Το Amazon πουλά εργαλεία αναγνώρισης προσώπου στις αρχές



Το 2016, η Amazon παρουσίασε μια καινούρια λειτουργία της, την Amazon Rekognition. Πρόκειται για ένα API που βασίζεται στη deep learning αλγορίθμους και έχει την ικανότητα να εντοπίζει “αντικείμενα, ανθρώπους, κείμενα, σκηνές και δραστηριότητες” μέσω της παροχής φωτογραφίας ή βίντεο. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του API είναι η ακριβής ανάλυση και αναγνώριση ενός προσώπου.

Ένα μόλις χρόνο μετά από την κυκλοφορία της λειτουργίας, η Amazon άρχισε να πουλάει το API σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του Αστυνομικού Τμήματος του Ορλάντο στη Φλόριντα και του σερίφη της κομητείας της Ουάσιγκτον στο Όρεγκον μέσω του Amazon Web Services.

Οι οργανισμοί επιβολής του νόμου κατέβαλαν το ποσό των $400 για να λάβουν τα δεδομένα, που περιλαμβάνουν 305.000 φωτογραφίες (mugshot) στο
API και το Amazon χρεώνει ένα ελάχιστο αντίτιμο ($6 το μήνα) για τη χρήση του, καθιστώντας το φθηνότερο από το Netflix.

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα που έχουν αποκτηθεί από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών της Βόρειας Καλιφόρνιας, οι οργανισμοί χρησιμοποιούν την τεχνολογία για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των κινήσεων ατόμων, τα οποία αποτελούν πιθανή απειλή για την ασφάλεια του ευρύτερου κοινού, σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο η τεχνολογία, που βασίζεται σε AI, είναι επιρρεπής σε σφάλματα και συχνά κάνει λάθη στην αναγνώριση ατόμων με «σκούρο δέρμα».

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι το Rekognition έχει χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία για να εντοπίσει ανθρώπους. Οι μαζικές εφαρμογές μιας σχετικά νέας και ασαφούς τεχνολογίας ωστόσο, έχουν προκαλέσει ανησυχία στους νομοθέτες και στους υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής.

Την Τρίτη, η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών μαζί με περισσότερες από δώδεκα άλλες οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων, ζήτησε από την Amazon να σταματήσει την πώληση του Rekognition σε φορείς επιβολής του νόμου. Θεωρείται ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη σύλληψη ύποπτων ανθρώπων, αλλά η παραπλανητική φύση της μπορεί να καταπατήσει το δικαίωμα των πολιτών στην ιδιωτικότητα.


secnews
Σχόλια