Η στάση της ΕΕ θα είναι αποφασιστική: Πώς οι κυρώσεις του Ιράν επηρεάζουν τις γερμανικές τράπεζες



Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν και την απόφασή της να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις, η επιχειρηματική συνεργασία με την Ισλαμική Δημοκρατία γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Γερμανίας αποφεύγουν να συνεργάζονται με το Ιράν εν μέσω κυρώσεων για την παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Για παράδειγμα, οι μεγάλες τράπεζες της χώρας, η Deutsche Bank και η Commerzbank, σταμάτησαν να ασχολούνται με την Τεχεράνη, αφού έλαβαν σκληρά πρόστιμα το 2015 για τις συναλλαγές τους εκεί και άλλοι ενδέχεται να ακολουθήσουν την αγωγή.



Ωστόσο, οι μικρότερες τράπεζες είναι πρόθυμες να επωφεληθούν από την ευκαιρία και συνεχίζουν να συνεργάζονται με το Ιράν παρά την επικείμενη απειλή ποινών, έγραψε η έδρα των μέσων ενημέρωσης.

«Θα συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας», ανέφερε η AFP, Patrizia Melfi, διευθυντής στο «διεθνές κέντρο αρμοδιοτήτων» (KCI) που ιδρύθηκε από έξι συνεργατικές γερμανικές τράπεζες καταθέσεων ταμιευτηρίου.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει πολύ η συνεργασία με το Ιράν.

"Μόνο το καθεστώς κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι καθοριστικό", ανέφερε η τράπεζα στο πρακτορείο ειδήσεων, προσθέτοντας ότι παραμένει να δούμε ποια απόφαση πρόκειται να λάβει η Βρυξέλλες.


Η ΕΕ προσπαθεί να επενδύσει περαιτέρω στο Ιράν εν μέσω αμερικανικών κυρώσεων που είναι αδύνατο για ενεργειακούς γιγάντες - Σύνολο
Μετά την απόφαση του Trump να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία και να επιβάλει εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, καθώς και δευτερεύουσες κυρώσεις στις χώρες που ασχολούνται με αυτήν, οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τη χώρα πρέπει να είναι προσεκτικές για να μην υπόκεινται σε περιορισμούς των ΗΠΑ.
Οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές πραγματοποιούνται σε ευρώ και ορισμένες επιχειρήσεις δεν συνεργάζονται με επιχειρήσεις που έχουν Αμερικανούς πολίτες ή κατόχους πράσινων καρτών μεταξύ των μελών του προσωπικού τους.

sputniknews.com | Foulscode.com
Σχόλια