O επαυξημένος άνθρωπος: όνειρο ή εφιάλτης;

H ANΘΡΩΠΙΝΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ O «ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

Το ζήτημα της ανθρώπινης γενετικής μηχανικής (human genetic engineering), δηλαδή η αντικατάσταση κάποιου μέλους του ανθρώπινου σώματος από προσθετικό το οποίο θα έχει υπεράνθρωπες ικανότητες, και η σύνδεσή του με τα ανθρώπινα νευρωνικά δίκτυα για μη θεραπευτικούς σκοπούς, θέτει σοβαρότατα ηθικά διλήμματα.
Πάμπλουτα και υπερφίαλα άτομα όπως ο επιχειρηματίας προσθετικών τεχνητών μελών, Μπράιαν Τζόνσον (Bryan Johnson), αλλά και οργανισμοί με άνομους σκοπούς και επιδιώξεις, υπό το μανδύα της ανθρώπινης γενετικής μηχανικής επιχειρούν ήδη να συνδέσουν βιονικά μέλη με τον ανθρώπινο εγκέφαλο ή ακόμα χειρότερα με συστοιχίες υπολογιστών, εγκαινιάζοντας τον λεγόμενο επαυξημένο άνθρωπο (enchanced human).
Αν δεν υπάρξει αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο να απαγορεύει την «επαύξηση» των ανθρώπων για μη θεραπευτικούς σκοπούς, μπορεί στο άμεσο μέλλον να εξολοθρεύονται ολόκληροι ανθρώπινοι πληθυσμοί.
Ποιος και πότε όμως θα απαγορεύσει στους υπέρμαχους του διανθρωπισμού να ακρωτηριάσουν κάποια μέλη του σώματός τους και να τα αντικαταστήσουν με ρομποτικά;
Όπως ρητά αναφέρει η διακήρυξη των δικαιωμάτων του διανθρωπιστή του Κόμματος του Διανθρωπιστή (Transhumanist Party), όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν δικαίωμα στη «μορφολογική ελευθερία», να διαχειρίζονται δηλαδή το σώμα τους όπως εκείνοι επιθυμούν, ώστε να μπορούν να επιβιώσουν σε περίπτωση που η Γη καταστεί ακατοίκητη ή να διαφύγουν απ’ αυτήν αν καταστραφεί! (Μέσα σ’ αυτό το ιστολόγιο έχουμε επανειλημμένως αναλύσει γιατί αυτός είναι και ο πραγματικός στόχος των διανθρωπιστών).
Ποιες ικανότητες λοιπόν θα έχει ένα πλάσμα που θα φέρει συνθετικά μάτια, αυτιά, χέρια, πόδια, ακόμα και εσωτερικά όργανα που θα συνδέονται με τον εγκέφαλό του (ενσύρματα ή ασύρματα) ή με προσομοίωση εγκεφάλου φορτωμένη σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και θα είναι αποθηκευμένα στο cloud;
Ποιος μας λέει ότι στην αρχή δεν θα δημιουργούνται διεπαφές εγκεφάλου – ρομποτικών μελών, δήθεν για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ σταδιακά ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα δεν θα αντικατασταθεί από βιονικό ώστε να περάσουμε στο τελικό στάδιο της Μοναδικότητας;
Εξωσκελετική τεχνολογία, το θαύμα της (εξωτερικής) ανθρώπινης επαύξησης του 21ου αιώνα από τη γνωστή και μη εξαιρετέα εταιρεία Lockheed Martin. Σύντομα, τα εξωσκελετικά μέλη αντί να υποβοηθούν τα ανθρώπινα να ανταπεξέρχονται σε δύσκολες συνθήκες όπως η μεταφορά υπερβολικών βαρών, θα τα αντικαθιστούν ολοκληρωτικά
Από την άλλη, ακόμα κι αν πιστέψουμε ότι τα προσθετικά μέλη θα χρησιμοποιηθούν ΜΟΝΟ για καθαρά θεραπευτικούς σκοπούς, η ψαλίδα των κοινωνικών ανισοτήτων ανοίγει όσο ποτέ άλλοτε στην ιστορία της ανθρωπότητας. Γιατί σε τελική ανάλυση, μόνο όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θα μπορούν να επωφεληθούν.
Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του τρομακτικού εμφύλιου πολέμου στη Σιέρρα Λεόνε της Αφρικής που διήρκεσε από το 1991 ως το 2002 ―επί της ουσίας λόγω της ανηλεούς αντιπαράθεσης δυτικών εμπορικών κολοσσών και της εμπλοκής της Μεγάλης Βρετανίας με στόχο τον έλεγχο των διαμαντοφόρων κοιτασμάτων της χώρας― ακρωτηριάστηκαν για παραδειγματισμό χιλιάδες πολίτες προκειμένου να μην πλησιάζουν στα αδαμαντορυχεία.
