Αυτά είναι αλβανικά χωριά που έχουν πολλά αποθέματα χρυσού



Τα υπόγεια περιουσιακά στοιχεία της Αλβανίας έχουν προσελκύσει πάντα την προσοχή ξένων γεωλόγων. Στις αρχές του περασμένου αιώνα, υπάρχουν πολλές αποστολές ιταλικών, αυστριακών ή ουγγρικών γεωλόγων που έχουν κάνει σοβαρές μελέτες των αποθεμάτων της Αλβανίας.

Αλλά δεν είναι μόνο η μελέτη των ξένων γεωλόγων που έχουν χρησιμεύσει στην αξιολόγηση των ορυκτών πόρων της χώρας. Ένας από τους πρώτους αλβανικούς γεωλόγους ήταν ο Injac Ndejaj. Γεννήθηκε το 1913 στη Σκόνδρα και πέθανε το 1993. Θεωρείται ο πρώτος Αλβανός γεωλόγος.

Το 1936 παρακολούθησε σπουδές στο Royal University of Torino της Ιταλίας, όπου το 1940 θα αποφοίτησε από το τμήμα φυσικών επιστημών. Η διπλωματική του εργασία θα ήταν μια μελέτη των μεταλλευτικών περιουσιακών στοιχείων του Puka.

Ο Ndejaj ήταν ενεργός άνθρωπος στον Τύπο της εποχής όπου θα δημοσιεύσει τις σπουδές του, οι οποίες επίσης έλαβαν υπόψη προηγούμενες μελέτες που διεξήγαγαν ξένοι γεωλόγοι. Μία από τις μελέτες του για τον ορυκτό πλούτο της Αλβανίας θα δημοσιευθεί στο περιοδικό "Hylli i Dritës" το 1941.

(Στοιχεία από aktuale.mk)
Σχόλια