Διάγγελμα Νετανιάχου προς το λαό για το Ιράν – Πληροφορίες για αποκάλυψη πυρηνικού όπλου -Παγκόσμιος συναγερμός…




Του Βασίλη Καπούλα

Με κομμένη την ανάσα η Μέση Ανατολή: Πριν λίγο με έκτακτη ανακοίνωση έγινε γνωστό πως στις 8 το απόγευμα τοπική ώρα, ο Μ.Νετανιάχου θα προχωρήσει σε διάγγελμα για «δραματικά» νέα και «δραματικές εξελίξεις» όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε σε σχέση με το Ιράν!

Ελάχιστα λεπτά πριν, τελείωσε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ σε σχέση με Ιράν-Συρία διάρκειας 1,5 ώρας.



Σύμφωνα με πηγές του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, το διάγγελμα θα αποκαλύψει μια «πολύ σημαντική εξέλιξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, πως οι Ισραηλινές Μυστικές Υπηρεσίες αποκάλυψαν μεγάλες ποσότητες «νέων και δραματικών πληροφοριών» για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Το Διάγγελμα Μ.Νετανιάχου θα γίνει από το Υπουργείο Άμυνας της χώρας. Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή ασυνήθιστη και όχι καλή εξέλιξη.



«Οποιος πιστεύει πως το Ιράν υπέγραψε την πυρηνική συμφωνία με αγαθές προθέσεις, θα ζήσει μια πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή το απόγευμα»ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Και ο Ισραηλινός Υπουργός, Steinitz Yuval, πρόσθεσε για το διάγγελμα Νετανιάχου:

«Οποιος πίστεψε πως το Ιράν υπέγραψε την JCPOA θα εκπλαγεί απόψε».

Ταυτόχρονα, το Ισραήλ έκλεισε τον εναέριο χώρο του στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας και στο Υψώματα του Γκολάν και ανατολικά στον Ποταμό Ιορδάνη.



Υπό το πρίσμα των δυσάρεστων εξελίξεων το χρηματιστήριο του Ισραήλ καταποντίστηκε λόγω του δραματικού διαγγέλματος του Νετανιάχου.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ κάλεσε στο τηλέφωνο και ενημερώνει Βρετανία-Γαλλία-Γερμανία.

Οπως αναφέραμε και πριν, ο χρόνος κυλά αντίστροφα.

Το διάγελμα, ώρες μετά το ισραηλινό πλήγμα στην Συρία, μετά την επίσκεψη Μ.Πομπέο και μέρες πριν τη λήξη του τελεσιγράφου Τραμπ-Μει φέρνει στο νου πολύ άσχημες εξελίξεις.

Ολοι μιλούν πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν είναι πλέον βιώσιμο και ο Νετανιάχου θα αποκαλύψει πολλές δραματικές εξελίξεις και έγγραφα που το αποδεικνύουν.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu έχει προγραμματίσει να δώσει μια δραματική ομιλία προς όλους τους Ισραηλινούς πολίτες αποκαλύπτοντας μια «επείγουσα κατάσταση» που αφορά το Ιράν, σήμερα στις 20:00μμ Δευτέρα, ανεβάζοντας την αδρεναλίνη στα ύψη.

Οι εκθέσεις των ΜΜΕ δείχνουν ότι ο Νετανιάχου θα ασχοληθεί σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και όχι σχετικά με την επίθεση αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Συρία.



Η ομιλία προβλέπεται να δοθεί από το στρατιωτικό συγκρότημα Kirya στο Τελ Αβίβ.

Πολλοί εκτιμούν ότι επίκεινται και «ιρανικά αντίποινα» , κάτι που είχε τονίσει και ο κορυφαίος σύμβουλος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, όταν είχε χαρακτηρίσει πριν μερικές ημέρες ως «έγκλημα του Ισραήλ», την επίθεση εναντίον στρατιωτικής αεροπορικής βάσης στη Συρία και δήλωσε ότι αυτή «δεν θα μείνει χωρίς απάντηση».

Όσο για την χθεσινοβραδινή επίθεση, πηγές κοντά στον Σύρο πρόεδρο αναφέρουν ότι οι συριακές δυνάμεις και οι σύμμαχοί του έχασαν εκατοντάδες πυραύλους σε θανατηφόρες εκρήξεις που συγκλόνισαν τις στρατιωτικές βάσεις την Κυριακή το βράδυ.

Περισσότεροι από 200 πυραύλοι καταστράφηκαν στις εκρήξεις που έλαβαν χώρα στη Συρία κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μια πηγή κοντά στους συμμάχους του Άσαντ , σύμφωνα με τους New York Times.

Σύμφωνα με την πηγή, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις εκρήξεις, συμπεριλαμβανομένων 11 ιρανών πολιτών.

Την Κυριακή το βράδυ λίγο μετά τις 10:30 μ.μ. τοπική ώρα, ακούστηκαν εκρήξεις σε στρατιωτικές βάσεις στο Χάμα και το Χαλέπι .



Οι αρχικές αναφορές υποδεικνύουν ότι εννέα πύραυλοι χτύπησαν τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας βάσης γνωστής ως «Ταξιαρχία 47″, έξω από το Χάμα, που χρησιμοποιούνταν από ιρανικές πολιτοφυλακές στην περιοχή.

Οι πηγές του Συριακού Στρατού επιβεβαίωσαν τις επιθέσεις, αλλά προσέφεραν λίγες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το κρατικό ISNA του Ιράν ανέφερε ότι 18 Ιρανοί είχαν πεθάνει στις εκρήξεις.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αϊατολάχ Αλί Χαμενέι υπαινίχθηκε τη Δευτέρα ότι η Τεχεράνη δεν θα παραμείνει «σιωπηλή» μετά τις επιθέσεις εναντίον των ιρανικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας.

«Η περίοδος του «hit and run» έχει τελειώσει. Οποιαδήποτε επίθεση θα αντιμετωπιστεί με αντεπίθεση», δήλωσε ο Khamenei. «Οπουδήποτε μπήκαν οι ΗΠΑ, δημιούργησαν αστάθεια, έφεραν δυστυχία στους ανθρώπους, γι ‘αυτό και τα «πόδια των ΗΠΑ» πρέπει να αποκοπούν από την περιοχή. Οι ΗΠΑ πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή αυτή που αφορά τον Περσικό Κόλπο, και την Δυτική Ασία που είναι το σπίτι μας»,έγραψε στον λογαριασμό του Twitter.

Μετά τις 20: 00μμ θα μάθουμε όλη την αλήθεια για τις εξελίξεις στην περιοχή.
















pentapostagma.gr
Σχόλια