Η Ρωσία μια ανάσα πλέον από την…. Ιερουσαλήμ: Μόσχα, Παλαιστίνιοι και Αγιεκυρα πετούν εκτός τις ΗΠΑ – 55 νεκροί , 2770 τραυματίες…




Η Ρωσία μια ανάσα πλέον από την…. Ιερουσαλήμ! Ο Ν.Τραμπ με την κίνηση αυτή ακύρωσε τον ρόλο των ΗΠΑ στην ειρηνευτική διαδικασία, προσέβαλε το αραβικό και το ισλαμικό έθνος και προκάλεσε αστάθεια σε όλη τη Μέση Ανατολή που έχει εισέλθει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά.

Hδη Πεζοναύτες των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν σε πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή προκειμένου να διαφυλάξουν και να αποτρέψουν επιθέσεις εξαγριωμένων μουσουλμάνων, για διαμεσολαβητικό ρόλο ούτε αναφορά πλέον.

Η Ν.Αφρική διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και απέσυρε τον πρέσβη της. Και θα ακολουθήσουν και άλλα μέτρα όπως ακούγεται μεταξύ των οποίων και οικονομικά.

Το διπλωματικό κενό που δημιούργησε ο Ν.Τραμπ υπονομεύοντας την ικανότητα των ΗΠΑ να δράσει ως «έντιμος διαμεσολαβητής» μεταξύ Ισραήλ και Ισλαμικού κόσμου, καλείται πλέον να αναλάβει άλλη χώρα με φαβορί την Ρωσία και αουτσάιντερ την Κίνα.

Με την ένταση να κλιμακώνεται και στην ουσία να έχουμε περάσει σε μορφή πολέμου για άλλη μια φορά μεταξύ Ισραήλ -Παλαιστινίων, σύντομα θα κληθεί ο νέος «έντιμος διαμεσολαβητής» να αναλάβει δράση.

Οι 55 νεκροί και 2.770 τραυματίες δείχνουν ότι έρχονται ξανά μαύρες ημέρες για την ειρήνη στην Μέση Ανατολή. Το σύστημα υγείας στη Γάζα κατέρρευσε και η Αίγυπτος προσφέρθηκε να βοηθήσει και παράσχει περίθαλψη σε 1760 παλαιστινίους.



Πριν λίγο, το Μαθητικό Ιρανικό Κίνημα Δικαιοσύνης προσέφερε 100.000 δολ σε όποιον ανατινάξει την αμερικανικη πρεσβεία. Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

Με τους Παλαιστινίους να απορρίπτουν πλέον τις ΗΠΑ, το ίδιο και η Τουρκία αλλά και πολλές μουσουλμανικές χώρες, μόνο μια χώρα μπορεί να ενεργήσει σοβαρά και αξιόπιστα.

Αυτή που «τα έχει καλά» και με Ιράν και με Ισραήλ ακροβατώντας και δείχνοντας ευελιξία ανάμεσα σε δυο ορκισμένους μεταξύ τους εχθρούς.

Η Ρωσία.

Ηδη, από τις 18 Δεκεμβρίου του 2017 τα ισραηλινά και ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν είδηση βόμβα για ρωσική κίνηση που αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη για τον ρόλο του «διαμεσολαβητή» στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραήλ-Παλαιστινίων» δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ, Vladimir Safronkov προσθέτωντας πως:

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει άμεσες συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

«Οποιαδήποτε μονομερής πράξη όσο αφορά την Ιερουσαλήμ, αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης στην περιοχή.

«Το θέμα της Ιερουσαλήμ είναι το πιο ευαίσθητο θέμα στην αρχιτεκτονική της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραήλ-Παλαιστινίων».

Η ίδια δήλωση επαναλήφθηκε πριν λίγο από τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σ.Λαβρόφ.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει στο έδαφος της την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγεσιών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ» τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Ο Ν.Τραμπ «έσπασε» δεκαετίες αμερικανικής ουδετερότητας στο θέμα της Ιερουσαλήμ όταν στις 6 Δεκμεβρίου ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ηδη ο Μ.Αμπάς, ανακοίνωσε πως δεν θα δεχτεί πλέον τις ΗΠΑ ως «Μεσανατολικό Διαμεσολαβητή».

Ρωσία: Υπέρ της τήρησης των διεθνών συμφωνιών για την Ιερουσαλήμ

Η Μόσχα τάσσεται υπέρ της τήρησης των συμφωνιών που αφορούν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και την θέση της αυτή την επαναλαμβάνει και στις επαφές της με την ηγεσία του Ισραήλ , δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Επιβεβαιώνουμε τη θέση μας, που είναι υπέρ της τήρησης όλων των συμφωνιών που λένε πως πρέπει να γίνει η διευθέτηση, περιλαμβανομένης της διευθέτησης της Ιερουσαλήμ, και την επιβεβαιώνουμε επανειλημμένως σε όλες μας τις επαφές με την ηγεσία του Ισραήλ», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει στο έδαφος της την διεξαγωγή απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγεσιών της Παλαιστίνης και του Ισραήλ.

