Κεραυνός (πλήρες)





Κεραυνός εν αιθρία!!!!!!!

Το ανάγνωσμα “Κεραυνός, το παιδί που έσωσε τον κόσμο” με υπογραφή του νεαρού τότε Πότη Στρατίκη χαρακτηρίζεται στην ταυτότητά του ως “παράξενο μυθιστόρημα για παιδιά” αποφεύγοντας ευφυώς να αυτοχαρακτηριστεί ως επιστημονικό-φανταστικό, αν και τα συστατικά της συνταγής του παραπέμπουν στο νόθο είδος της λαϊκής λογοτεχνίας, που ενώ είναι περιπέτεια του φανταστικού, οικειοποιείται τον όρο (αλλά όχι και τις επιστημονικές τεκμηριώσεις) του λογοτεχνικού είδους της Επιστημονικής Φαντασίας.
Στον μύθο εμπλέκονται παλιότεροι συγγραφικοί μύθοι για τη συνέχιση της προηγμένης τεχνολογικά χαμένης Ατλαντίδας στους βυθούς των ωκεανών (η μυθική καταποντισμένη ήπειρος δεν αναφέρεται ονομαστικά), φουτουριστικά περιβάλλοντα επηρεασμένα από τους Νικ Κάρτερ, Φλας Γκόρντον, Μπακ Ρότζερς κλπ. Κυρίως, όμως, η πιο άμεση επίδραση του αναγνώσματος φαίνεται να προέρχεται από το εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση “Το Χαμένο Νησί”, που είχε δημοσιευτεί στο περιοδικό “Θησαυρός των Παιδιών” μόλις λίγα χρόνια πριν. Τουλάχιστο, όσο αφορά στο περιβάλλον της δράσης˙ μια πολιτεία με αιώνες μπροστά προηγμένης τεχνολογίας που υπάρχει στα βάθη της θάλασσας.
Ένα υπερωκεάνιο που ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη στην Ευρώπη, βυθίζεται κατά μεσοίς του Ατλαντικού από έκρηξη βόμβας. Χάρη στην επέμβαση ενός παράξενου υποβρυχίου διασώζονται μόλις δύο 15χρονοι Αμερικανοί από το ναυάγιο. Ο Μπιλ κι ο Τομ. Το παράξενο υποβρύχιο, με πλήρωμα ανθρώπους που έχουν ελαφρά χλωμή επιδερμίδα, μεταφέρει τα δυο παιδιά σε έναν άγνωστο υποθαλάσσιο κόσμο, σε μια πολιτεία η οποία περικλείεται από έναν τεράστιο διάφανο θόλο. Ο πολιτισμός της είναι πολύ περισσότερο εξελιγμένος τεχνολογικά από τον επίγειο.
Τα δυο παιδιά δεν έχουν καμιά πλέον ελπίδα διαφυγής και επιστροφής τους στο κόσμο τους. Οι κάτοικοι της πόλης-κράτους δεν θέλουν με κανέναν τρόπο να γίνει γνωστή η ύπαρξή τους στον κόσμο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας! Για αυτό έχουν θεσπίσει αυστηρούς νόμους από πολύ παλιά που απαγορεύουν κάθε επίσημη επαφή με τους “γήινους”. Ανεπίσημα, οι ίδιοι ανεβαίνουν αρκετές φορές στην επιφάνεια, προκειμένου να εκτελέσουν κάποιες αποστολές.
Οι “υποθαλάσσιοι” φέρονται με άψογο τρόπο στα δυο παιδιά και προσπαθούν να τα εντάξουν στην κοινωνία τους. Ο Μπιλ κι ο Τομ συνδέονται φιλικά με τη Λίντια, την καλοσυνάτη βασίλισσα της πολιτείας. Χάρη σε μια σειρά καθοριστικών τους επεμβάσεων τη σώζουν από επίβουλες ενέργειες συνωμοτών, σφετεριστών και προδοτών.
