ΗΠΑ – Κίνα: Προς «ψαλίδι» στο αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα



Κοντά σε συμφωνία για «σημαντική» μείωση του εμπορικού ελλείμματος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται Ουάσιγκτον και Πεκίνο, έπειτα από διαπραγματεύσεις στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπως σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση των επιτελείων των χωρών.



Ουάσιγκτον και Πεκίνο δεν έδωσαν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το ύψος της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος, ωστόσο όπως είχε γίνει γνωστό, ο Λευκός Οίκος απαιτεί «ψαλίδι» 200 δισ. δολαρίων. Πέρσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν έλλειμμα 375 δισ. δολαρίων με το Πεκίνο.

«Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες καταναλωτικές ανάγκες του κινεζικού λαού και στην ανάγκη για μια υψηλής ποιότητας οικονομική ανάπτυξη, η Κίνα θα αυξήσει σημαντικά τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάτι που θα υποστηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

Οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι διαπραγματευτές συμφώνησαν επίσης για μια «σημαντική αύξηση» των αμερικανικών εξαγωγών στον αγροτικό και τον ενεργειακό τομέα, κατά το κοινό ανακοινωθέν.

Οι διαβουλεύσεις Ουάσιγκτον – Πεκίνου συνεχίζονται πάνω στις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP
Σχόλια