Επεσήμανε επίσης ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη μπορούν να επιλυθούν αποκλειστικά μέσω του απευθείας διαλόγου μεταξύ των ηγετών των εμπλεκόμενων πλευρών.

«Όπως γνωρίζετε η Ρωσία έχει επανειλημμένως προτείνει το έδαφος της για την έναρξη ενός τέτοιου απευθείας διαλόγου. Η πρόταση μας παραμένει σε ισχύ» κατέληξε ο Λαβρόφ.

Η Μόσχα αντιμετωπίζει αρνητικά τα εγκαίνια της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ , θεωρώντας ότι αυτό συνιστά αναθεώρηση των διεθνών συμφωνιών. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Σε ότι αφορά το ζήτημα των εγκαινίων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, έχουμε επανειλημμένα εκφράσει την αρνητική μας θέση σ αυτή την απόφαση» δήλωσε ο Λαβρόφ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που επακολούθησε των συνομιλιών που είχαν στην ρωσική πρωτεύουσα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης Ρωσίας και Αιγύπτου.

Ερντογάν προς Ισραήλ: «Είστε ένα κράτος τρομοκράτης»

Ξεσπάθωσε ο Ερντογάν κατά του Ισραήλ και του πρωθυπουργού του Βενιαμίν Νετανιάχου, αποκαλώντας το Ισραήλ κράτος τρομοκράτη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε περιττή επιθετικότητα στη Συρία και κατηγόρησε το Τελ Αβίβ ότι ωθεί ολόκληρη την περιοχή σε γενικευμένο πόλεμο.

Σε συνέντευξή του στο BBC την Κυριακή, 13 Μαΐου, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ «σπέρνει τον φόβο και σπρώχνει την περιοχή της Μέσης Ανατολής στον πόλεμο».

Ο Τούρκος ηγέτης κατήγγειλε επίσης την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Συρία, η οποία έλαβε χώρα πριν από τρεις ημέρες, που την χαρακτήρισε επίθεση στην κυριαρχία του πολιορκημένου έθνους, που βρίσκεται πλεόν στο έβδομο χρόνο ενός εμφυλίου πολέμου.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης την απόφαση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, ανέφερε η Ynetnews.com.

Ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα επικρίνει τις πρόσφατες ενέργειες τόσο των ΗΠΑ όσο και του Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα, είπε στο CNN ότι η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ ήταν ένα «τεράστιο λάθος». Επανέλαβε τη θέση του ότι «η ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» και ότι «όταν θα δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος», θα ανοίξει εκεί μια τουρκική πρεσβεία.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η απόφαση του Τραμπ απομονώνει περαιτέρω τις ΗΠΑ διπλωματικά. Είπε ότι αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οι ΗΠΑ πρόκειται να «χάσουν συμμάχους».

«Έχετε ακούσει οποιεσδήποτε αξιοσημείωτες αντιδράσεις κατά του Ισραήλ για τη σφαγή που συνέβη χθες στη Γάζα από εκείνους που επικρίνουν την επιχείρηση Αφρίν;»

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τους Ισραηλινούς σε μία σφαγή

Σαφή θέση κατά της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας μεγάλες συγκρούσεις και δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».

«Οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον μεσολαβητικό ρόλο τους στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, επικαλούμενος την απόφαση που ελάβαν 128 κράτη στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, την οποία η Ουάσιγκτον και ελάχιστοι σύμμαχοί τους, δεν σεβάστηκαν.

«Η Ιερουσαλήμ, πάνω απ’όλα, η Ανατολική Ιερουσαλήμ, είναι πρωτεύουσα της Παλαιστίνης. Στον ισλαμικό κόσμο, το αποδεχόμαστε όπως είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα, με επίσημη ανακοίνωσή της η Άγκυρα, καταδίκασε «τη σφαγή που πραγματοποίησαν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας», οι οποίες, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση «ενθαρρύνθηκαν από τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας, κατά των Παλαιστινίων οι οποίοι συμμετέχουν σε ειρηνικές διαδηλώσεις».

Ηγέτης Παλαιστινίων: Οι ΗΠΑ ακύρωσαν το ρόλο του διαμεσολαβητή

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα δημιουργήσει αστάθεια στην περιοχή και απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ουάσινγκτον ρόλο μεσολαβητή για την ειρήνευση.

«Με το βήμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση ακύρωσε τον ρόλο της στην ειρηνευτική διαδικασία και προσέβαλε τον κόσμο, τον παλαιστινιακό λαό, το αραβικό και το ισλαμικό έθνος και προκάλεσε αστάθεια», είπε ο Νάμπιλ Άμπου Ρντέινεχ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας, είπε ότι παραμένει δεσμευμένος για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.







pentapostagma.gr
Σχόλια