Σήμερα η χώρα δεν έχει ακόμα συνέλθει από τις πληγές της και είναι γεμάτη με ακρωτηριασμένους ανθρώπους. Θα επωφεληθούν άραγε όλοι αυτοί και πότε από τις τεχνολογικές προόδους του «Θαυμαστού Καινούργιου Κόσμου», οι πολιτικές του οποίου τους σακάτεψαν;
Ούτε κατά διάνοια φυσικά…
Επαυξημένος άνθρωπος και οικονομικά συμφέροντα
Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση Neuroscience 2017 της «Εταιρείας για τη Νευροεπιστήμη» (Society for Neuroscience) που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον στις 11-15 Νοεμβρίου 2017, η τεχνολογία που επιτρέπει να ελέγχονται τα προσθετικά μέλη κατ’ ευθείαν από τον ανθρώπινο εγκέφαλο, προχωράει με έναν πρωτοφανή ρυθμό.
Θύματα του συστηματικού ακρωτηριασμού που διαπράχθηκε στη Σιέρρα Λεόνε εξ αιτίας της εμπλοκής των δυτικών αποικιοκρατών στο εμπόριο των διαμαντιών της. Οι «φιλάνθρωπες» εταιρείες και οργανισμοί της Δύσης δεν ενδιαφέρονται ούτε στο ελάχιστο για να ανακουφίσουν τους ανθρώπους που επί της ουσίας οι ίδιες ακρωτηρίασαν. Τα θαυμαστά βιονικά προσθετικά μέλη που παρουσιάστηκαν στη διάσκεψη Neuroscience 2017 δεν προορίζονται γι’ αυτούς…
«Σε αντίθεση με πολλές φαρμακολογικές ή βιολογικές θεραπείες που βοηθούν τους ανθρώπους με νευρολογικές βλάβες ή ασθένειες, οι τεχνικές λύσεις έχουν τη δυνατότητα για άμεση και ενίοτε θεαματική αποκατάσταση της χαμένης λειτουργίας», δήλωσε ο Leigh Hochberg, ειδικός της νευροτεχνολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Brown University της Μασαχουσέτης, o oποίος συντόνισε τη διάσκεψη.
«Είναι πραγματικά συναρπαστικό να δούμε πώς η ανάπτυξη της θεμελιώδους έρευνας για τη νευροεπιστήμη και τη νευρομηχανική εδώ και πολλά χρόνια, οδηγεί τελικά στη δημιουργία τεχνολογιών που θα βοηθήσουν στη μείωση των νευρολογικών και των ψυχιατρικών ασθενειών».
Η παραπάνω αναφορά περί τεχνικών λύσεων που θα βοηθήσουν στη μείωση των «ψυχιατρικών» ασθενειών, κατά τη γνώμη μας παραπέμπει ευθέως στα δυστοπικά μυθιστορήματα Θαυμαστός Καινούργιος Κόσμος του Άλντους Χάξλεϊ και 1984του Τζορτζ Όργουελ.
Πράγματι, στην εποχή μας έχουν εμφανιστεί πάμπολλοι ψυχιατρικοί όροι που δεν υπήρχαν στο παρελθόν, μια πληθώρα υποτιθέμενων διαταραχών.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι κατασκευασμένες ασθένειες προέρχονται όλες ανεξαιρέτως από το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης, το οποίο προωθείται εντέχνως προκειμένου να διευκολύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες. 
Ιδού μερικές νέες ψυχικές «διαταραχές»:
  • Διαταραχή Διασπαστικής Απορρύθμισης της Διάθεσης (Disruptive Mood Dysregulation Disorder) που αφορά τα άτακτα παιδιά
  • Διαταραχή παιδιών που έρχονται σε αντιπαράθεση με τους γονείς τους και είναι ανυπάκουα (Οppositional Defiant Disorder)
  • Σύνδρομο Απάθειας (Apathy Syndrom)
  • Σύνδρομο Γονικής Αποξένωσης (Parental Alienation Syndrome)
  • Σύνδρομο Kοκκινίσματος από Ντροπαλοσύνη (!)
  • Σύνδρομο Παρατεταμένου Πένθους πέραν των Δύο Εβδομάδων (!) κλπ.
