Αμερικανοί γερουσιαστές απειλούν την Τουρκία με κυρώσεις για τον κρατούμενο πάστορα






Γερουσιαστές του Κογκρέσου Τζέιμς Λάνκφορντ (Ρεπουμπλικάνος από την πολιτεία της Οκλαχόμα) και Ζιν Σαχίν (από το Δημοκρατικό κόμμα- Ροντ Άιλαντ) απεύθυναν έκκληση για κυρώσεις κατά της Άγκυρας, αν δεν απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.

Σε κοινή δήλωσή τους οι γερουσιαστές των ΗΠΑ έχουν καταδικάσει τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον του Μπράνσον και απείλησαν την Άγκυρα με οικονομικές κυρώσεις, προκειμένου να ενταχθεί η πρόταση τους στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2019, αν ο πάστορας στο άμεσο μέλλον δεν αφεθεί ελεύθερος.

«Οι εκπρόσωποι της Τουρκίας που εμπλέκονται σε κράτηση οποιαδήποτε αθώου Αμερικανού πολίτη, πρέπει να φέρουν το βάρος της ευθύνης, όπως η κράτηση του πάστορα Μπράνσον, που θεωρείται ομηρία. Θέλουμε τη συνεργασία και την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των πολιτών της», αναφέρει η δήλωση των δύο γερουσιαστών.

Οι Τούρκοι εισαγγελείς κατηγορούν τον αμερικανό πάστορα για σύνδεση με την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν και ζητούν ισόβια κάθειρξη.

Το 2017, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε στις ΗΠΑ να εκδώσουν τον Γκιουλέν σε αντάλλαγμα την ελευθερία του Μπράνσον. Ο Γκιουλέν ζει στις ΗΠΑ από το 1999 και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι διοργάνωσε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.


(Στοιχεία από tass.ru, echedoros-a.gr)
Σχόλια