Το βασικό επεισόδιο του αναγνώσματος αναπτύσσεται γύρω από την κλοπή μυστικών σχεδίων πανίσχυρης ατομικής βόμβας με δράστες “επίγειους” συνεργάτες “υποθαλασσίων” κακοποιών. Στόχος των κακοποιών είναι, με απειλή χρήσης της, να κάνουν τα έθνη της Γης να υποταχθούν στα σχέδια τους για κατάκτηση του κόσμου! Και επειδή τα καταχθόνια σχέδια εκπορεύονται από την πολιτεία του βυθού, τα δυο αγόρια, ο Μπιλ, κυρίως που του είχαν προσδώσει και την προσωνυμία “Κεραυνός”, τίθεται στην υπηρεσία της βασίλισσας και της κυβέρνησής της, ώστε να υφαρπάξει τα πολύτιμα σχέδια από τους κακοποιούς, σώζοντας έτσι τον κόσμο, όπως επισημαίνει και ο υπότιτλος του αναγνώσματος.
Η επιτυχία του οδηγεί τους σοφούς του βασιλικού συμβουλίου στο να αλλάξουν τους νόμους της πολιτείας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, επιτρέποντας στα δυο παιδιά όχι μόνο να επιστρέψουν στους δικούς τους, αλλά και στο να συμβάλουν στο να γίνει γνωστός ο κόσμος τους στους “επίγειους”.
Στο σύντομο αυτό παιδικό μυθιστόρημα ψευδο-επιστημονικής φαντασίας στην πρώτη του συνεργασία με “Γενικές Εκδοτικές Επιχειρήσεις” των εκδοτών Ανεμοδουρά-Γεωργιάδη, ο Στρατίκης, μπορεί να μη δημιουργεί ήρωα ελληνικής καταγωγής, κατά τη συνήθη πρακτική των περισσοτέρων αυτών των φυλλαδίων, αλλά οι αναφορές στο ελληνικό στοιχείο, όχι μόνο δεν λείπουν, μα είναι και έντονες!
Δεν ξεχνάει ο συγγραφέας να κάνει την παραπομπή του στη διαχρονική πολιτική, επιστημονική και φιλοσοφική συμβολή της αρχαίας Ελλάδας. Οι κάτοικοι της πόλης, που ζουν στον βυθό της θάλασσας μέσα σε θόλο, έχοντας αναπτύξει πολιτισμό πολύ ανώτερο του σύγχρονου επιγείου, διακατέχονται από ουμανιστική συνείδηση σύμφωνα με τα αρχαία ελληνικά πρότυπα. Παράλληλα, επιδιώκουν να γίνουν οι φύλακες-άγγελοι της ειρήνης στην επιφάνεια του πλανήτη και οι πάροχοι ευημερίας σε όλους τους λαούς της Γης. Η γλώσσα που μιλάνε είναι… αρχαία ελληνικά, επειδή είναι Έλληνες που εγκλωβίστηκαν στα έγκατα της γης ύστερα από βιβλική καταστροφή, η οποία κατέστρεψε ον πολιτισμό τους χιλιάδες χρόνια πριν από την αυγή του τωρινού πολιτισμού! Η σπηλιά του Πλάτωνα, η Ουτοπία του Μορ, το “χρυσούν” γένος, οι… Ελ κι ο Σείριος, περνάνε όλα πίσω από τις γραμμές παιδικού αναγνώσματος, που χαρακτηρίζεται λαϊκό παραλογοτέχνημα.
Η εικονογράφηση εξωφύλλου, καθώς και η εσωτερική ανήκει στον Βύρωνα Απτόσογλου. Δεν χαρακτηρίζεται από κάτι το ιδιαίτερο, αλλά είναι όπως πάντα αξιοπρεπής και σε ορισμένα εξώφυλλα εντυπωσιακή στην απόδοση του μελλοντολογικού ντεκόρ.
Το κόμικ του οπισθοφύλλου είναι περιπέτεια του… ταρζανίδη άρχοντα της ζούγκλας Καέγκα και στην ελληνική του μετάφραση επιγράφεται “Η Χρυσή Πολιτεία”.
Ο “Κεραυνός” εκδόθηκε σε οκτώ εβδομαδιαία τεύχη από Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1954 έως και 4 Φεβρουαρίου 1955 (για εκτός Αθηνών οι κυκλοφορίες μετατίθενται μια εβδομάδα αργότερα). Διαδέχτηκε τον “Μικρό Ιππότη” και τον διαδέχτηκε ο “Μικρός Μπουρλοτιέρης”.


