Στο Καζακστάν η νέα Σίλικον Βάλεϊ των βιοτεχνολογιών


Η ΑΣΤΑΝΑ ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ



Γράφει η Χρυσούλα Μπουκουβάλα

Τι συμβαίνει το τελευταία χρόνια στην Αστάνα, τη νέα «φουτουριστική» πρωτεύουσα του Καζακστάν και της επερχόμενης Πανθρησκείας; O πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ (Nursultan Nazarbayev) και το ομώνυμο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς της Δύσης προετοιμάζουν τη δική τους Σίλικον Βάλεϊ της Eυρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, του αντίπαλου δέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλοι οι επενδυτές του πλανήτη γνωρίζουν πλέον ότι οι παγκόσμιες τραπεζικές φούσκες θα σκάσουν σύντομα με ηχηρό τρόπο, οπότε ψάχνουν πιο σίγουρες και αποδοτικές τοποθετήσεις για τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους. Η παλιά οικονομία των πετροδολαρίων και τα τοξικά τραπεζικά υποπροϊόντα, θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα. Ο σχεδόν ισόβιος πρόεδρος (από το 1990 εκλέγεται όλως περιέργως με σχεδόν απόλυτες πλειοψηφίες) είναι εδώ για να καλύψει αυτή την ανάγκη.

Το νέο αχανές κερδοφόρο κοίτασμα δεν είναι ορυκτό, ονομάζεται πλέον διανθρωπισμός (ή τρανσουμανισμός) και περιλαμβάνει τις λεγόμενες Ν.B.I.C.(νανοτεχνολογίες, βιοτεχνολογίες, πληροφορική και γνωσιακές επιστήμες) δηλαδή τους πολιορκητικούς κριούς της τεχνητής νοημοσύνης.

Στα πλαίσια λοιπόν των νέων βιοϊατρικών κερδών, αλλά και των στόχων της επιβολής παγκόσμιας διακυβέρνησης και πανθρησκείας, η Αστάνα έχει αποφασιστεί να γίνει και το αντίπαλον δέος της Σίλικον Βάλεϊ, η πόλη – θερμοκοιτίδα της Ασίας στην οποία θα εκκολαφθούν και θα αναπτυχθούν οι διανθρωπιστικές επιχειρήσεις του 21ου αιώνα.

Μπορεί τα παραπάνω να φαίνονται μακρινά ή ανούσια στον μέσο Έλληνα αναγνώστη, δεν είναι καθόλου όμως. Τη στιγμή που διαβάζετε αυτό το κείμενο τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύονται στη βιομηχανία του διανθρωπισμού.






Η παγκόσμια βιομηχανία της μακροζωίας. Το Καζακστάν φιγουράρει κάτω δεξιά ανάμεσα στις 5 πρώτες χώρες του κόσμου στη γενετική μηχανική μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ελβετία και το Ισραήλ. Πηγή: Longevity International

Όλα τα μεγάλα κεφάλαια σήμερα επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη, στα διαστημικά ταξίδια και στην έρευνα του …μαθουσαλισμού, ενώ προβλήματα όπως η φτώχεια, η πείνα, η ανακούφιση από απλές, αλλά θανατηφόρες ασθένειες, καθώς και τα εκατομμύρια θύματα των πολεμικών συρράξεων και των οικονομικών κρίσεων που εξακολουθούν να ταλανίζουν τον πλανήτη, τα αφήνουν αδιάφορα.

Οι αποδοτικές επενδύσεις σήμερα σχετίζονται πέραν των παραπάνω με ολογράμματα που προκύπτουν από τη θεωρία της προσομοίωσης, με την κβαντική αρχαιολογία, και με ιδιωτικά διαστημικά ταξίδια που θα αναζητήσουν σπάνιες γαίες και άλλα πολύτιμα μέταλλα σε αστεροειδείς και δορυφόρους του ηλιακού μας συστήματος.

Το Πανεπιστήμιο Ναζαρμπάγιεφ του Καζακστάν υποδέχεται τις διανθρωπιστικές εταιρείες

Η ρητορική του προέδρου του Καζακστάν, αποκαλούμενου και «μονάρχη» λόγω της αμφιλεγόμενης πολιτικής του, είναι σχεδιασμένη σ’ αυτή τη νέα οικονομική πραγματικότητα, πατώντας πάνω στα δοκιμασμένα βήματα των δυτικών, έμπειρων στον διανθρωπισμό, εταιρειών.

Τα διανθρωπιστικά πειράματα βαφτίζονται πάντα «αειφόρος ιατρική καινοτομία». Στην Αστάνα λοιπόν θα μαζευτούν όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιοϊατρικής, βιοτεχνολογίας, γενετικής μηχανικής, ιατρικής ακριβείας, κυτταρικής αναγέννησης, κοπτοραπτικής DNA κλπ. προκειμένου υποτίθεται να δοκιμάσουν ένα πρωτοφανές πείραμα επέκτασης της διάρκειας της υγιούς ζωής του πληθυσμού, κάτι που υποτίθεται ότι θα χρησιμεύσει σαν μοντέλο για όλες τις χώρες στο μέλλον.

