Τι συμβαίνει στο συνειδητό και ασυνείδητο μυαλό μας, όταν βρισκόμαστε στο μέρος που αγαπάμε?


 

Επιστήμονες εξετάζουν τη συναισθηματική ανταπόκριση του εγκεφάλου μας (με fMRI απεικόνιση του εγκεφάλου) όταν βρισκόμαστε σε κάποιο μέρος που αγαπάμε και θεωρούμε σημαντικό για τη ζωή μας.
O εγκέφαλος μας παράγει σηναισθηματική ανταπόκριση σε θέσεις που θεωρούμε σημαντικές, όπως αίσθημα χαράς, ηρεμίας και ενέργειας.
Tα μέρη αυτά (όπως ένα μέρος που πηγαίναμε με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο) διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στη συναισθηματική και σωματική μας ευεξία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey, (commissioned by the National Trust), χρησιμοποίησαν την τεχνολογία απεικόνισης του εγκεφάλου για να δείξουν πόσο οι σημαντικοί για εμάς τόποι, έχουν αντίκτυπο στο συνειδητό και ασυνείδητο μυαλό μας.


Ο Δρ Andy Myers, ένας από τους ερευνητές που εργάστηκαν στη μελέτη, δήλωσε:

«Η fMRI ανοίγει ένα παράθυρο στον εγκέφαλο που μας επιτρέπει να διερευνήσουμε τις αυτόματες συναισθηματικές αντιδράσεις, αποδεικνύοντας επιστημονικά μια απτή σχέση μεταξύ των ανθρώπων και των αγαπημένων τους τόπων, που συχνά είναι δύσκολο να περιγράψουμε προφορικά».

για την ολοκλήρωση της έρευνας εκτός από τους άμεσα συμμετέχοντες εθελοντές -που υποβλήθηκαν σε fMRI απεικόνιση του εγκεφάλου- πάνω από 2.000 άνθρωποι ολοκλήρωσαν μια online έρευνα, στην οποία περιέγραψαν ένα μέρος και γιατί ήταν ξεχωριστό για αυτούς.


Τα μέρη που είναι σημαντικά για εμάς, μας βοηθούν να σκεφτούμε καλύτερα, να νιώσουμε ευεξία και ηρεμία και να ξεφύγουμε από την καθημερινή ζωή.
Στα μέρη αυτά αισθανόμαστε συναισθηματικά ασφαλείς και επανεκτιμούμε το άγχος και τις ανησυχίες μας.
Αυτά τα "ειδικά" μέρη φαίνεται επίσης ότι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας ενός ατόμου.
Το ιδιαίτερο και αγαπημέρο του μέρος, του υπενθυμίζει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα της ζωής του.
92% των ερωτηθέντων, δήλωσαν ότι θα αναστατωθούν εάν χάσουν τη δυνατότητα να βρεθούν στο σημαντικό και αγαπημένο μέρος τους.


Ο Nino Strachey, επικεφαλής της έρευνας (και Specialist Advice for the National Trust) πρόσθεσε: «Αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει ότι, οι τόποι που αγαπάμε όχι μόνο διαμορφώνουν το ποιοι είμαστε, αλλά μας προσφέρουν βαθιά φυσικά και ψυχολογικά οφέλη και καθιστούν πιο σημαντικό για εμάς να τους διατηρήσουμε για τις μελλοντικές γενιές».
Σχόλια