στην περιοχή για τις επισκευές των πλοίων τους που πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο και οι Γάλλοι το βλέπουν ως προϋπόθεση για να μπουν στην ελληνική αγορά.

Οι Γερμανοί από την άλλη βέβαια «κρατούν» την Ελλάδα στο θέμα του χρέους και η μάχη που δίδεται και αναμένεται να είναι πιο έντονη θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εξελίξεις στην οικονομία και στους εξοπλισμούς της χώρας μας.

pentapostagma.gr
Σχόλια