Διαβάζουμε συγκεκριμένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Εργαστηρίου Αστάνα του Πανεπιστημίου Ναζαρμπάγιεφ (National Laboratory Astana):

«Το Εθνικό Εργαστήριο Αστάνα ανακοίνωσε τη συμμετοχή του σε μια μελέτη πεδίου εφαρμογής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Επέκτασης Υγιούς Ζωής (Global Healthspan Extension Initiative) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Κέντρο για την Προώθηση της Αειφόρου Ιατρικής Καινοτομίας (Centre for the Advancement of Sustainable Medical Innovation ― CASMI), το Ινστιτούτο Βιογηριατρικής Έρευνας (Biogerontology Research Foundation ― BGRF) και άλλους διεθνείς ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς ηγέτες, ώστε να αναπτύξουν στρατηγικές επιλογές για την οικονομική ανάπτυξη με στόχο την επέκταση της παραγωγικής υγιούς μακροζωίας του πληθυσμού […].

»[…] Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Επέκτασης Υγιούς Ζωής έχει ήδη προσελκύσει πολλές εταιρείες καινοτόμων τεχνολογιών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία και είχε ως αποτέλεσμα συνεργασίες και προοπτικές συνεργασίας με πολλές εταιρείες που δηλώνουν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν γραφεία έρευνας και ανάπτυξης στο Καζακστάν για την έρευνα της μακροζωίας».

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Αστάνα

Τα τελευταία εννέα χρόνια διεξάγεται επίσης στα τέλη της άνοιξης το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Αστάνα (The Astana Economic Forum), καίριος παράγοντας της οικονομικής ζωής της Ευρασιατικής Ένωσης, αλλά και διεθνών σχέσεων στην ομώνυμη πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Καζακστάν. To 2017 το παρακολούθησαν 4.018 σύνεδροι από 83 χώρες.




Όπως βλέπουμε τα φόρα για την τεχνητή νοημοσύνη και τη μακροζωία δίνουν και παίρνουν παγκοσμίως. Κάπως έτσι βγάζουν μεροκάματο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί όπως οι Μπιλ Κλίντον και Τόνι Μπλερ (δεξιά εικόνα) που είχαν πάει και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Πηγή: Longevity International

Η πρόφαση που χρησιμοποιείται πάντα όταν έχουμε να κάνουμε με διανθρωπιστικές «μπίζνες» είναι ότι όλες οι ενέργειές τους αποσκοπούν στην υλοποίηση του στόχου 3 της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Να διασφαλιστεί η υγιής ζωή και να προωθηθεί η ευημερία σε όλους και σε όλες τις ηλικίες.





Οι δεκαεφτά στόχοι της Ατζέντας 2030. Μετάφραση – προσαρμογή στα ελληνικά: “Απεροπία”

Έχουμε πράγματι συγκινηθεί τόσα χρόνια από το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον της γνωστής Ατζέντας του ΟΗΕ το οποίο όμως εμείς τουλάχιστον στην Ελλάδα ως failed state, δεν το βλέπουμε πουθενά στην καθημερινή ζωή μας. Έχουμε βλέπετε εξαιρεθεί και των 17 προνομίων…

Και που να δείτε τι επιφυλάσσει το μέλλον στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις μελέτες πάλι του ΟΗΕ όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω. Ποιος δουλεύει ποιον;

Μακροζωία: το νέο, σίγουρο επενδυτικό όχημα των εκατομμυριούχων

Ο λόγος που εκφώνησε ο πρόεδρος Ναζαρμπάγιεφ στο Οικονομικό Φόρουμ Αστάνα του 2016 είναι ενδεικτικός των φιλοδοξιών του. Ο πρόεδρος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων:

«Κατά τα 25 χρόνια της ύπαρξης της χώρας, το μέσο προσδόκιμο ζωής του λαού του Καζακστάν αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας τα 72 έτη (σε σύγκριση με τα 64 περίπου που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990). Αυτό υποδηλώνει τη βελτίωση της υγείας και της μακροζωίας του πληθυσμού, ως μία από τις κύριες παραμέτρους της προόδου της χώρας. […]

[…] Η «Παγκόσμια Πρωτοβουλία Επέκτασης Υγιούς Ζωής» εστιάζεται στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και στην αντίστοιχη εξάλειψη της συχνότητας εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες». […]

Στο στόχαστρο οι αποταμιεύσεις μικροεπενδυτών και η άρση των εμποδίων βιοηθικής

Μακάρι να ήταν έτσι. Στην πραγματικότητα όλη αυτή η «πρωτοβουλία» στοχεύει επίσης και στην υφαρπαγή των αποταμιεύσεων των κυρίως δυτικών εξηντάρηδων πριν να βγουν στη σύνταξη, οι οποίοι πρέπει πάση θυσία να πειστούν να αγοράσουν μετοχές της βιομηχανίας της …μακροζωίας.




Η προπαγάνδα της Δύσης για την επέκταση της ζωής δίνει και παίρνει με συνεχόμενα δημοσιεύματα γνωστών mainstream ΜΜΕ. Πρόκειται για μέσα που κατέχουν οι ίδιες οι διανθρωπιστικές εταιρείες του μαθουσαλισμού. Οι πιθανοί επενδυτές βομβαρδίζονται μέχρι να πειστούν ότι αξίζει να βάλουν το χέρι στην τσέπη γιατί αφενός μεν θα ξανανιώσουν, αφετέρου δε, θα αποκομίσουν μεγάλα κέρδη

Γι’ αυτό και οι διάφοροι «ευαγγελιστές» της αιωνιότητας προβάλλονται ως σωτήρες του κόσμου από διάφορα περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας της Δύσης: Wired: ο Ρέι Κουρτσβέιλ (Ray Kurtzweil) θα σώσει τον κόσμο, Time: η Google θα καταργήσει το θάνατο, CNBC Business & Technology Review: o Όμπρεϊ Ντε Γκρέι (Aubrey De Grey) θα γίνει αθάνατος, Bloomgerg Markets: o Μπιλ Μάρις (Bill Maris) των επενδυτικών κεφαλαίων της Google θα μας κάνει αθάνατους κλπ.