Είναι ολοφάνερο ότι όλες αυτές οι δήθεν παθήσεις εφευρέθηκαν προκειμένου ―με την αγαστή συνεργασία αρκετών ψυχιάτρων― να συνταγογραφούνται άχρηστα έως και επικίνδυνα σκευάσματα που αλλοιώνουν τη χημεία του εγκεφάλου και γεμίζουν τα ταμεία των φαρμακευτικών κολοσσών. Βλέπε σκάνδαλο Novartis…
Κάτι μας λέει λοιπόν ότι η παραπάνω δήλωση του νευροτεχνολόγου Hochberg, υποκρύπτει το γεγονός ότι σύντομα οι φαρμακευτικές εταιρείες θα στραφούν στη γενετική μηχανική, με τη δικαιολογία ότι θα μειώσουν αποτελεσματικότερα πολλές από τις ψυχιατρικές ασθένειες, από τις οποίες ―όπως πάμε― θα πάσχει η πλειοψηφία των ανθρώπων, ενώ επί της ουσίας θα πρόκειται για προσπάθεια πλουτισμού, αλλά και ολοκληρωτικού ελέγχου του πληθυσμού πριν από την τελική του «εκκαθάριση».
Eξωσκελετός της Panasonic. Ρομπότ που σε πρώτη φάση θα εκτελεί κοπιαστικές και επικίνδυνες επαναληπτικές δουλειές στην οικοδομή και στη γεωργία. Σε δεύτερη φάση, τι θα γίνει αν τέτοια εξωσκελετικά ρομποτικά τμήματα που θα φέρουν θανατηφόρα όπλα συνδεθούν με τον εγκέφαλο «επαυξημένων» ανθρώπων;
Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση περιλαμβάνουν αναφορές ότι νευρικά σήματα από νωτιαίο μυελό που είχε ληφθεί από ένα τρωκτικό, είχαν χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο τεχνητών μυϊκών ινών σε εργαστηριακό περιβάλλον.
Το προσθετικό χέρι ενός ακρωτηριασμένου εμφάνισε επίσης βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων του υποκειμένου και μείωση του φανταστικού πόνου, συμβάλλοντας σε μια μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου στο τμήμα του σώματος που αντικαταστάθηκε.
Επιπλέον, παρουσιάστηκε η περίπτωση ενός τετραπληγικού ασθενή που προσάρμοσε τη νευρική του δραστηριότητα προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο μιας διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή.
Ας προσευχηθούμε ότι δεν θα δούμε αδίστακτους και ανεξέλεγκτους cyborgs να μετατρέπονται σε όπλα μαζικής εξολόθρευσης των υπολοίπων «κανονικών» Sapiens.
Επαυξημένος άνθρωπος και στρατιωτικές εφαρμογές
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι στρατιώτες όταν τελικά επιστρέψουν ζωντανοί από έναν πόλεμο, συχνά είναι ακρωτηριασμένοι και χρειάζονται προσθετικά άκρα…
Το Τμήμα Βετεράνων Πολέμου των ΗΠΑ με την υποστήριξη της DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, την Υπηρεσία Προηγμένης Τεχνολογίας που υπάγεται στο Πεντάγωνο) προωθεί εντατικά την έρευνα της προσθετικής, προκειμένου να βελτιώσει την καθημερινότητα των σακατεμένων στρατιωτών, καθώς και όλων των ανθρώπων (σύμφωνα με τις φιλάνθρωπες επίσημες δηλώσεις της), αλλά στην πραγματικότητα να πειραματιστεί πάνω σε στρατιωτικές εφαρμογές μαζικής καταστροφής πληθυσμών, χρησιμοποιώντας δωρεάν πειραματόζωα.
Η έρευνα προς το παρόν ωφελεί μόνο στρατιωτικούς και φαντάρους, αλλά και όσους ακρωτηριασμένους μπορούν να πληρώσουν τα εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια που κοστίζουν τα υπερεξελιγμένα αυτά προσθετικά μέλη.
Ούτε λόγος φυσικά για ευρεία διάδοση αυτών των εφαρμογών στους ακρωτηριασμένους πληθυσμούς του Τρίτου Κόσμου ή του δυτικού πρεκαριάτου…
Προσθετικό τεχνητό πόδι από ανθρακονήματα που έχει φέρει επανάσταση στην αποκατάσταση των ακρωτηριασμένων Αμερικανών στρατιωτών
Εκτός όμως από τα βιονικά προσθετικά άκρα, η τρισδιάστατη εκτύπωση εσωτερικών οργάνων στο εγγύς μέλλον θα επιτρέπει επαναστατικές θεραπευτικές λύσεις.
