Πώς επηρεάζονται από το στρες το στόμα και τα δόντια;




Το στρες προκαλεί προβλήματα στο στόμα και στα δόντια. Σε περιόδους αυξημένου και παρατεταμένου στρες, εκδηλώνονται συχνότερα πόνοι στο στόμα, στις σιαγόνες, στην κροταφογναθική άρθρωση όπως επίσης και εξάρσεις έρπητα τύπου 1 που προκαλεί έλκη στη στοματική κοιλότητα και στα χείλη.


Οι οδοντίατροι γνωρίζουν καλά τα σημεία και συμπτώματα τα οποία έχουν σχέση με τα δόντια και τη στοματική κοιλότητα που οφείλονται στο στρες. Υπολογίζεται ότι 25% του πληθυσμού μπορεί να παρουσιάζει πόνο στο στόμα ή στο πρόσωπο.

Το έντονο, παρατεταμένο στρες, όπως επίσης και το συναισθηματικό στρες το οποίο προκαλείται από αγχώδεις διαταραχές που περιλαμβάνουν τις φοβίες, τις κρίσεις πανικού, το γενικευμένο άγχος και το σύνδρομο μετατραυματικού στρες, μπορεί να προκαλούν:

1. Ξηρότητα στόματος (ξηροστομία)

2. Έλκη στόματος

3. Πόνο

4. Τερηδόνα

5. Ουλίτιδα

6. Τρίξιμο δοντιών (βρουξισμό)

7. Ομαλό λειχήνα του στόματος

8. Καυσαλγία στόματος

9. Προβλήματα κροταφογναθικής άρθρωσης.

Το στρες και διαταραχές που σχετίζονται με το στρες, συμπεριλαμβανομένων και των ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη, συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα, σε καρδιοπάθειες, καρκίνο, αναπνευστικές παθήσεις, τραυματισμούς λόγω ατυχημάτων, κίρρωση του ήπατος και αυτοκτονία.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικός ο ρόλος του οδοντίατρου για την έγκαιρη διάγνωση στοματικών προβλημάτων που σχετίζονται με το στρες. Ο οδοντίατρος αφού πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και διενεργήσει μια εξέταση των δοντιών και του στόματος, μετά τη θεραπεία που θα δώσει, είναι στην καταλληλότερη θέση για να στείλει τον ασθενή του σε ένα ειδικό γιατρό για περαιτέρω αντιμετώπιση εάν διαγνώσει ότι υπάρχουν προβλήματα λόγω στρες.

Η συνεργασία οδοντίατρου και γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που απαιτούνται για την περίπτωση του ασθενούς, διασφαλίζει την έγκαιρη αντιμετώπιση του στρες και των παθήσεων που προάγονται από αυτό. Επίσης η συνεργασία αυτή, καθιστά ασφαλέστερη τη θεραπεία που χορηγείται από τους θεράποντες γιατρούς έτσι που τα φάρμακα να μην επηρεάζουν το ένα το άλλο ή να παρεμποδίζεται η ανάρρωση του ασθενούς.

Είναι πολύ σημαντικό εάν έχετε πόνο ή μόλυνση στο στόμα ή στο πρόσωπο, να βλέπετε τον οδοντίατρο σας. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι προειδοποιητικά σημεία για κάτι σοβαρότερο που επηρεάζει τη γενική σας υγεία.

Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία πονόδοντοι και πονοκέφαλοι, μπορεί να επηρεάζουν ζωτικές λειτουργίες όπως τη σίτιση, την ομιλία και την κατάποση. Επίσης η ουλίτιδα και άλλες παθήσεις του στόματος και του φάρυγγα, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε όργανα όπως η καρδία, οι νεφροί και οι αρθρώσεις.

Για πολλούς ανθρώπους, είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθούν πόσο στρες βιώνουν και σε πιο βαθμό αυτό επηρεάζει αρνητικά το σώμα τους. Το αντιλαμβάνονται όταν πλέον προσβληθούν από κάποια ασθένεια.

Η τακτική εξαμηνιαία εξέταση των δοντιών και γενικότερα του στόματος από τον οδοντίατρο σας, είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ανίχνευσης διαταραχών που σχετίζονται με το στρες. Έτσι προσφέρεται μια ιδανική ευκαιρία για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων με τη βοήθεια των ειδικών γιατρών για την κάθε περίπτωση.

medlook.net
Σχόλια