Λεπτομερής περιγραφή ζευγαριού υποψηφίων πελατών – επενδυτών 65 και 60 ετών. Στόχος: οι οικονομίες που μάζευαν μια ζωή για τη σύνταξή τους, περίπου 600.000 δολάρια να επενδυθούν στο fund του μαθουσαλισμού! Όσοι πιστοί προσέλθετε!

Η κυβέρνηση του Καζακστάν γνωρίζοντας όλα αυτά στράφηκε στις ξένες εταιρείες βιοτεχνολογίας προσφέροντάς τους στέγη, οι οποίες και τα κρατικά έσοδα θα ανεβάσουν, αλλά κυρίως τα ιδιωτικά. Οι κακές γλώσσες ισχυρίζονται άλλωστε ότι η προεδρική οικογένεια έχει πολλά εκατομμύρια σε προσωπικές καταθέσεις που διατηρούνται σε εξωχώριους παραδείσους και τα οποία βαίνουν αυξανόμενα. Τι θα τραβούσε λοιπόν τους επενδυτές στο Καζακστάν και όχι αλλού; Μα το θολό έως και ανύπαρκτο πλαίσιο βιοηθικής.

Γι’ αυτό και άνοιξαν «παραρτήματα» στην Αστάνα. Διότι στο δυτικό κόσμο υπάρχουν εμπόδια βιοηθικής, ενώ το Καζακστάν φαίνεται να υποσχέθηκε ότι θα φανεί «ελαστικό» στους επενδυτές που θα τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στη χώρα.

Πάντως σε έναν κόσμο στον οποίο η ανεργία των ανθρώπων αυξάνει εκθετικά λόγω ρομποτοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης, το να ισχυρίζονται οι άνθρωποι της Πρωτοβουλίας Επέκτασης Υγιούς Ζωής ότι αφού εφαρμοστεί το πρόγραμμα στο Καζακστάν, εν συνεχεία θα ζούμε όλοι τουλάχιστον 500 χρόνια και υγιείς είναι μεγάλος εμπαιγμός! Πολύ απλά μας δουλεύουν, διότι δεν θα ισχύσει για όλους. Για να συμβεί αυτό πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια όπως από την Α’ Βιομηχανική επανάσταση μέχρι σήμερα πέρασαν πολλές δεκαετίες. Κάποτε θα συμβεί, οπωσδήποτε όμως όχι σύντομα.


Πώς άραγε θα συντελεστεί αυτό το «θαύμα»; Με ποιο τρόπο οι άνθρωποι θα κερδίζουν τη ζωή τους τα επόμενα χρόνια, τη στιγμή που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι μισές θέσεις εργασίας στις ανεπτυγμένες χώρες θα χαθούν οριστικά μέχρι το 2020 χωρίς να αντικατασταθούν από άλλες;

Αν ζούμε 500 χρόνια με ποιο τρόπο θα συμβιώνουν 12 γενιές σε μια οικογένεια (υπολογίσαμε διάρκεια ζωής 480 χρόνια και ηλικία τεκνοποίησης τα 40, επομένως έχουμε 480: 40 = 12 γενιές) και πού θα βρει το οικοσύστημα τόσους πόρους για να θρέψει 40-50 δισεκατομμύρια πληθυσμό;

Επί της ουσίας λοιπόν θα ωφεληθούν ελάχιστοι τεχνολογικοί κολοσσοί τοποθετώντας τα offshore κεφάλαιά τους, αλλά και ξεζουμίζοντας τις αποταμιεύσεις των ευκατάστατων δυτικών συνταξιούχων.

Όλα αυτά όμως μέχρι την πραγματοποίηση του Homo Deus, γιατί από εκεί και ύστερα η ζωή όσων δεν ανήκουν στους «εκλεκτούς» θα γίνει κόλαση. Από εκεί και μετά ο απλός, μη επαυξημένος Sapiens, καθώς θα είναι ο μόνος που θα μπορεί να βλάψει την τεχνητή νοημοσύνη, θα καταστεί είδος προς εξαφάνιση, και μάλιστα επικηρυγμένο.

Το ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο θα επιτρέψει τη δημιουργία τεράτων;

Οι μετανθρωπιστές βιάζονται. Βιάζονται πολύ να βρουν επενδυτές για να ολοκληρώσουν τα πειράματά τους πρώτα της μεταμόρφωσης του Sapiens σε διάνθρωπο (transhuman) και εν συνεχεία της τελικής εξάλειψής του. Για να επιτευχθoύν όμως αυτά απαιτούνται πολλά βιοϊατρικά πειράματα, «χακάρισμα» και κοπτοραπτική του DNA και ατελείωτες κλινικές δοκιμές.

Το πρόβλημα είναι πως στον δυτικό κόσμο όπως είπαμε προτύτερα, και ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ορθώνονται ακόμα εμπόδια στα σχέδιά τους. Ποια είναι αυτά;

Οι ενοχλητικές επιτροπές βιοηθικής, καθώς και οι αντιδράσεις κάποιων ορθόδοξων ή καθολικών χριστιανών (όχι προτεσταντών, έχει σημασία), και κάποιων «βιοσυντηρητικών» επιστημόνων φιλοσόφων και ερευνητών, όπως φυσικά τους έχουν βαφτίσει οι ίδιοι οι διανθρωπιστές για να τους χλευάσουν.

