Τούρκος αντιπρόεδρος: Θέλουμε να μπούμε στην Ε.Ε έως το 2023


Στη Welt



«Η Toυρκία αξίζει να ενταχθεί στην Ε.Ε νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλη υποψήφια χώρα», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ακντάγ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», σημειώνοντας ότι «θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε. το αργότερο σε πέντε χρόνια».

Πρόκειται για μια συμβολική ημερομηνία καθώς το 2023 η χώρα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα γιορτάσει 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

«Βρισκόμαστε στον δρόμο για την ένταξη στην Ε.Ε από το 1959 και είναι καιρός να ενταχθούμε στους κόλπους τους.Αυτό θα ήταν μια νίκη και για τις δύο πλευρές,την Ε.Ε. και την Τουρκία, από πολιτικής κοινωνικής και οικονομικής άποψης .Η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στην Τουρκία. Η μπάλα είναι τώρα στο ευρωπαικό έδαφος», επισημαίνει ο Τούρκος αντιπρόεδρος.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι χώρες,όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή η Αλβανία,προσχωρούν στην Ε.Ε. νωρίτερα από την Τουρκία, ο Ρ. Ακντάγ υποστηρίζει:

«Νομίζω ότι η Ε.Ε είναι απολύτως άδικη όσον αφορά το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. Η Τουρκία αξίζει να ενταχθεί στην Ε.Ε νωρίτερα από κάθε άλλη υποψήφια χώρα. Αλλά πολιτικοί λόγοι το εμποδίζουν».

Φρεσκάροντας τη μνήμη του Ρετζέπ Ακντάγ ότι «στην Τουρκία σημαντικοί δημοσιογράφοι,δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συλληφθεί σε μεγάλη κλίμακα και η ελευθερία έκφρασης περιορίζεται αυστηρά»,η εφημερίδα «Die Welt» ζήτησε το σχόλιό του.

«Η Τουρκία αντιμετώπισε μια απόπειρα πραξικοπήματος και δέχεται συχνά επιθέσεις από τρομοκράτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν προσωρινά οι νόμοι έκτακτης ανάγκης...Είμαστε απογοητευμένοι από τους Ευρωπαίους. Περιμένουμε να κάνουν την δουλειά τους. Όταν μια τρομοκρατική επίθεση σημειώνεται σε ευρωπαϊκή χώρα, όλες οι χώρες συνυπάρχουν και δείχνουν την αλληλεγγύη τους.Τον Ιούλιο του 2016, είχαμε μια απόπειρα πραξικοπήματος, 251 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια νύχτα. Και πολλοί από αυτούς τους πραξικοπηματίες βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Σχετικό με τη συριακή κρίση,ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν σαφής ξεκαθαρίζοντας πως η «η Συρία δεν έχει μέλλον με τον Μπασάρ αλ Άσαντ».

«Μια ελεύθερη και δημοκρατική Συρία μπορεί να οικοδομηθεί μόνο χωρίς τον Ασαντ. Έχει σκοτώσει πολλούς συμπολίτες του και έφερε πολλά δεινά στη χώρα του.Ο μόνος στόχος μας»,υποστηρίζει ο Ρετζέπ Ακντάγ,«είναι να υπερασπιστούμε την ασφάλεια της Τουρκίας στην καταπολέμηση των «τρομοκρατικών» κουρδικών ομάδων, όπως το YPG,» ισχυρίζεται ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός.
matrix24.gr
Σχόλια