Έρευνα: Ο ύπνος του Σαββατοκύριακου μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου



Ο λιγοστός ύπνος μπορεί να συντομεύσει τη ζωή μας, οδηγώντας μας σε πρόωρο θάνατο, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Όμως μια νέα σουηδική μελέτη δίνει ελπίδες σε όσους, λόγω της σκληρής καθημερινότητας, δεν κοιμούνται αρκετά. Η λύση; Η ανάπαυση του Σαββατοκύριακου, χάρη στην οποία μπορούμε να αναπληρώσουμε τον «χαμένο» ύπνο.


Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα της Guardian,  oι επιστήμονες του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρα Τόρμπγιερν ‘Ακερστεντ, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 38.000 ανθρώπους, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα και οι συνήθειες τους σε σχέση με τον ύπνο παρακολουθήθηκαν για χρονικό διάστημα έως και δεκατριών ετών.

Από τα στοιχεία φάνηκε ότι, όσοι από τους συμμετέχοντες στην έρευνα  -κάτω των 65 ετών- κοιμούνταν το πολύ πέντε ώρες το βράδυ (και τις επτά μέρες τις εβδομάδας), είχαν κατά μέσο όρο 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους κοιμούνταν έξι έως επτά ώρες καθημερινά.

Ωστόσο, από τη μελέτη προέκυψε ότι, ο αυξημένος κίνδυνος του πρόωρου θανάτου δεν αφορά εκείνους που μολονότι μπορεί να κοιμούνται μόνο ως και πέντε ώρες τις καθημερινές, το βράδυ της Παρασκευής και του Σαββάτου κοιμούνται για περισσότερες από οκτώ ώρες. Αλλά παρά τις ευεργετικές επιδράσεις του ύπνου, που πολλές φορές λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας για την υγεία μας, υπάρχει και ένα μέτρο ως προς το πόσο συχνά μπορούμε να «παραδινόμαστε στο Μορφέα». Και αυτό γιατί, όπως επίσης φάνηκε από την έρευνα,  όσοι κοιμούνταν για περισσότερες από οκτώ ώρες και τα επτά βράδια της εβδομάδας, είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν πρόωρα, σε σχέση με όσους κοιμούνταν έξι ή επτά ώρες κάθε μέρα.

Ακόμη από τη νέα μελέτη επιβεβαιώθηκε επίσης ότι, όσο γερνάει κανείς, τόσο λιγότερο κοιμάται και τα Σαββατοκύριακα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Guardian

Σχόλια