Έκθεση για την οικονομία της Ρωσσίας από την Παγκόσμια Τράπεζα – Περίληψη




Οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη σημαντικών χωρών και τύπων οικονομιών. Η Ρωσσία με μαύρο, οι ΗΠΑ με μωβ.

(σ. Π/Β: Η έκθεση δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2017
στο τέλος του άρθρου προσετέθη η μηνιαία αναφορά της
Παγκόσμιας Τράπεζας για τον Μάρτιο του 2018.
Η μετάφραση έγινε επειδή άρχισαν να εμφανίζονται
στο διαδίκτυο κάποιες αναλύσεις που παρουσιάζουν
την αντίθετη εικόνα για την οικονομία
της Ρωσσικής Ομοσπονδίας.)

.

Η παγκόσμια ανάπτυξη βρίσκεται μικρή ανάκαμψη εν μέσω της ενίσχυσης της παγκόσμιας ζήτησης και της σταθεροποίησης των τιμών του πετρελαίου. Ως αποτέλεσμα, το παγκόσμιο εμπόριο ενισχύεται, με αισθητή αύξηση των εισροών κεφαλαίων στις αναδυόμενες οικονομίες – κυρίως στην Κίνα και στην Ινδία. Αυτές οι εξωτερικές εξελίξεις προσφέρουν θετική ώθηση στην οικονομία της Ρωσσίας.

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσον όρο στα 53 δολάρια/βαρέλι το 2017 και θα αυξηθούν στα 56 δολάρια/βαρέλι το 2018 λόγω της ισχυρής ζήτησης του πετρελαίου και της συγκράτησης στην παραγωγή των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη ανάπτυξης για τη Ρωσσία έχει αυξηθεί ελαφρά από την τελευταία οικονομική έκθεση για τη Ρωσσία (Μάιος 2017) μετά από μια – κάπως ισχυρότερη από την αναμενόμενη – ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και τις υψηλότερες εξαγωγές.

Υποστηριζόμενη από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και τη μακροοικονομική σταθεροποίηση, η Ρωσσική οικονομία επέστρεψε σε μέτρια ανάπτυξη το 2017. Ωστόσο, η δυναμική της ανάπτυξης ήταν άνιση: Η δυναμική ανάπτυξης ήταν ιδιαίτερα έντονη κατά το δεύτερο τρίμηνο, αλλά σταμάτησε το τρίτο τρίμηνο του 2017. Η χαμηλή επενδυτική ζήτηση φαίνεται να αποτελεί τον βασικό παράγοντα της επιβράδυνσης. Επιπλέον, η οι παράγοντες της ανάπτυξης του 2017 παραμένουν παρόμοιοι με εκείνους προ της κρίσης, η οποία οφείλεται κυρίως στον τομέα της εξόρυξης ορυκτών πόρων και των μη – εμπορεύσιμων τομέων.



Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου στήριξαν τα τρεχούμενα έσοδα μέσω των εξαγωγών ενέργειας. Τα έσοδα από τις εξαγωγές ενέργειας υπερέβησαν την αντιστάθμιση της σημαντικής αύξησης των εισαγωγών, η οποία συνόδευε ένα ισχυρότερο ρούβλι και την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Οι εξαγωγές υπηρεσιών και οι εξαγωγές εκτός πετρελαίου επεκτάθηκαν επίσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, με την ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης και την αύξηση των τιμών για άλλα εμπορεύματα.

Η ανεργία μειώθηκε ελαφρώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ ο χαμηλός πληθωρισμός και η ανάκαμψη της οικονομίας επέτρεψαν την αύξηση των πραγματικών μισθών. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος παρέμεινε αρνητικός, λόγω των μείωσης εσόδων, προερχόμενων από άλλες πηγές. Το ποσοστό φτώχειας στη Ρωσσία, σύμφωνα με τον εθνικό του ορισμό, αυξήθηκε οριακά κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ το μερίδιο του ευάλωτου πληθυσμού εξακολούθησε να αυξάνεται.