Γιώργος Βλάχος


*********************************************************************





#1) Το Μυστήριο του Ωκεανού


Στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού υπάρχει μια μυστική υπόγεια πολιτεία, απομεινάρι ενός καταστρεπτικού ατομικού πολέμου που είχε αφανίσει τον αρχαίο κόσμο και είχε μετατρέψει τους ανθρώπους που γλίτωσαν σε πρωτόγονους, αμαθείς αγρίους που έπρεπε να ξεκινήσουν πάλι από την αρχή για να αναπτύξουν τον ανθρώπινο πολιτισμό και να τον οδηγήσουν στη σύγχρονη μορφή του! Οι επιστήμονες της μακρινής εκείνης εποχής αν και προσπάθησαν δεν πρόλαβαν να σταματήσουν το κακό, διασώθηκε όμως η πολιτεία που είχαν δημιουργήσει πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή μέσα σε μια κρυφή και απέραντη σπηλιά στα σπλάχνα ενός βουνού. Η πολιτεία μαζί με το βουνό όπου βρισκόταν βυθίστηκε στα βάθη του Ωκεανού και οι επιστήμονες που τη δημιούργησαν κατάφεραν να επιβιώσουν, να ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες και να προάγουν τον αρχαίο πολιτισμό τους σε πολύ υψηλότερο επίπεδο από το επίπεδο του πολιτισμού που πέτυχαν οι άνθρωποι που επιβίωσαν στην επιφάνεια της Γης.

Στην υπόγεια αυτή πολιτεία μεταφέρονται οι δυο φίλοι, ο Μπιλ και ο Τομ, που είναι οι μόνοι που γλιτώνουν από την έκρηξη που έγινε στον πλοίο με το οποίο ταξίδευαν από την Αμερική στην Ευρώπη. Εκεί, κάτω από το λευκό θόλο με τα χιλιάδες φώτα που καλύπτει σαν ουρανός την υπόγεια πολιτεία οι δυο φίλοι θα βρεθούν στη δύνη μιας φοβερής συνωμοσίας μεταξύ σκοτεινών κύκλων από τη Γη και προδοτών της υπόγειας πολιτείας, που καταπατώντας τον όρκο που έδωσαν είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα πανίσχυρα όπλα του υπόγειου πολιτισμού τους σε σκοτεινές δυνάμεις της επιφάνειας…

Το τεύχος 1 του «Κεραυνού» με τίτλο «Το Μυστήριο του Ωκεανού» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 1954, την επόμενη ακριβώς εβδομάδα μετά την έκδοση του τελευταίου τεύχους 8 του «Μικρού Ιππότη» που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 1954. Την ίδια εβδομάδα δεν φέρεται να κυκλοφορούσε άλλο παιδικό περιοδικό αυτής της κατηγορίας, παρά μόνο ο διαχρονικός «Μικρός Ήρως», που την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 1954 κυκλοφορούσε το τεύχος 95 με τίτλο «Στα Νύχια των Βουλγάρων». Το τεύχος 1 του «Κεραυνού» προσέφερε στο «μπαούλο» ο Μάκης Πατόπουλος, εξαπολύοντας από τη Βέροια όπου βρίσκεται μια έκπληξη-«κεραυνό» μεγάλης ισχύος!


Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2016

Download PDF


Το κεντρικό δισέλιδο






#2) Το Αλλόκοτο Κυνηγητό

Οι δυο φίλοι, ο Μπιλ και ο υπναράς Τομ που η αιώνια νύστα του δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, ξεφεύγουν από την καταδίωξη του αδίσταχτου Βαγκ και των συνεργατών του, αλλά ο Βαγκ συλλαμβάνει την Πόλα, την κόρη του Λούντι, ενός από τους υπαρχηγούς της βασίλισσας Λίντας, που προσπαθώντας να βρει τα ίχνη του πατέρας της που κι αυτόν τον έχουν απαγάγει οι συνωμότες του Βαγκ, παρακολούθησε κρυφά την απαγωγή των δύο φίλων και είδε τη διάσωσή τους από την έκρηξη που προκάλεσαν οι κακοποιοί μέσα στους σκοτεινούς λαβύρινθους στις παρυφές της υπόγειας πολιτείας, όπου τους είχαν εγκλωβίσει. Οι δυο φίλοι επιστρέφουν στο παλάτι, όπου μαθαίνουν την απόφαση του Συμβουλίου των Δώδεκα Σοφών, πως είναι μεν ελεύθεροι και πολίτες του υπόγειου βασιλείου, αλλά χωρίς το δικαίωμα επιστροφής στην επιφάνεια της Γης, στο δικό τους κόσμο! Ο αρχηγός της αστυνομίας, Άρκο, προτείνει στους δυο φίλους να ενταχθούν στη δύναμη της αστυνομίας και ο Μπιλ και ο Τομ ξεκινούν μαζί με τον αρχηγό τους για την πρώτη τους αποστολή, να εντοπίσουν το κρησφύγετο των συνωμοτών και να ελευθερώσουν τον υπαρχηγό Ρούντι και την κόρη του Πόλα…

Το τεύχος 2 του «Κεραυνού» με τίτλο «Το Αλλόκοτο Κυνηγητό» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 1954. Την ίδια εβδομάδα, τρεις μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 1954, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 96 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Αίνιγμα του Γαλάζιου Σπιτιού». Το πρωτότυπο του συγκεκριμένου τεύχους που δημοσιεύεται σήμερα στο «μπαούλο» είναι από τη συλλογή του Γιώργου Βλάχου.



Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 18 Ιουλίου 2016


Download PDF


Η κεντρική εικονογράφηση







#3) Στα Δόντια του Χάρου

Στην περιπέτεια του τεύχους 3 του «Κεραυνού» οι δυο φίλοι, ο Μπιλ και ο υπναράς Τομ, ενταγμένοι πλέον στη δύναμη της αστυνομίας της υπόγειας πολιτείας της οποίας έγιναν πολίτες, μαζί με τον αρχηγό της αστυνομίας Άρκο συνεχίζουν μέσα στους υπόγειους λαβύρινθους, τα σκοτεινά τούνελ και τις απότομες χαράδρες στις παρυφές της υπόγειας πολιτείας την έρευνα για την αναζήτηση του υπαρχηγού Ρούντι και της κόρης του Πόλα που έχουν απαχθεί από τους συνωμότες του Βαγκ. Οι κακοποιοί της υπόγειας πολιτείας σε συνεργασία με κακοποιούς της επιφάνειας κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν και τον Τομ και η θανάσιμη αναμέτρηση με τους αδίσταχτους συνωμότες για την απελευθέρωση των τριών αιχμαλώτων κορυφώνεται…

Το τεύχος 3 του «Κεραυνού» με τίτλο «Στα Δόντια του Χάρου» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 1954. Την ίδια εβδομάδα, τρεις μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 1954, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 97 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Θάνατος του Σπίθα» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Το πρωτότυπο του συγκεκριμένου τεύχους που δημοσιεύουμε σήμερα προσέφερε ο Μάκης Πατόπουλος, που αφού εξαπέλυσε από τη Βέροια όπου ζει έναν ακόμα «κεραυνό», τον «κεραυνό» νούμερο τρία, βρέθηκε σήμερα στο σπίτι μου στο Λιτόχωρο, όπου ήπιαμε, συζητώντας, δεν χρειάζεται να πω τι συζητούσαμε, το απογευματινό καφεδάκι μας στην αυλή, εκεί όπου διάβαζα τα καλοκαιρινά απομεσήμερα των αρχών της δεκαετίας του ‘60 τα αγαπημένα μου τεύχη, του «Γκαούρ-Ταρζάν», του «Υπερανθρώπου», του «Μικρού Ήρωα»!



Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 24 Ιουλίου 2016

Download PDF


Η κεντρική εικονογράφηση






#4) Το Τέρας της Αβύσσου



Στην περιπέτεια του τεύχους 4 του «Κεραυνού» οι προσπάθειες των σκοτεινών κύκλων της επιφάνειας της Γης και των συνωμοτών της υπόγειας πολιτείας να προωθήσουν από κοινού τα σχέδιά τους συνεχίζονται. Στόχος τους αυτή τη φορά είναι η βασίλισσα της υπόγειας πολιτείας, Λίντα. Η απόπειρα δολοφονίας εναντίον της αποτυγχάνει, αλλά οι συνωμότες την απαγάγουν και την εκβιάζουν να δεχτεί να παραδώσει την πόλη της μαζί με όλα τα εργοστάσια, τα όπλα και τα εμπιστευτικά της μυστικά. Οι κακοποιοί που την κρατούν αιχμάλωτη ισχυρίζονται πως είναι αντιπρόσωποι της Αμερικανικής κυβέρνησης και θέλουν να προστατέψουν τη Γη από τα καταστρεπτικά ατομικά όπλα που διαθέτει η υπόγεια πολιτεία, που μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Γης για την κατάκτησή της. Η βασίλισσα δεν υποκύπτει στον εκβιασμό, αλλά όσο την κρατούν οι κακοποιοί έχουν ένα σοβαρό πλεονέκτημα. Οι δυο φίλοι, ο Μπιλ και ο υπναράς Τομ, που έχουν ενταχθεί στις αστυνομικές δυνάμεις της υπόγειας πολιτείας, σε συνεργασία με τον αρχηγό της αστυνομίας, Άρκο, τον υπαρχηγό της βασίλισσας, Λούντι, και την κόρη του υπαρχηγού, Πόλα, αναζητούν τη βασίλισσά τους στο λαβύρινθο των αιθουσών και των διαδρόμων στα υπόγεια του παλατιού, εκεί όπου οι κακοποιοί έχουν το κρησφύγετό τους…


Το τεύχος 4 του «Κεραυνού» με τίτλο «Το Τέρας της Αβύσσου» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 1955. Την ίδια εβδομάδα, τρεις μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 4 Ιανουαρίου 1955, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 98 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Κατά Διαταγήν του Χίτλερ» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στο τεύχος 4 του «Κεραυνού» διαφημίζεται πως το τεύχος 100 του «Μικρού Ήρωα», που θα κυκλοφορούσε την μεθεπόμενη εβδομάδα, θα περιέχει εντελώς δωρεάν μια νέα εικονογραφημένη ταυτότητα και δεν πρέπει να ξεχάσει κανείς να το πάρει. Το πρωτότυπο του συγκεκριμένου τεύχους που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από το φίλο Μάκη Πατόπουλο, που με εξαιρετική άνεση εξαπέλυσε έναν ακόμα «Κεραυνό» από τη Βέροια όπου ζει.




Προκόπης Κωφός
Λιτόχωρο, 30 Αυγούστου 2016



Download PDF




Η κεντρική εικονογράφηση του Byron.




#5) Η Εκδίκησις των Καταχθονίων


Στην περιπέτεια του τεύχους 5 του «Κεραυνού», ο Μπιλ με το φίλο του, τον υπναρά Τομ, και την κόρη του υπαρχηγού της αστυνομίας, Πόλα, πρέπει να σώσουν τη βασίλισσα της υπόγειας πολιτείας, που έχει απαχθεί από τους κακοποιούς του αρχισυνωμότη Βαγκ και ακόμα, πρέπει να πάρουν πίσω το φάκελο με τα σχέδια της βόμβας «Υ», του πιο τρομερού και καταστρεπτικού όπλου όλων των αιώνων, που μπορεί να εξαφανίσει από το πρόσωπο της γης ολόκληρα κράτη! Τα σχέδια της βόμβας «Υ» κατάφεραν και τα άρπαξαν οι συνωμότες μέσα από το μυστικό συρτάρι της βασίλισσας και είναι βέβαιο πως θα μεταφερθούν σύντομα στη Νέα Υόρκη και πως μέσα σε τρεις το πολύ μήνες τα αμερικανικά εργοστάσια θα την έχουν κατασκευάσει. Όμως, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι κατάσκοποι των άλλων χωρών θα καταφέρουν να κλέψουν κι αυτοί τα μυστικά της κατασκευής της κι έτσι η ανθρωπότητα ολόκληρη θα κινδυνέψει να αφανιστεί αν στον επόμενο πόλεμο που θα γίνει χρησιμοποιηθούν τέτοιες καταστρεπτικές βόμβες. Η βασίλισσα Λίντα έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στον Κεραυνό, πως δεν θα προδώσει το μυστικό της υπόγειας πολιτείας αν βρεθεί πίσω στην επιφάνεια της Γης και δεν διστάζει να αναθέσει σ’ αυτόν και τον φίλο του τον Τομ την αποστολή, να φύγουν από την υπόγεια πολιτεία, να αποβιβαστούν κοντά στη Νέα Υόρκη και να αναζητήσουν το χαμένο φάκελο με τα σχέδια για την κατασκευή της φοβερής αυτής βόμβας. Ο Μπιλ ζητάει από τη βασίλισσα να πάρουν μαζί τους και την Πόλα και το αίτημά του γίνεται δεκτό…

