Η συναρπαστική παραλία της Κρήτης με το εκκλησάκι




Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει να μην είναι παραλία της Ελλάδας. Με τους τεράστιους αμμόλοφους να «προστατεύουν» με τον εντυπωσιακό όγκο τους την ακρογιαλιά, ο Άγιος Παύλος παραπέμπει μάλλον σε κάποιον νοτιότερο προορισμό, όπου η έρημος φτάνει μέχρι εκεί που σκάει το κύμα.


Η όμορφη παραλία με το ομώνυμο εκκλησάκι βρίσκεται όμως ανατολικά της Αγίας Ρούμελης, στο νότιο τμήμα του νομού Ρεθύμνης, στην Κρήτη. Οι ντόπιοι την αποκαλούν και Αλατσόγκρεμνο- μαζί με τη διπλανή παραλία- και είναι αναμφίβολα μία από τις πιο εντυπωσιακές ακτές της Κρήτης.


Λέγεται ότι στο σημείο αυτό κατέφυγε ο Άγιος Παύλος, κατά το ταξίδι του για τη Ρώμη. Το εκκλησάκι χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και κατασκευάστηκε για να θυμίζει το πέρασμα του Αγίου Παύλου από την Κρήτη.


Το τοπίο μένει αξέχαστο στον επισκέπτη. Αμμόλοφοι, που ορισμένοι φτάνουν και τα 25 μέτρα, εκτείνονται σε μήκος περίπου ενός χιλιομέτρου, σαν φυσικοί «φρουροί» της παραλίας. Η ανάβασή τους το μεσημέρι είναι δύσκολη- εκτός όλων των άλλων η άμμος είναι καυτή- αλλά η θέα από την παραλία τις απογευματινές ώρες, κατά τη δύση του ηλίου, αναμφίβολα αξίζει τον κόπο. Στα ανοιχτά ξεχωρίζουν και τα δύο νησάκια τω Παξιμαδιών.


Τα νερά είναι κρύα και βαθιά ενώ περίπου στο μέσο της παραλίας σχηματίζονται και σπηλιές, μία επιπλέον πινελιά εξωτισμού στο πανέμορφο ακρογιάλι.

Σχόλια