Διότι όπως τονίζουν οι συντελεστές της, οι στόχοι της πρωτοβουλίας στο Καζακστάν είναι η ταχεία ανάπτυξη κατασκευής βελτιωμένων βιολογικών δειγμάτων και υποδομής πληροφορικής […] Η επιτάχυνση της έγκρισης προηγμένων νέων τεχνολογιών χάρη σε ταχείες ρυθμιστικές οδούς και εξειδικευμένους χάρτες πορείας για την έγκριση κλινικών δοκιμών […]

Κατά συνέπειαν όταν εφαρμοστούν οι περίφημες «ταχείες ρυθμιστικές οδοί» για την έγκριση «κλινικών δοκιμών και τεχνολογιών», πολύ φοβόμαστε ότι η Humanity+, ο μεγαλύτερος διανθρωπιστικός οργανισμός στον κόσμο και η δεξαμενή σκέψης του Transpolitica, καθώς και όλοι οι κολοσσοί του μετανθρωπισμού, θα καταφέρουν να παρακάμψουν τα ηθικά εμπόδια για την ανάπτυξη της «αειφόρου ιατρικής καινοτομίας» και θα ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας στην Αστάνα.

Αν δεν τεθεί λοιπόν περιοριστικό νομικό πλαίσιο όχι μόνο στο Καζακστάν, αλλά και παγκοσμίως, πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί η δημιουργία επαυξημένων ανθρώπων που θα φέρουν συνθετικά όργανα και μέλη, υπερευφυών cyborgs, καθώς και παιδιών – δοτών, διασταυρώσεων ζώων με άνθρωπο και άλλων ύβρεων που ακόμα δεν μπορούμε καν να διανοηθούμε.

Παιδιά – δότες και άλλες παραβιάσεις βιοηθικής


Δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόγραμμα του Καζακστάν συμμετέχουν και γαλλικές εταιρείες, διότι πλέον στη Γαλλία οι μονάδες παραγωγής in vitro παιδιών – δοτών ή παιδιών – φαρμάκων (ή παιδιών της ελπίδας όπως αποκαλούνται), αντιμετωπίζουν νομικά εμπόδια.

Η πρακτική αυτή που επικρίθηκε σφόδρα και τελικά απαγορεύτηκε στη Γαλλία, παραπέμπει στην αποτρόπαιη ταινία Μη μ’ αφήσεις ποτέ (Never let me go) που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του κορυφαίου Ιάπωνα λογοτέχνη Καζούο Ισιγκούρο.


Στην εν λόγω ταινία κατασκευάζονται in vitro κλώνοι άλλων ανθρώπων και ανατρέφονται μέχρι την ενηλικίωσή τους σε σχολεία ― ορφανοτροφεία, ώστε να χρησιμεύσουν αργότερα σαν δότες των οργάνων των πρωτότυπων ανθρώπων από τους οποίους κλωνοποιήθηκαν, όταν τα όργανά τους θα αρχίσουν να χαλούν. Το τέλος φυσικά γι’ αυτά τα πλάσματα είναι τραγικό καθ’ ότι τους αφαιρούν ένα – ένα τα όργανά τους σε νοσοκομεία, ώσπου πεθαίνουν. Αδιανόητη φρίκη!

Έτσι λοιπόν στη Γαλλία οι εταιρείες βιοτεχνολογιών το 2011 κατά παραγγελίαν κάποιων γονέων, έφεραν στη ζωή με τεχνητή γονιμοποίηση τον Ουμούτ Τάλα(Umut Talha), Γάλλο τουρκικής καταγωγής, το πρώτο παιδί – δότη. Βέβαια δεν του αφαίρεσαν ένα – ένα τα όργανα όπως στην ταινία, αλλά βλαστοκύτταρα από τον ομφάλιο λώρο του τα οποία εμφυτεύτηκαν στην αδελφούλα του Άζια που έπασχε από ανίατη βήτα μεσογειακή αναιμία και θα πέθαινε.

Στη Γαλλία, αλλά και σε όλο τον κόσμο, δημιουργήθηκε σάλος. Τα ηθικά ζητήματα που τίθενται από τη γέννηση παιδιών – δοτών είναι μέγιστα. Η αδελφούλα του θεραπεύτηκε, αλλά φαντάζεστε το ψυχολογικό βάρος που θα έχει ο Ουμούτ μεγαλώνοντας, όταν θα αντιληφθεί ότι δεν ήταν ένα επιθυμητό παιδί, αλλά ένα παιδί – όργανο, όπως αυτά της ταινίας «Μη μ’ αφήσεις ποτέ»;

Ποια θα είναι η ψυχολογία του όταν ενηλικιωθεί γνωρίζοντας ότι οι γονείς του τον έφτιαξαν επειδή τον ήθελαν μόνο σαν «ανταλλακτικό», σαν δότη βλαστοκυττάρων του άλλου τους παιδιού;

Επιτρέπεται ένα ανθρώπινο πλάσμα να μην είναι το ίδιο ο σκοπός, αλλά το μέσον επιβίωσης κάποιου άλλου; Μπορούμε να επικαλεστούμε κάτι τέτοιο όταν οι γονείς ξέρουν ότι είναι και οι δύο φορείς μεσογειακής αναιμίας;

Oι γονείς του Ουμούτ και της Άζια όχι μόνον είναι πρώτα ξαδέλφια (συγγένεια που προκαλεί αυξημένα ποσοστά στίγματος), αλλά επιπλέον λόγω του μουσουλμανικού θρησκεύματός τους δεν έκαναν θεραπευτική άμβλωση στο πρώτο τους παιδί, που είχε κι αυτό μεσογειακή αναιμία και σήμερα ζει ακόμα αλλά πρέπει να κάνει μετάγγιση αίματος κάθε τρεις εβδομάδες! Το δεύτερο, η Άζια, όχι απλώς είχε μεσογειακή αναιμία, αλλά σε ακόμα βαρύτερη μορφή και σύντομα θα πέθαινε.