Πρόσφατα εκτυπώθηκε μια τρισδιάστατη καρδιά που υποβλήθηκε σε δοκιμές και η οποία θα μπορούσε να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες μιας πραγματικής καρδιάς. Πολύ σύντομα λοιπόν η επιτυχής μεταμόσχευση συνθετικής καρδιάς τυπωμένης σε 3D εκτυπωτή θα αποτελεί πραγματικότητα.
Oι Κινέζοι επιστήμονες έχουν κάνει τεράστιο άλμα στην εκτύπωση πιστών τρισδιάστατων καρδιών. Έχοντας στο χειρουργείο το ακριβές μοντέλο της προβληματικής καρδιάς, αυξάνουν εντυπωσιακά τα ποσοστά επιτυχίας της επέμβασης
Υπάρχουν ακόμα συνεχείς προσπάθειες για τη δημιουργία ασύρματων βιονικών ματιών «cyborg eyes» που θα επιτρέπουν στους τυφλούς να δουν ξανά.
Οι νέες εξελίξεις στις διεπαφές εγκεφάλου-βιονικών μελών θα μπορούσαν να ωφελήσουν όλους τους τομείς της προσθετικής. Είτε πρόκειται για μάτια, πόδια, ή χέρια η δυνατότητα ελέγχου του συνθετικού τμήματος του σώματος με όσο το δυνατόν φυσιολογικό τρόπο, αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προόδου σε σχέση με το παρελθόν.
Το «Xέρι του Λουκ» (Luke’s Arm) που συνδέθηκε με τον εγκέφαλο ενός ακρωτηριασμένου βετεράνου χωρίς χέρια και τον βοήθησε να έχει ξανά την αίσθηση της αφής. Κατασκευάστηκε από την DARPA και πήρε το όνομά του από το πρωτότυπο χέρι που είχε ο ήρωας του κινηματογραφικού θρύλου «Ο Πόλεμος των Άστρων», Λουκ Σκαϊγουώκερ (επάνω φωτογραφία)
Το ζήτημα ―όπως πάντα με όλες τις θαυμαστές επιστημονικές προόδους― είναι: ποιος τελικά θα ωφεληθεί;
Αν υποθέσουμε ότι τα νέα ρομποτικά μέλη δεν θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές επιθέσεις ή για τον πλήρη μετανθρωπισμό, πόσοι από τους τυφλούς αυτού του κόσμου θα έχουν τη δυνατότητα να δουν επιτέλους το φως τους, πόσοι κουτσοί θα περπατήσουν, πόσοι ακρωτηριασμένοι χωρίς χέρια θα ξαναπιάνουν αντικείμενα με επιδεξιότητα, πόσοι καρδιοπαθείς και νεφροπαθείς θα αποκτήσουν όργανα τυπωμένα σε τρισδιάστατο εκτυπωτή, ελεύθεροι πλέον από το μαρτύριο της εξεύρεσης του συμβατού δωρητή οργάνων;
Συνήθως το αγαπημένο επιχείρημα των απανταχού υποστηρικτών της τεχνοφεουδαρχίας είναι ότι σταδιακά θα ωφεληθεί όλη η ανθρωπότητα από τη γενετική μηχανική.
Ισχυρίζονται ότι όπως παλαιότερα το πρώτο ίντερνετ το οποίο χρησιμοποιείτο από ελάχιστους σήμερα χρησιμοποιείται απ’ όλο σχεδόν το σύνολο του ανθρώπινου πληθυσμού, έτσι και στο μέλλον όλοι οι άνθρωποι θα επωφελούνται από τα βιονικά μέλη, οι τιμές των οποίων θα «εκδημοκρατιστούν».
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι όμως ότι θα συνεχίσει να υπάρχει ανθρωπότητα, κάποιοι οικονομικά ισχυροί παράφρονες δεν θα δημιουργήσουν αδίστακτα ανθρωποειδή και τέλος, δεν θα έχουμε επιβολή παγκόσμιου ολοκληρωτισμού.
Πάντως, όσον αφορά την Ελλάδα, μια επίσκεψη στα δημόσια νοσοκομεία και μια ματιά στην οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας το 2017, θα μας δώσει την απάντηση για το κατά πόσον θα ωφεληθούν οι Έλληνες ασθενείς από τις προόδους του «επαυξημένου» ανθρώπου, τουλάχιστον για τα επόμενα 50 χρόνια.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
[1] Το πρώτο ίντερνετ ήταν το ARPANET που χρηματοδοτήθηκε κι αυτό από τη DARPA, στην πραγματικότητα για στρατιωτικούς σκοπούς προκειμένου να διασώσει το αμερικανικό δίκτυο υπολογιστών από έναν πυρηνικό πόλεμο.
Σχόλια