Αντίθετο το Βερολίνο με τη γαλλική πρόταση για το ελληνικό χρέος




Τελικά ο δρόμος για την έξοδο από τα μνημόνια και τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν θα είναι και τόσο εύκολος, όπως προκύπτει από έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύεται στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, λίγα 24ωρα πριν από το Eurogroup της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, το Βερολίνο αντιτίθεται στο γαλλικό σχέδιο για το χρέος που προβλέπει τη διασύνδεση της ελάφρυνσής του με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Επί της ουσίας η Γερμανία λέει «όχι» σε έναν αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και επιθυμεί να υπάρξουν και σε αυτήν την περίπτωση αυστηρές προϋποθέσεις και αξιολογήσεις.

Ενδεικτικό είναι ότι το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει: «Σε περίπτωση χαμηλότερης ανάπτυξης δεν θα επιτρέπεται αυτόματα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές της εξυπηρέτησης του χρέους της».

Επισημαίνεται επιπλέον ότι ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους θα μπορεί να ενεργοποιείται μόνον στη βάση των τριμηνιαίων ελέγχων που κάνουν οι θεσμοί στις χώρες που εξέρχονται προγραμμάτων στήριξης και αφού πρώτα θα επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα συμμορφώνεται με μια σειρά από δεσμεύσεις της, όπως εκείνες που σχετίζονται με την τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Κληθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα, η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς σχολίασε ότι η απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν έχει ληφθεί ακόμη και πως «δεν υπάρχει κάτι προκαθορισμένο» για το ζήτημα.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών συμπλήρωσε, δε, ότι οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα συνεχιστούν και πως το Βερολίνο ελπίζει πως θα καταλήξουν «εγκαίρως», δηλαδή πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος. «Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα χρειαστεί μερικές ακόμη εβδομάδες».

[τα νέα]
Σχόλια