Ο Ουμούτ Τάλα, το πρώτο παιδί – δότης που γεννήθηκε στη Γαλλία είναι σήμερα έξι ετών

Μετά τη θεραπεία της αδελφής του Ουμούτ, ξέρετε τι δήλωσαν οι «ταλαιπωρημένοι» γονείς; Ότι πρέπει να κάνουν και ένα τέταρτο παιδί για να σωθεί και ο πρώτος γιος, ο Μεχμέτ! Μήπως αυτοί οι άνθρωποι δεν έπρεπε να κάνουν καθόλου παιδιά;

Σήμερα η πρακτική αυτή απαγορεύτηκε. Ο νόμος επιτρέπει μεν στη Γαλλία να καταστρέφονται έμβρυα τα οποία διαπιστώνεται ότι φέρουν θανατηφόρα ανίατη πάθηση, δεν επιτρέπει όμως να καταστρέφονται έμβρυα τα οποία είναι υγιή, αλλά μη συμβατά με τον αδελφό ή την αδελφή που είναι επιθυμητό να θεραπεύσουν.

Τα υγιή αυτά έμβρυα πρέπει να καταψύχονται και να διατηρούνται υποχρεωτικά στο υγρό άζωτο. Αν οι γονείς έχουν ήδη αποθηκευμένα υγιή κατεψυγμένα έμβρυα, απαγορεύεται να δημιουργήσουν άλλα που προορίζονται μόνο ως δότες.

Τι συμπέρασμα βγαίνει όμως από το παράδειγμα παραβίασης βιοηθικής που παραθέσαμε; Ότι όσοι γονείς θέλουν να σώσουν το παιδί τους κατ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει να αναζητήσουν άλλη χώρα που δεν έχει τους περιορισμούς της παλαιάς, γηραιάς Ευρώπης. Όποιος θέλει θα κάνει ό,τι νάναι δηλαδή αδιαφορώντας για την ηθική πλευρά των πράξεών του.

Σήμερα οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που επιτρέπουν ακόμη τέτοιες πρακτικές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και η Ισπανία. Στο Βέλγιο το μόνο εμπόδιο είναι η μητέρα να μην ξεπερνά τα 47 χρόνια. Όμως οι εταιρείες γενετικής μηχανικής που πραγματοποιούν τέτοιες τεχνικές είναι… πλήρεις, εξ ου και η ανάγκη ανοίγματος «υποκαταστημάτων».

Όλοι οι γονείς του υπόλοιπου κόσμου που έχουν την οικονομική δυνατότητα πού θα πάνε λοιπόν; Μα στην Αστάνα, και όπου αλλού θα υπάρχουν «ταχείες ρυθμιστικές οδοί»!

Πειραματόζωα για δοκιμές συνθετικών οργάνων

Ένας άλλος τομέας που μπορεί να βρει πεδίον δόξης λαμπρόν στο Καζακστάν, είναι εκείνος των δοκιμών μεταμόσχευσης συνθετικών οργάνων σε πραγματικούς ασθενείς.

Η γαλλική εταιρεία Carmat, εταιρεία βιοϊατρικής που κατασκευάζει εξ ολοκλήρου τεχνητές καρδιές, τα πάει πολύ καλά στα διεθνή χρηματιστήρια.



Μοντέλα συνθετικής καρδιάς της Carmat. Οι καρδιές θα είναι τυπωμένες σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, ενώ τα επί μέρους τμήματά τους θα συναρμολογούνται με ακρίβεια σε εργοστάσια επανδρωμένα μόνο από ρομπότ τελευταίας γενιάς

Μέχρι τώρα η Carmat είχε μεταμοσχεύσει τις τεχνητές καρδιές της μόνο στη Γαλλία. Για πρώτη φορά στον κόσμο μεταμόσχευσε τεχνητή καρδιά το 2013. Μόνο που ο πρώτος ασθενής πέθανε εβδομήντα πέντε ημέρες μετά την επέμβαση. Στη συνέχεια, ακολούθησαν άλλες τέσσερις δοκιμές, οι οποίες τελείωσαν άδοξα με τους θανάτους των ασθενών, γεγονός που την έκανε να χάσει την άδειά της στη Γαλλία για έξι μήνες. Στην Εθνική Υπηρεσία Φαρμακευτικής Ασφάλειας της Γαλλίας δεν άρεσε καθόλου το γεγονός ότι πέθαναν 5 άνθρωποι χωρίς η Carmat να μπορεί να εγγυηθεί την επιβίωσή τους. Στη Γαλλία οι βιοηθικοί φραγμοί ευτυχώς δεν έχουν ακόμα αρθεί.

Έτσι η Carmat στις 23 Οκτωβρίου 2017 ανακοίνωσε ότι έκανε την πρώτη μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς εκτός Γαλλίας, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας για την Καρδιοχειρουργική, στην Αστάνα του Καζακστάν.