Το τεύχος 5 του «Κεραυνού» με τίτλο «Η Εκδίκησις των Καταχθονίων» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 1955. Την ίδια εβδομάδα, τρεις μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 1955, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 99 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Φρανκενστάιν, ο Γερμανός Κατάσκοπος» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στο τεύχος 5 του «Κεραυνού», όπως και στο τεύχος 4, διαφημίζεται πως το τεύχος 100 του «Μικρού Ήρωα», θα περιέχει εντελώς δωρεάν μια αναμνηστική ΤΡΙΠΤΥΧΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ με τις εικόνες των ηρώων! Το πρωτότυπο του συγκεκριμένου τεύχους που δημοσιεύουμε σήμερα στο «μπαούλο» προσφέρθηκε κι αυτό από το φίλο Μάκη Πατόπουλο, που εξαπέλυσε και τον πέμπτο «Κεραυνό» από τη Βέροια όπου ζει.


Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 5 Οκτωβρίου 2016


Download PDF


Η κεντρική εικονογράφηση





#6) Η Τρομερή Παγίδα




Στην περιπέτεια του τεύχους 6 του «Κεραυνού», ο Μπιλ με το φίλο του Τομ και την κόρη του υπαρχηγού της αστυνομίας της υπόγειας πολιτείας Πόλα, βρίσκονται στην επιφάνεια της Γης, στη Νέα Υόρκη, με αποστολή να αναζητήσουν και να επιστρέψουν στη βασίλισσα Λίντα το φάκελο με τα σχέδια της βόμβας «Υ» που της έκλεψαν οι συνωμότες, πριν την κατασκευάσουν και απειληθεί ολόκληρη η ανθρωπότητα με αφανισμό. Με τη βοήθεια ενός πράκτορα που στέλνει η βασίλισσα για να τους βοηθήσει οι τρεις φίλοι καταφέρνουν να βρεθούν στα ίχνη του αρχισυνωμότη Βαγκ και να αιχμαλωτίσουν τον παρανοϊκό επιστήμονα Μέρβιν που σχεδιάζει να κατασκευάσει τη βόμβα με σκοπό να εκβιάσει τα κράτη της γης να παραδοθούν στην εξουσία του! Όμως, ο Μέρβιν καταφέρνει να ξεφύγει και ο Κεραυνός χωρίς τη βοήθεια του πράκτορα της βασίλισσας που έχει ήδη σκοτωθεί και μόνο με τη βοήθεια των φίλων του πρέπει να ανακαλύψει πού βρίσκεται το επιστημονικό εργαστήριο του Μέρβιν για να πάρει πίσω το φάκελο με τα σχέδια, πριν ο εγκληματίας επιστήμονας κατασκευάσει τη βόμβα και προωθήσει τα παρανοϊκά σχέδιά του…


