Με καινούρια εργαλεία οι πιστώσεις στον αγροτικό τομέα από τις τράπεζες




Με καινούρια εργαλεία οι πιστώσεις στον αγροτικό τομέα από τις τράπεζες

Πανάγος Γιάννης

Η πρόκληση για την ανάπτυξη του αγροτικού τοµέα είναι εδώ, τα αναπτυξιακά προγράµµατα τρέχουν, οι επιχειρηµατικές πρωτοβουλίες από την πλευρά των αγροτών ξεδιπλώνονται, κι αυτό το οποίο µένει να βρεθεί, είναι τα πρόσθετα χρηµατοδοτικά εργαλεία που θα κάνουν το όραµα πράξη.

Ταυτόχρονα, οι εµπορικές τράπεζες, έχοντας βελτιώσει την κεφαλαιουχική τους δοµή, δείχνουν να βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση, τουλάχιστον σε σχέση µε το πρόσφατο παρελθόν, προκειµένου να ανταποκριθούν στα κελεύσµατα των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής και της αγοράς γενικότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η Κάρτα του Αγρότη, την οποία ως γνωστόν είναι σε θέση να προσφέρουν αυτό τον καιρό και οι τέσσερις συστηµικές τράπεζες, κάνει τη δουλειά της. Πριν από λίγες µέρες µάλιστα, διευρύνθηκε και το πιστωτικό όριο της εν λόγω κάρτας, µε το λεγόµενο «πρασίνισµα» (30% της άµεσης ενίσχυσης) να συµπεριλαµβάνεται στις εγγυήσεις που δέχονται στο εξής οι τράπεζες. Σε καλό δρόµο βρίσκεται και η υπόθεση της Συµβολαιακής Γεωργίας, µοντέλο βάσει του οποίου, εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς που το θεµελίωσε, φαίνεται να κινούνται επιµόνως και οι άλλες µεγάλες τράπεζες.

∆υσκολίες αναµφίβολα υπάρχουν. Η πλειοψηφία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων ασφυκτιά από πλευράς ρευστότητας, ενώ το θεσµικό πλαίσιο που διέπει τα περισσότερα αναπτυξιακά προγράµµατα παραµένει γκρίζο, ηµιτελές και ανελαστικό.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα τα Σχέδια Βελτίωσης, όπου οι τροποποιήσεις των κανόνων συνεχίζονται µέχρι την τελευταία στιγµή της προκήρυξης, ενώ η λύση που συνδέεται µε την εκχώρηση της ενίσχυσης για την αγορά τρακτέρ και µηχανολογικού εξοπλισµού, υιοθετήθηκε µεν τις τελευταίες ηµέρες αλλά χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι απαραίτητες διευκρινήσεις.

Θολό µοιάζει το τοπίο και σε ό,τι αφορά τη διαµόρφωση των «παράλληλων» χρηµατοδοτικών εργαλείων (π.χ. ΕΤΕΑΝ) που καλούνται να συνδράµουν τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα της χώρας στην διευκόλυνση των υποψήφιων επενδυτών όσον αφορά στην ίδια συµµετοχή.

agronews.gr
Σχόλια