Γιατί δεν συνέχιζε άραγε τις δοκιμές της στη Γαλλία; Μήπως γιατί η Εθνική Υπηρεσία Φαρμακευτικής Ασφάλειας δεν της έδινε άδεια να συνεχίσει τα πειράματά της;

Γαλλικές πηγές αναφέρουν ότι η Carmat προτίμησε το Καζακστάν γιατί όπως καταγγέλλει η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία στη χώρα επικρατεί χαμηλός σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία έχουν καταπατηθεί αρκετές φορές.

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι τα βασανιστήρια κρατουμένων και οι αστυνομικές αυθαιρεσίες είναι διαδεδομένες. Να συνδέσουμε λοιπόν τα τελευταία με την αγωνιώδη αναζήτηση της Carmat για πραγματικούς ασθενείς στους οποίους πρέπει να μεταμοσχευτούν άμεσα οι τεχνητές καρδιές της χωρίς να κινδυνεύει να κλείσει;

Αναρωτηθήκατε ποτέ ότι κάπου πρέπει να δοκιμαστούν όλα αυτά τα πολυδιαφημιζόμενα «συνθετικά όργανα τυπωμένα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή που θα φέρουν επανάσταση στην ιατρική»; Δεν πρέπει να γίνουν πολλές κλινικές δοκιμές με μεταμοσχεύσεις σε ζωντανούς ανθρώπους; Όλες οι πρόοδοι της ιατρικής είχαν πάντα βαρύ τίμημα…

Καθώς μετά την ανακοίνωση των δραστηριοτήτων της Carmat στο Καζακστάν απογειώθηκε η μετοχή της στο Χρηματιστήριο, ο νέος στόχος της είναι να μαζέψει 52,9 εκατομμύρια ευρώ κάνοντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.Αλλοίμονό της λοιπόν αν δεν πετύχει. Οι μέτοχοι θα την κατασπαράξουν!

Πρόφαση η αύξηση της παραγωγικότητας και η οικονομική ανάπτυξη του παγκόσμιου πληθυσμού

Η κυβέρνηση του Καζακστάν δηλώνει ότι η οικονομική αξία της ενσωμάτωσης των τεχνολογιών επέκτασης υγιούς ζωής στα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των κρατών είναι αναμφισβήτητη, διότι θα αυξηθεί η παραγωγικότητα του πληθυσμού, οι υγιέστεροι πολίτες και η ανάπτυξη νέων βιομηχανιών. Φυσικά, εννοεί την παραγωγικότητα και την ανάπτυξη νέων βιομηχανιών στο Καζακστάν, όχι όμως και παγκοσμίως.

Τα στατιστικά στοιχεία για τον παγκόσμιο πληθυσμό είναι αμείλικτα: τα επόμενα δέκα χρόνια αναμένεται να μείνει άνεργος ο μισός πληθυσμός των ανεπτυγμένων χωρών λόγω ρομποτοποίησης των εργασιών και να ανατραπεί η δομή του κοινωνικού κράτους όπως το ξέραμε. Ο πληθυσμός θα γερνάει, αλλά όχι με την ίδια αναλογία παντού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2015 και του ΟΗΕ το λεγόμενο «Γκρίζο» ή «Ασημένιο Τσουνάμι» (The Silver Tsunami), θα σαρώσει όλη την υφήλιο.

Το «Γκρίζο Τσουνάμι» είναι παρομοίωση του γηράσκοντος πληθυσμού των Baby Boomers (των ανθρώπων που γεννήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και σήμερα βρίσκονται σε ηλικία σύνταξης.

Στον νότο όμως της Ευρώπης, οι ηλικιωμένοι Baby Boomers δεν θα έχουν καθόλου καλές προοπτικές…





Γράφημα που δείχνει την αύξηση των ηλικιωμένων από το 2015 μέχρι το 2100 στις αναπτυσσόμενες χώρες και την αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων παγκοσμίως. Πηγή: ΟΗΕ και International Longevity Centre, 2016




Γράφημα που δείχνει τη ραγδαία αύξηση των ηλικιωμένων από το 2015 μέχρι το 2100 στις ανεπτυγμένες χώρες και την μεγάλη μείωση των εργαζομένων λόγω ρομποτοποίησης. Πηγή: ΟΗΕ και International Longevity Centre, 2016

Ο ευρωπαϊκός νότος εξαιρείται πλέον από τη μακροζωία

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αποκλειστικά για τον ευρωπαϊκό νότο είναι τρομακτικά. Στο παρακάτω γράφημα βλέπουμε την εξόντωση των ηλικιωμένων των νοτιοευρωπαϊκών χωρών έναντι των βορειοευρωπαϊκών, αλλά και το ποσοστό του εργαζόμενου πληθυσμού που θα μειωθεί κατά 40%.

Οι ηλικιωμένοι Κύπριοι, Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί και Πορτογάλοι θα είναι πολύ λιγότεροι από ότι οι βόρειοι εταίροι τους, το ποσοστό των οποίων θα αυξηθεί κατά 100% από το 2015 ως το 2100, ενώ των νοτίων μόνο κατά 35%.