Η νομισματική πολιτική παρέμεινε συνετή και συνεπής με το πλαίσιο στόχευσης του πληθωρισμού. Ο συνδυασμός της σχετικά αυστηρής νομισματικής πολιτικής και της ευνοϊκής φορολογικής πολιτικής, μαζί με ορισμένους παράγοντες, οδήγησε την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσσίας να μειώσει τον στόχο του πληθωρισμού για το τέλος του έτους, ο οποίος υπολογίστηκε ήδη από τον Ιούλιο του 2017.

Η διάσωση των δύο μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών (η δεύτερη μεγαλύτερη και η πέμπτη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα, που αντιστοιχούν από κοινού στο 5,2 τοις εκατό των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού τομέα) τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2017, δείχνει τη συνεχιζόμενη αστάθεια στο Ρωσικό τραπεζικό σύστημα. Οι ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού λόγω της ταχείας πιστωτικής επέκτασης και του συνδεδεμένου δανεισμού αποδυνάμωσαν τη ρευστότητά τους.

Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017, η δημοσιονομική πολιτική της γενικής κυβέρνησης βελτιώθηκε, με τη βοήθεια υψηλότερων εσόδων και αυστηρών δαπανών. Η Ρωσσική κυβέρνηση ακολούθησε μια πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης και εισήγαγε έναν νέο δημοσιονομικό κανόνα που αναμένεται να εξομαλύνει την επίδραση της εξωτερικής αστάθειας στον προϋπολογισμό και στην πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία. Ο κανόνας τίθεται σε ισχύ το 2019 και θα απαιτήσει δημοσιονομική εξυγίανση μεταξύ 2018-2020.

Πηγή: WorldBank.org
Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ

Η έκθεση για τον Μάρτιο του 2018 (περίληψη)

Η παγκόσμια ανάπτυξη συνέχισε να είναι σταθερή κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017, πολύ πάνω από την εκτιμώμενη δυνητική ανάπτυξη. Τα εισερχόμενα δεδομένα δείχνουν ότι η ισχυρή ανάπτυξη διατηρείται το 2018.

Η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο και τα δεδομένα υψηλής συχνότητας υποδηλώνουν τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του Φεβρουαρίου σταθεροποιήθηκαν αργότερα μέσα στον μήνα. Η μείωση – η οποία τερμάτισε επτά μήνες ανόδου – αντανακλά μια μέτρια ανάκαμψη των αποθεμάτων πετρελαίου και περαιτέρω αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ.

Το ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον στήριξε τον τρεχούμενο προϋπολογισμό κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2018: η αύξηση των εξαγωγών υπερέβαινε το κόστος για την αύξηση των εισαγωγών.

Παρά τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, τον Φεβρουάριο του 2018, το ρούβλι παρέμεινε σταθερό σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 2018, η μεγέθυνση της βιομηχανικής παραγωγής επιταχύνθηκε με την ισχυρή ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης. Τον Φεβρουάριο του 2018, ο πληθωρισμός για τους καταναλωτές παρέμεινε αμετάβλητος.

Οι δείκτες της αγοράς εργασίας ήταν σχετικά σταθεροί τον Ιανουάριο. Τον Ιανουάριο του 2018, ενισχύθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, καθώς η μείωση των δαπανών υπερ – αντιστάθμισε τη μείωση των εσόδων.

Η Κεντρική Τράπεζα συνέχισε τις προσπάθειές της για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, μειώνοντας τον αριθμό των τραπεζών που δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και πραγματοποιούν επικίνδυνες επενδύσεις.

Στις 16 Μαρτίου, παρά τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις, η Ρωσσία αγόρασε ευρωομόλογα ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Πηγή: WorldBank.org
Ολόκληρη η έκθεση ΕΔΩ
Σχόλια