Ο βιασμός της ενημέρωσης...



...στο Πεδίον του Άρεως...

Άντα Ψαρρά

Τι έγινε βρε παιδιά; Πού είναι ο δράκος του Πεδίου του Αρεως που λήστεψε, απείλησε με μαχαίρι και θέλησε να βιάσει τη νεαρή οδοντίατρο; Ειδήσεις στα κανάλια και στα ραδιόφωνα με δεκάλεπτα περιγραφών για την...
εγκληματικότητα και την ανομία, ολοσέλιδα ρεπορτάζ με «πληροφορίες», ακόμη και ανατριχιαστικές περιγραφές που αναδημοσίευσαν αμάσητες οι εφημερίδες, με τίτλους τρόμου, πανικού και βίας.

Από κοντά και οι υπέρμαχοι της τάξης και της ασφάλειας που καλοκοιτάζουν ψήφους μέσα από την πρόκληση πανικού στους πολίτες.

Είχε προηγηθεί λίγες μόνο ημέρες πριν η ειδική ημερίδα με θέμα τα προβλήματα στο Πεδίον του Αρεως, όπου μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δήμαρχος Γ. Πατούλης μίλησε «για εμπόριο ψυχών» περιγράφοντας ένα άντρο της κολάσεως και στηλιτεύοντας, όπως πάντα, τη σημερινή κυβέρνηση (και ειδικά το υπουργείο Υγείας) για την διάχυτη ανομία.

Αμέσως μετά η κοπέλα κατήγγειλε για λόγους που εκείνη μόνο γνωρίζει (;) μία ανύπαρκτη επίθεση στην περιοχή που λίγο έλειψε να φτάσει στον βιασμό της. Η «είδηση» μεταδόθηκε αστραπιαία στα εύπιστα ΜΜΕ της προπαγάνδας και πήρε την αρμόζουσα θέση στις προτεραιότητες των δελτίων ειδήσεων. Τι κι αν στην Ελλάδα το ποσοστό ενδοοικογενειακής βίας και βιασμών κατέχει δεσπόζουσα θέση; Αρκούσε μία απόπειρα κοντά στο πεδίο του Αρεως, επομένως κοντά στα άντρα της ΑΣΟΕΕ και του ΕΜΠ, για να αναχθεί σε πρώτη είδηση!

Μια κοπέλα, αναζητώντας προφανώς λίγα λεπτά δημοσιότητας, ορθά κατανόησε ότι το πρωτεύον θέμα για τα ΜΜΕ είναι η ανομία και η εγκληματικότητα. Αν κάποιος μιλήσει τώρα για ηθική αυτουργία αυτών των ίδιων που σήμερα -και εφόσον αποδείχτηκε η φανταστική ιστορία της- την κατακρίνουν και τη λοιδορούν, θα έχει άδικο;

Η κοπέλα μπορεί να υποστεί κάποιες ποινικές συνέπειες για τη συγκεκριμένη πράξη της. Ομως αφενός έκανε κατά το κοινώς και σεξιστικά λεγόμενο «ρόμπες» τους δορυφόρους των κατευθυνόμενων ειδήσεων και, αφετέρου, θα είναι άδικο να μη γίνει κατανοητό ότι κάποιοι βομβαρδίζουν ανηλεώς τα μυαλά των πολιτών με την έξαρση της εγκληματικότητας χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες και μόνο για λόγους τηλεθέασης, κίτρινης δημοσιογραφίας και πολιτικής προπαγάνδας.

Το να προξενεί κανείς συνεχώς φόβο και πανικό στους πολίτες είτε εμφανίζοντας, όπως το 2012, τα μέλη της Χρυσής Αυγής να οδηγούν για λόγους ασφάλειας τις γιαγιάδες (που τελικά ήταν συγγενείς τους πρόθυμες για τη σκηνοθεσία) στα ΑΤΜ, είτε με τα στημένα ρεπορτάζ, όπως το πρόσφατο στο STAR, με τη δήθεν σύζυγο πιλότου που επίσης προέκυψε μετά τη δημιουργία πολεμικού κλίματος στη χώρα, είτε τέλος με την υπόθεση του κατά φαντασία βιασμού και ληστείας είναι φαινόμενα που ίσως θα άξιζε τον κόπο να απασχολήσουν αν όχι τη δικαιοσύνη τουλάχιστον το ΕΣΡ.

Εκτός κι αν ο βοσκός αφεθεί να φωνάζει «λύκος» με αποτέλεσμα όταν αυτό θα είναι πράγματι γεγονός κανείς πλέον να μη δίνει την παραμικρή σημασία...

efsyn.gr
Σχόλια