Γράφημα που δείχνει τη ραγδαία αύξηση του ηλικιωμένου πληθυσμού στον ευρωπαϊκό βορρά και μικρή αύξηση έως στασιμότητα των εργαζομένων μέχρι το 2100. Παράλληλα, διαφαίνεται στο νότο της Ευρώπης η μείωση των ηλικιωμένων αλλά και η εξαφάνιση του εργαζόμενου πληθυσμού! Πηγή: ΟΗΕ και International Longevity Centre, 2016

Μέχρι σήμερα η Ελλάδα κατατάσσονταν ανάμεσα στις δέκα πρώτες χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας. Το παράδειγμα της Ικαρίας χρησιμοποιείται κατά κόρον σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια. Επομένως οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνουν τις καταστροφικές συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στη χώρα μας.

Ανεργία για τον ενεργό πληθυσμό και θάνατος για τον γηραιότερο, αυτά ήταν τα δώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά για την Ελλάδα. Η υγιής μακροζωία που μέχρι τώρα μας χαρακτήριζε, τέλειωσε πια για εμάς…

Εντούτοις, το «Ελληνικό Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την πρόληψη των Ασθενειών του Γήρατος» δηλώνει ότι η μακροζωία είναι εφικτή. Ναι, αλλά για ποιους; Μάλλον αποσιώπησαν τις μελέτες του ΟΗΕ.

Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον στις 8-9 Σεπτεμβρίου του 2017 με τίτλο «Longevity» (Μακροζωία), προσκεκλημένος ήταν μεταξύ άλλων, και ο Μανώλης Γλέζος ο οποίος αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες ζωής του μαρτυρικού νησιού Ικαρία στο παρελθόν, στο οποίο εντούτοις εντοπίζονται πολλοί υπεραιωνόβιοι (ανάμεσα στα 5 πρώτα μέρη στον κόσμο).



Να και ένα ελληνικό επιστημονικό συνέδριο με θέμα τη μακροζωία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2017 από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την πρόληψη των Ασθενειών του Γήρατος.

Επισημαίνουμε όμως το αυτονόητο: ότι αυτά συνέβαιναν πριν να γεμίσουν όλα τα νησιά με κεραίες και ακτινοβολίες και πριν εφευρεθούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Οι άνθρωποι τότε κινούνταν όλη μέρα και ήταν λεπτοί, έπιναν μόνο ελληνικό καφέ και λίγο κρασί, είχαν ισχυρό συντροφικό δίκτυο, κατά συνέπειαν χαμηλά ποσοστά κατάθλιψης, έτρωγαν πολλά ψάρια και καμμία βιομηχανοποιημένη τροφή, και δεν ήταν καρφωμένοι στο smartphone.

Μην ξεχνάμε όμως ότι οι ηλικιωμένοι του 21ου αιώνα θα είναι τα σημερινά παιδιά και έφηβοι που κάνουν ακριβώς τα αντίθετα με τα παραπάνω. Τέλος, μεγάλο ρόλο στη μακροζωία παίζουν και τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά ενός τόπου κι αυτά δεν συναντώται στις μεγαπόλεις μέσα στις οποίες κυρίως θα ζουν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, γενικά οι άνθρωποι που θα εργάζονται θα είναι πολύ λιγότεροι από τους ηλικιωμένους που δεν θα εργάζονται. Ποιος λοιπόν θα τροφοδοτεί με εισφορές τα συνταξιοδοτικά ταμεία;

Εφ’ όσον οι θέσεις εργασίας θα είναι ελάχιστες λόγω ρομποτοποίησης μήπως θα πρέπει να «απαλλοτριωθούν» οι ηλικιωμένοι; Το εγχείρημα δεν είναι και τόσο εύκολο να επιτευχθεί στα κυρίαρχα κράτη της Δύσης. Στα «αποτυχημένα» όμως, είναι. Οι οικονομικές κρίσεις στοχεύουν σαφώς και στην εξολόθρευση των ηλικιωμένων.

Παράλληλα, στον αναπτυσσόμενο κόσμο οι ηλικιωμένοι θα έχουν αυξηθεί κατά 300% μέχρι το 2100 γιατί στις χώρες του τα ποσοστά γεννητικότητας είναι μεγαλύτερα! Στον παλιό, δυτικό κόσμο οι γυναίκες δεν γεννάνε πια και στο μέλλον θα γεννάνε ακόμα λιγότερο.

Τι μας δείχνουν λοιπόν όλα αυτά; Την τεράστια μετανάστευση πληθυσμών που είναι εν εξελίξει γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει για τους παππούδες και τις γιαγιάδες των κυρίαρχων κρατών της ανεπτυγμένης Δύσης…

Το τί θα απογίνουν όμως τα εκατομμύρια των κυρίως μουσουλμάνων μεταναστών που προωθούνται στην Ευρώπη από παγκοσμιοποιητικά κέντρα, τη στιγμή που η ρομποτοποίηση επελαύνει, είναι ένα σκοτεινό ζήτημα. Υπάρχουν βέβαια και οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ) που χρειάζονται ανειδίκευτα εργατικά χέρια, όμως κι αυτές σιγά σιγά θα είναι περιττές.

Συμπερασματικά, η αύξηση της παραγωγικότητας, οι υγιέστεροι πολίτες και η ανάπτυξη νέων βιομηχανιών σ’ έναν άνεργο κόσμο είναι σχήμα οξύμωρο. Όσες νέες βιομηχανίες δημιουργηθούν τουλάχιστον στη Δύση (όπως το νέο εργοστάσιο της Carmat συναρμολόγησης τεχνητών καρδιών στο Bois d’Arcy στη Γαλλία,) θα είναι εξοπλισμένες εξ ολοκλήρου από ρομπότ.

