Τα νησιά της Ευρώπης ως σημεία κλειδιά για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής





Στις αρχές Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στις Κανάριες Νήσους η πρώτη συνάντηση των φορέων συμμετοχής του προγράμματος H2020 SOCLIMPACT (DownScaling CLImate imPACTs and decarbonisation pathways in EU islands, and enhancing socioeconomic and non-market evaluation of Climate Change for Europe, for 2050 and beyond) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Δράσης για το Κλίμα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει για την Ελλάδα, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με επικεφαλής τον Διευθυντή Ερευνών Δρ. Χρήστο Γιαννακόπουλο, η συμβουλευτική εταιρία E3Modelling με ειδικούς στην κοινωνικοοικονομική ανάλυση τον Δρ. Λεωνίδα Παρούσο και την Δρ. Ζωή Βροντίση καθώς και η Περιφέρεια Κρήτης με επικεφαλής τη Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού Δρ. Ελένη Χατζηγιάννη. Στόχος του έργου είναι η αξιολόγηση και ανάλυση των άμεσων και έμμεσων φυσικών και οικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε βασικούς τομείς της «γαλάζιας οικονομίας» στα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την Ελλάδα, ως σημείο κλειδί έχει επιλεγεί η Κρήτη που μαζί με τις Κανάριες Νήσους, την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Σαρδηνία, τη Σικελία, την Κορσική, τις Αζόρες, τη Μαδέρα και τις Βαλεαρίδες Νήσους συγκαταλέγεται στα νησιά της Ευρώπης για τα οποία θα αναλυθούν οι επιπτώσεις από τις αλλαγές των κλιματικών παραμέτρων στις παραγωγικές δραστηριότητες που συνδέονται κυρίως με το θαλάσσιο ή παράκτιο περιβάλλον και τη ναυτιλία. Παράλληλα με τους παραδοσιακούς οικονομικούς κλάδους των νησιωτικών ή παραθαλάσσιων περιοχών, όπως η αλιεία, ο τουρισμός και οι θαλάσσιες μεταφορές, τονίζεται ότι οι νησιωτικές αυτές περιοχές θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη αναδυόμενων δραστηριοτήτων, όπως οι υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υδατοκαλλιέργειες, οι θαλάσσιες εξορυκτικές δραστηριότητες και η θαλάσσια βιοτεχνολογία, δηλαδή τομείς που αποτελούν τη λεγόμενη γαλάζια οικονομία και απασχολούν 5.4 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη, με ακαθάριστη προστιθέμενη αξία περίπου 500 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, τα νησιά της Ευρώπης θα λειτουργήσουν ως «φυσικά» εργαστήρια, καθώς είναι ιδανικά για τη μελέτη και κατανόηση των πολύπλοκων σχέσεων που προκαλούνται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και τις αλλαγές στο κλιματικό σύστημα, καθώς και από το κόστος που θα προκύψει στους παράκτιους και θαλάσσιους τομείς, ως αποτέλεσμα των σοβαρών και μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Συνεπώς, τα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσουν τις «δοκιμαστικές» περιοχές μελέτης, ως ιδιαίτερα ευάλωτα περιβάλλοντα και περισσότερο εκτεθειμένα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε σχέση με τις ηπειρωτικές/χερσαίες περιοχές. Επιπλέον, αναμένεται ότι η αύξηση των ακραίων φαινομένων λόγω των αυξανόμενων θερμοκρασιών θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και τα ευαίσθητα νησιωτικά οικοσυστήματα.

Το πρόγραμμα SOCLIMPACT θα συμβάλει με χρήσιμες πληροφορίες στην καλύτερη κατανόηση και αξιολόγηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας στα νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην προώθηση και εφαρμογή των κατάλληλων στρατηγικών προσαρμογής με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των νησιών απέναντι στις απειλές της κλιματικής αλλαγής.
geonews.gr
Σχόλια