Σε ελεύθερη πτώση το ευρώ και η γερμανική οικονομική υπερκυριαρχία




Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το ευρώ, αποχαιρετώντας ακόμη μία εβδομάδα- την έκτη διαδοχικά- με απώλειες. Ο βασικός λόγος για την εξέλιξη αυτή είναι η ανάδειξη της αντισυστημικής κυβέρνησης στην τρίτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, στην Ιταλία. Η νέα Ιταλική κυβέρνηση απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που ελέγχεται ουσιαστικά από το Βερολίνο, τη διαγραφή χρέους ύψους 250 ευρώ, γεγονός που αν γίνει πράξη, θα οδηγήσει στη διάλυση της ευρωζώνης.
Η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και τα 1,1691 δολάρια ανά ευρώ, πολύ κοντά δηλαδή στα χαμηλά 6,5 μηνών του 1,1676 δολ. Η αποστροφή από το ρίσκο είναι εμφανής στην αγορά ξένου συναλλάγματος, με τους επενδυτές να στρέφονται όχι μόνο στο αμερικανικό δολάριο, εν μέσω προσδοκιών για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve- αλλά και στα παραδοσιακά καταφύγια του ελβετικού φράγκου και του γιεν.
Οι εξελίξεις στην Ιταλία έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης- τουλάχιστον στη σημερινή μορφή της. Και εάν το αδιέξοδο μίας μικρής οικονομίας, όπως η ελληνική, ταρακούνησε την Ευρωζώνη, οι περιπέτειες ενός ιδρυτικού μέλους, θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα ρήγματα.
Αλλά εκτός από την Ιταλία υπάρχουν και άλλα μέτωπα που πλήττουν τη γεμανοκρατούμενη Ευρώπη. Λίγα 24 ωρα μετά την ανακοίνωση ότι «παγώνει» ο πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, αλλά και την απόφαση του Πεκίνου να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, η κυβέρνηση Τραμπ απάντησε… απειλώντας να αυξήσει τους δικούς της δασμούς στις εισαγωγές γερμανικών οχημάτων. Η κίνηση έρχεται να εντείνει την κόντρα της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά τη Γερμανία, της οποίας η οικονομική υπερκυριαρχία φάινεται να βάλλεται από παντού.

odosdrachmis.gr
Σχόλια