Αυτά είναι τα επόμενα μεγάλα έργα που περιμένουμε να ξεκολλήσουν





Το ξεμπλοκάρισμα και η έγκριση χρηματοδότησης του Πάτρα-Πύργος ήταν στα σίγουρα η είδηση της εβδομάδας. Το έργο που έχει συζητηθεί όσο κανένα οδεύει πλέον προς την τελική ευθεία και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις τότε μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα μπορούμε να δούμε και τις πρώτες μπουλντόζες.


Μετά από αυτό προχωράμε στις επόμενες εκκρεμότητες που θα μας οδηγήσουν στην υλοποίηση και άλλων μεγάλων έργων που βρίσκονται σε προχωρημένη διαγωνιστική διαδικασία, όπως το Αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Λαμία-Ξυνιάδα του Ε65 και το Θριάσιο Πεδίο, έργα τα οποία είναι πιθανόν να δούμε να οδεύσουν προς κατασκευή σταδιακά μέχρι το Φθινόπωρο.

Στο πρώτο έργο, το Αεροδρόμιο Καστελίου (Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR), εφόσον δεν έχουμε μεγάλο χρόνο στο Ελεγκτικό Συνέδριο τότε υποθετικά το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει κάπου μέσα στο Φθινόπωρο. Στο Λαμία-Ξυνιάδα (ΤΕΡΝΑ) μόλις τελειώσει το «ψείρισμα» της σύμβασης και δοθεί η έγκριση από τις υπηρεσίες της Κομισιόν, τότε με πιο σύντομες διαδικασίες θα πάμε στην κατασκευή. Εδώ το χρονικό περιθώριο είναι κάπως πιο θολό μιας και ζητώνται λεπτομερή στοιχεία του δρόμο αλλά μία πρώτη εκτίμηση είναι πως μέσα στο καλοκαίρι θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει το έργο. Τέλος, μία ανάσα πριν τη σύμβαση είμαστε στο έργο του Θριάσιου Πεδίου (ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair), για το πρώτο μεγάλο Logistics Park της χώρας.

Μετά από αυτή την τριάδα έργων, το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στην ωρίμανση 4 άλλων μεγάλων διαγωνισμών. Ο πρώτος είναι εκείνος της Αττικό Μετρό για τη κατασκευή της Νέας Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας. Εκεί ανάλογα με τη δικαστική έκβαση θα δούμε πόσο θα τραβήξει η διαδικασία για να φτάσουμε στον ανάδοχο του έργου του 1,8δισ.ευρώ.

Το δεύτερο είναι της ΕΡΓΟΣΕ για τη Σιδηροδρομική Σήραγγα Σεπολίων (ΙΝΤΡΑΚΑΤ) που όλα δείχνουν ότι οι υπογραφές μπορεί να πέσουν μέχρι το Φθινόπωρο ή το αργότερο το τέλος του έτους και το ίδιο για το έτερο έργο της ΕΡΓΟΣΕ για την ηλεκτροκίνηση στο Κιάτο-Ροδοδάφνη (ΑΚΤΩΡ) που αναμένεται να υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους. Το τέταρτο έργο είναι εκείνο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. για τον κάθετο άξονα Ξάνθη-Εχίνο (ΑΚΤΩΡ) όπου τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος της φετινής χρονιάς.

Με βάση τα παραπάνω αυτή θα είναι και η αναμενόμενη κινητικότητα μέσα στο 2018, ενώ στην ουρά δημοπράτησης υπάρχουν αρκετά έργα όπως η εργολαβία-σκούπα για την Αμβρακία Οδό, η ηλεκτροκίνηση σε Παλαιοφάρσαλο-Καλαμπάκα και Λάρισα-Βόλο, οι νέοι συρμοί για το Μετρό Θεσσαλονίκης αλλά και οι πρόδρομες εργασίες στα Μετρό Αθήνας (Γραμμή 4) και Θεσσαλονίκης (επεκτάσεις στα δυτικά) αλλά και αρκετά ακόμα που έχουν απασχολήσει με την υλοποίηση τους, κυρίως οδικά. Μιλάμε για τον ΒΟΑΚ (Χανια-Ηράκλειο), Τρίκαλα-Εγνατία του Ε65 και Παράκαμψη Χαλκίδας.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Σχόλια