Παράπλευρη απώλεια για βόειο κρέας ΕΕ η κόντρα ΗΠΑ-Κίνας



Ανησυχεί η Ευρώπη για την κλιμάκωση σειράς εμπορικών συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ-Κίνα καθώς και για την περιοριστική πρόσβαση στην κινεζική αγορά βόειου κρέατος από την ΕΕ, ως παράπλευρη απώλεια.

Την αγωνία του εξέφρασε με δηλώσεις στο πρακτορείο Reuters, ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Φιλ Χόγκαν κριτικάροντας την Ουάσιγκτον για το σπάσιμο μακροχρόνιων εμπορικών συμφωνιών εξαιτίας των υψηλών δασμών στην εισαγωγή χάλυβα και αλουμίνιο τον Μάρτιο. Βέβαια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κάνει από τότε προσωρινές εξαιρέσεις για κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ε.Ε. στο σύνολο της, αλλά τα κράτη μέλη έχουν ζητήσει μόνιμη εξαίρεση.

Μιλώντας στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Shial στη Σαγκάη ο επίτροπος Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Φιλ Χόγκαν , υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να συνεχίζει να δουλεύει με την Ένωση για την αντιμετώπιση των παρατεταμένων εμπορικών ζητημάτων με την Κίνα. Για χρόνια, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. κατηγορούσαν τους Κινέζους παραγωγούς για την διάθεση ανεπιθύμητων μετάλλων στο εξωτερικό, τα οποία βλάπτουν τις διεθνείς εταιρείες και δημιουργούν καθεστώς υπερπροσφοράς.

«Πιστεύω ότι η τακτική των ΗΠΑ θα μπορούσε να κλιμακώσει, χωρίς να υπάρχει ανάγκη, την εμπορική διαμάχη για τον χάλυβα και το αλουμίνιο σε άλλες περιοχές, πράγμα που είναι πηγή ανησυχίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε ο κ. Χόγκαν στο Reuters.

Ο κ. Χόγκαν, εξέφρασε επίσης τις ανησυχίες του σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Γεωργίας των ΗΠΑ Ted McKinney, την περασμένη εβδομάδα στη Σαγκάη, ενώ σε ενημέρωση προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης ανέφερε πως οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες συμφώνησαν να επανέλθουν για έναν δεύτερο γύρω εμπορικών συνομιλιών ανωτάτου επιπέδου.

Οι ανώτατοι αξιωματούχοι για εμπορικά και οικονομικά ζητήματα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζονται να συναντηθούν με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Liu He στην Ουάσιγκτον, για να συζητήσουν θέματα μεγάλου εύρους από την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων μέχρι τα γεωργικά προϊόντα και τη διαθεσιμότητα του χάλυβα.

«Ξέρουμε ότι υπάρχει υπερπροσφορά και έχουμε προβληματισμούς σχετικά με το κινεζικό ντάμπινγκ για αυτά τα συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά υπάρχει ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα» δήλωσε στο Reuters.

Σε συναντήσεις με κορυφαίους Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους αυτή την εβδομάδα, ο Φιλ Χόγκαν υποστήριξε ακόμη ότι το Πεκίνο πρέπει να συνεχίσει να δίνει πρόσβαση στο βοδινό κρέας της Ε.Ε., ακολουθώντας την έγκριση για εισαγωγές από την Ιρλανδία και ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τα προτεινόμενα από τη χώρα πιστοποιητικά ασφάλειας τροφίμων.

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μαζί με αυτήν των ΗΠΑ, προβληματίζονται σχετικά με το ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις που απαιτούν πιστοποιητικά υγείας για όλες τις εισαγωγές τροφίμων, ακόμη και για προϊόντα που θεωρούνται χαμηλού ρίσκου, θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν εμπορικές συναλλαγές αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι ρυθμίσεις είχαν αρχικά σχεδιαστεί να τεθούν σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά το Πεκίνο συμφώνησε σε διετή αναβολή, δίνοντας στις εταιρείες περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθούν με την απόφαση. Μεταξύ των Κινέζων αξιωματούχων, ο κ. Χόγκαν συνάντησε και τον Han Changfu, των υπουργό Γεωργίας και Αγροτικών υποθέσεων και τον έναν εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, Hu Chunhua.
agronews.gr
Σχόλια