Το τεύχος 6 του «Κεραυνού» με τίτλο «Η Τρομερή Παγίδα» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 1955. Την ίδια εβδομάδα, τρεις μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου 1955, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 100 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Παιδί-Φάντασμα Τιμωρεί» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στο τεύχος 6 του «Κεραυνού» προαναγγέλλεται η κυκλοφορία ενός νέου περιοδικού χωρίς να αποκαλύπτεται το ακριβές όνομά του. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «σε λίγο» θα κυκλοφορήσει «Ο ΜΙΚΡΟΣ Μ***********Σ». Πρόκειται φυσικά για το «Μικρό Μπουρλοτιέρη», που το πρώτο από τα οχτώ του τεύχη θα κυκλοφορούσε τρεις εβδομάδες αργότερα, την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1955. Η αναγγελία αυτή λειτουργεί ουσιαστικά και ως προετοιμασία των αναγνωστών του «Κεραυνού» για την στο προσεχές μέλλον ολοκλήρωση της κυκλοφορίας της σειράς των τευχών του. Ως γνωστόν, τα οχτώ τεύχη του «Μικρού Μπουρλοτιέρη» έχουν ήδη δημοσιευτεί στο «μπαούλο». Το πρωτότυπο του συγκεκριμένου τεύχους που δημοσιεύουμε σήμερα προσφέρθηκε κι αυτό από το φίλο Μάκη Πατόπουλο, που εξαπέλυσε και τον έκτο «Κεραυνό» της σειράς.


Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2016


Download PDF


Η κεντρική εικονογράφηση








#7) Στα Έγκατα της Γης


Στην περιπέτεια του τεύχους 7 του «Κεραυνού» με τίτλο «Στα Έγκατα της Γης», ο Μπιλ με το φίλο του Τομ και την κόρη του υπαρχηγού της αστυνομίας της υπόγειας πολιτείας Πόλα, που έφυγαν με άδεια της βασίλισσας από την υπόγεια πολιτεία και βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να πάρουν πίσω τα σχέδια της βόμβας «Υ» που έκλεψαν οι συνωμότες από την υπόγεια πολιτεία, πριν την κατασκευάσουν και απειληθεί ολόκληρη η ανθρωπότητα με αφανισμό. Οι τρεις φίλοι ανακαλύπτουν πως τα σχέδια βρίσκονται σε ένα εργοστάσιο έξω από τη Νέα Υόρκη, εκεί όπου οι συνωμότες σκοπεύουν να την κατασκευάσουν, αλλά όταν το επισκέπτονται διαπιστώνουν πως δεν φτάνει να πάρουν μόνο τα σχέδια, αλλά πρέπει να ελευθερώσουν και τη βασίλισσα της υπόγειας πολιτείας Λίντα, που οι αδίστακτοι συνωμότες κατάφεραν να απαγάγουν. Και ακόμα χειρότερα για την επιτυχία της αποστολής, ο Κεραυνός χάνει την επαφή με τους φίλους του και μόνος του είναι αδύνατον να τα καταφέρει. Μην έχοντας άλλη επιλογή, ο Μπιλ συνεννοείται με τον πατέρα της Πόλα που περίμενε με το υποβρύχιο να τους παραλάβει μόλις θα πετύχαιναν στην αποστολή τους και οι δυο τους επανέρχονται στο εργοστάσιο για να ελευθερώσουν τη βασίλισσα, να βρουν τον Τομ και την Πόλα και να πάρουν πίσω τα σχέδια της βόμβας «Υ» πριν είναι αργά…

Το τεύχος 7 του «Κεραυνού» με τίτλο «Στα Έγκατα της Γης» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 1955. Την ίδια εβδομάδα, τρεις μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 1955, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 101 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Κόμπρα, η Κόρη του Χίτλερ», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στις τελευταίες σελίδες του τεύχους 7 του «Κεραυνού» προαναγγέλλεται και επίσημα η ολοκλήρωση της κυκλοφορίας του περιοδικού στο επόμενο τεύχος 8 και αποκαλύπτεται το όνομα του νέου περιοδικού που είχε προαναγγελθεί η κυκλοφορία του στο προηγούμενο τεύχος. Το νέο περιοδικό είναι «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΠΟΥΡΛΟΤΙΕΡΗΣ» που το πρώτο του τεύχος θα κυκλοφορούσε σύμφωνα με την προαναγγελία την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που είναι λανθασμένη, γιατί αυτοί που την έγραψαν μάλλον δεν έλαβαν υπόψη τη μία εβδομάδα που θα μεσολαβούσε μεταξύ της ημερομηνίας που γράφτηκε η προαναγγελία και της κυκλοφορίας του τεύχους 7 του «Κεραυνού». Όπως είναι γνωστό, το πρώτο από τα οχτώ τεύχη του «Μικρού Μπουρλοτιέρη» θα κυκλοφορούσε δύο εβδομάδες αργότερα, την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 1955, ημέρα Πέμπτη και όχι Παρασκευή που εκδιδόταν ο «Κεραυνός». Όπως είναι επίσης γνωστόν, τα οχτώ τεύχη του «Μικρού Μπουρλοτιέρη» είναι ήδη δημοσιευμένα στο «μπαούλο». Το πρωτότυπο του συγκεκριμένου τεύχους που δημοσιεύουμε σήμερα το προσέφερε κι αυτό ο φίλος Μάκης Πατόπουλος, που χωρίς κανένα δισταγμό εξαπέλυσε και τον έβδομο «Κεραυνό» του που όλοι περιμέναμε.


Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 25 Οκτωβρίου 2016


Download PDF


Η κεντρική δισέλιδη εικονογράφηση






#8) Το Τέλος του Τρόμου


Στην περιπέτεια του τελευταίου τεύχους 8 του «Κεραυνού» με τίτλο «Το Τέλος του Τρόμου», ο Μπιλ καταδιώκει τον κακοποιό που άρπαξε τα σχέδια της βόμβας «Υ» και καταφέρνει τελικά να τα αποσπάσει από τους αστυνομικούς που συνέλαβαν τον κακοποιό και τα πήραν εκείνοι, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι. Όμως, παρά την επιτυχία του Κεραυνού να πάρει πίσω τα σχέδια της βόμβας, ο κίνδυνος για την υπόγεια πολιτεία και ολόκληρη την ανθρωπότητα παραμένει όσο οι αρχηγοί της συνωμοσίας εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι. Οι τρεις αρχισυνωμότες, ο προδότης υπασπιστής της βασίλισσας, ο παρανοϊκός επιστήμονας Μέρβιν και ο αδίσταχτος Βαγκ εξαπολύουν την τελική ανοιχτή επίθεσή τους εναντίον της υπόγειας πολιτείας με σκοπό να την καταλάβουν. Οι ώρες είναι κρίσιμες, γιατί οι άντρες της συμμορίας των συνωμοτών είναι περισσότεροι από τους αστυνομικούς του αρχηγού Άρκο και η μόνη ελπίδα που απομένει είναι να πετύχει το σχέδιο που προτείνει ο πολυμήχανος Κεραυνός. Η βασίλισσα Λίντα εγκρίνει αμέσως το σχέδιο του Κεραυνού και χωρίς καθυστέρηση δίνει τις κατάλληλες οδηγίες για την εφαρμογή του…

Το τεύχος 8 του «Κεραυνού» με τίτλο «Το Τέλος του Τρόμου» κυκλοφόρησε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 1955. Την ίδια εβδομάδα, τρεις μέρες νωρίτερα, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 1955, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 102 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Το Πήδημα του Θανάτου», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο». Στο τελευταίο αυτό τεύχος 8 του περιοδικού «Κεραυνός» που η διακοπή της κυκλοφορίας του είχε προαναγγελθεί και στο προηγούμενο προτελευταίο τεύχος του, διαφημίζεται η κυκλοφορία του νέου αναγνώσματος που είχε προαναγγελθεί και στο προηγούμενο τεύχος, του «Μικρού Μπουρλοτιέρη», που σύμφωνα με την αναγγελία η κυκλοφορία του προσδιορίζεται για την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου και στις Επαρχίες μια εβδομάδα αργότερα, την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου. Όπως είναι γνωστό, τα οχτώ τεύχη του «Μικρού Μπουρλοτιέρη» είναι ήδη δημοσιευμένα στο «μπαούλο». Το πρωτότυπο του συγκεκριμένου τεύχους που δημοσιεύουμε σήμερα το προσέφερε κι αυτό ο φίλος Μάκης Πατόπουλος, που από τη Βέροια όπου βρίσκεται εξαπέλυσε τον όγδοο και τελευταίο «Κεραυνό» που όλοι περιμέναμε.


Προκόπης Κωφός
Θεσσαλονίκη, 3 Νοεμβρίου 2016


Download PDF


Η κεντρική δισέλιδη εικονογράφηση


Σχόλια