«Λουκής Λάρας» – Μυθιστόρημα του Δημητρίου Βικέλα



Τίτλος: «Λουκής Λάρας»

Συγγραφέας: Δημήτριος Βικέλας (1835-1908)

Είδος: Μυθιστόρημα


Εκδόσεις Schooltime

Άδεια διανομής: Public Domain (Έργο ελεύθερο πνευματικών δικαιωμάτων)

Σελίδες: 148

Έτος έκδοσης: 2013

 Κατεβάστε το e-book:

PDF



 Περιγραφή:

Ο «Λουκής Λάρας» είναι ένα εκτεταμένο διήγημα ή ένα μικρό μυθιστόρημα του Δημήτριου Βικέλα, όπου κυριαρχούν οι χαμηλοί τόνοι, η καλοσύνη, η συναισθηματική ευγένεια, η ήρεμη εγκαρτέρηση, η ανθρωπιά. Αντικατοπτρίζεται έτσι, ο ίδιος ο Λουκής Λάρας, ως κατεξοχήν «αντιηρωική» μορφή των χρόνων του αγώνα, μακριά από την ατμόσφαιρα των πατριωτικών εξάρσεων και των ηρωικών υμνολογιών, καινοτομώντας και ανοίγοντας στην ελληνική πεζογραφία τον δρόμο που θα οδηγούσε στη ηθογραφία.

Ο «Λουκής Λάρας» πρωτοεκδόθηκε σε αυτοτελή έκδοση τον Ιούνιο του 1879, ενώ είχε προηγηθεί η δημοσίευσή του σε συνέχειες στην Εστία στις αρχές του ίδιου έτους. Έως το θάνατο του συγγραφέα (1908) κυκλοφόρησαν άλλες τέσσερις εκδόσεις (1881, 1891, 1892, και 1904) με γλωσσικές αλλαγές που βασικά αποσκοπούσαν στην απλοποίηση της γώσσας.

Σε ολόκληρο το αφηγηματικό έργο του Βικέλα, γίνεται φανερό πως η φαντασία του λειτουργεί αναπλαστικά, βασιζόμενη πάντα, όμως ομολογεί και ο ίδιος, σε εξωτερικές αφορμές έμπνευσης. Στην περίπτωση του Λουκή Λάρα όχι απλώς την αφορμή αλλά και ολόκληρη την αφηγηματική βάση και το πλαίσιο έδωσε το χειρόγραφο του Λουκά Ζίφου ή Τζίφου, τη συγγραφή του οποίου προκάλεσε ο ίδιος ο Βικέλας παροτρύνοντας τον να γράψει όσα του αφηγόταν προφορικώς.


Ο Δημήτριος Βικέλας (1835–1908) ήταν Έλληνας λόγιος, ποιητής και πεζογράφος. Ως λογοτέχνης μνημονεύεται για το μυθιστόρημά του «Λουκής Λάρας», (1879), έργο πολύ σημαντικό για την εξέλιξη της νεοελληνικής πεζογραφίας. Είναι επίσης γνωστός για τη συμμετοχή του στην επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896. Μάλιστα, ήταν και ο πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ.



[ Πηγή: Schooltime.gr ]
Σχόλια