Με τι έσοδα θα καλύπτουν οι κρατικοί φορείς υγείας όλες αυτές τις προληπτικές προγενετικές εξετάσεις, επεμβάσεις στο DNA και μεταμοσχεύσεις τεχνητών οργάνων; Με τι λεφτά θα αγοράζει ο αποκλεισμένος από το οικονομικό γίγνεσθαι κόσμος τα προϊόντα της αυξημένης παραγωγικότητας; Με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αν ποτέ αυτό θεσπιστεί; Ποιος δουλεύει ποιον;

Η επέκταση της διάρκειας της ζωής είναι επομένως μια εσωτερική υπόθεση των εκατομμυριούχων του πλανήτη και ένας τρόπος να αυξήσουν τις περιουσίες τους και τίποτε άλλο.

Εταίροι που εκπλήσσουν

Ερευνώντας τη σύνθεση των δυτικών εταίρων του Εθνικού Εργαστηρίου Αστάνα βρίσκουμε μεταξύ άλλων και τα παρακάτω ενδιαφέροντα στοιχεία για μερικούς απ’ αυτούς:

Ερευνητικό ίδρυμα Έρευνα Βιογεροντολογίας (BGRF)

Το Ερευνητικό Ίδρυμα Έρευνα Βιογεροντολογίας (Biogerontology Research Foundation) είναι …φιλανθρωπικό ίδρυμα της Ουαλίας (Ηνωμένο Βασίλειο).

Όπως αναφέρει στον επίσημο ιστότοπό του συνεργάζεται με την Επιστημονική Εταιρεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford University Scientific Society), την Εταιρεία Μακροζωίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Oxford University Longevity Society), και την Εταιρεία Μακροζωίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ (Cambridge University Longevity Society).

Στον ίδιο ιστότοπο ένα εταιρικό βίντεο δηλώνει καθαρά ότι η παγκόσμια «αγορά» της επέκτασης ζωής έχει τη μεγαλύτερη δυναμική στον κόσμο, με κύκλο εργασιών τρισεκατομμύρια δολάρια.

Όπως βλέπουμε τα μεγάλα ιστορικά πανεπιστήμια της Δύσης, έχουν μετατραπεί πλέον σε επενδυτικές θερμοκοιτίδες του μετανθρωπισμού. Όσο οι δισεκατομμυριούχοι αυξάνουν συνεχώς τις περιουσίες τους, τόσο η έρευνα της μακροζωίας (τους) θα είναι το ελντοράντο του 21ου αιώνα!

Κέντρο για την Προώθηση της Αειφόρου Ιατρικής Καινοτομίας (CASMI)


Το Κέντρο για την Προώθηση της Αειφόρου Ιατρικής Καινοτομίας (Centre for the Advancement of Sustainable Medical Innovation) είναι μια συνεργασία πάλι μεταξύ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου, που δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη νέων μοντέλων ιατρικής “καινοτομίας”.




Δεξιά οι 10 κορυφαίες εταιρείες μακροζωίας, επενδυτικά κεφάλαια και ερευνητικοί οργανισμοί και αριστερά, οι 10 κορυφαίοι επενδυτές της μακροζωίας. Ανάμεσά τους είναι και ο Τζεφ Μπέζος της Άμαζον, ο Πήτερ Θηλ του PayPal, και ο Τζιμ Μέλον που το 2016 δήλωσε ότι «το ευρώ έχει από ένα έως πέντε χρόνια ζωής πριν εξαφανιστεί δια παντός». Κάτι ξέρει αυτός παραπάνω…

Δεν μας διέφυγε επίσης ότι κάποιοι εταίροι του CASMI είναι ηγέτες γνωστών φυτώριων του διανθρωπισμού όπως ο Όμπρεϊ Ντε Γκρέι, διευθυντής του ιδρύματος γηριατρικής SENS που είναι εταίρος του CASMI.

Ο Ντε Γκρέι είναι ηγετική φυσιογνωμία του διανθρωπιστικού κινήματος, σύμβουλος αντιγήρανσης του Κόμματος του Διανθρωπιστή, και συχνός ομιλητής της Εκκλησίας του Διανθρωπισμού (είπαμε, οι σύγχρονοι γνωστικοί μετακομίζουν στην Αστάνα…)

Wellcome Trust

Τέλος, άλλος εταίρος είναι o οργανισμός Wellcome. Ο Wellcome Trust είναι το δεύτερο φιλανθρωπικό ερευνητικό ίδρυμα στον κόσμο μετά το Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς με ύψος εργασιών 23,2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Στην προεδρία του Wellcome βρίσκουμε ―ίσως όχι τυχαία― τη βαρώνη Ελίζα Μάνιγκχαμ-Μπούλερ (Eliza Manningham-Buller), η οποία υπήρξε διευθύντρια επί 5 χρόνια της …ΜΙ-5 (Military Intelligence Section Five), δηλαδή της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Η ΜΙ-5 συμμετείχε μαζί με άλλες υπηρεσίες και οργανισμούς στο γιγαντιαίο πρόγραμμα παγκόσμιας παρακολούθησης Έσελον!

Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των διανθρωπιστικών επενδύσεων στην … αθανασία και στην ευζωία των δισεκατομμυριούχων οι οποίες είναι υπό εξέλιξη στην πρωτεύουσα των technoprogs γνωστικών του 21ου αιώνα, Αστάνα.

ΠΗΓΕΣ:

Longevity International
United Nations (UN) (2015), World Population Prospects: The 2015 Revision  
Σχόλια