Γίνεται να μετατρέψετε το σπίτι σας σε τεράστιο επεξεργαστή μέσω Wi-Fi;



Ενώ οι εργαζόμενοι της Intel είναι υπερήφανοι για τη δημιουργία ενός επεξεργαστή που έχει το μέγεθος κεφαλής καρφίτσας, οι ερευνητές Philipp del Hougne και Geoffroy Lerosey δουλεύουν επάνω σε κάτι εντελώς διαφορετικό (Via: Ars Technica).

Αντί να συρρικνώσουν το μέγεθος του silicon chip, επιχειρούν να μετατρέψουν ολόκληρο το σπίτι σε έναν γιγαντιαίο επεξεργαστή.



Πώς μπορούν οι ερευνητές να επιτύχουν αυτό το όχι και τόσο συνηθισμένο όνειρό τους; Η βασική ιδέα περιστρέφεται γύρω από το γεγονός ότι τα κύματα συχνοτήτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση αναλογικών υπολογισμών. Αλλά είναι κάτι που δεν έχει περάσει από τη θεωρία στην πράξη.

Σε μια νέα προσέγγιση, χρησιμοποίησαν τα πολύ οικεία κύματα συχνοτήτων του WiFi και τα έκαναν να αντανακλούν στους τοίχους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς τα κύματα ταξιδεύουν, εκτελούν ήδη υπολογισμούς όταν αλληλεπικαλύπτουν το ένα το άλλο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι υπολογισμοί αυτοί είναι τυχαίοι και σε αυτό το σημείο παίρνει τον λόγο ο προγραμματισμός.

Με άλλα λόγια, λόγω προβλημάτων κατασκευής και κλιμάκωσης, είναι δύσκολο να δημιουργηθεί ένα σύστημα που μπορεί να κάνει υπολογισμούς που δεν παράγουν τυχαία αποτελέσματα.



Σε περίπτωση που υπάρχουν δύο κύματα, για να επιτευχθεί ένας επιτυχημένος υπολογισμός, θα πρέπει να ελεγχθεί η διαδρομή που ακολουθούν τα κύματα και στη συνέχεια να προστεθεί το εύρος του καθενός.

Μια άλλη πρόκληση σε αυτή την εφαρμογή είναι η αλληλεξάρτηση των διαφορετικών ακτινοβολιών και των διαφόρων παραγόντων που συνδέονται με αυτές.

Ενώ η χρήση WiFi κυμάτων για υπολογισμό μπορεί να φαίνεται σαν ένα πείραμα που ίσως θέλετε να δοκιμάσετε, υπάρχουν πολλά τεχνικά μειονεκτήματα που το καθιστούν -προς το παρόν- αδύνατο να εφαρμοστεί.
secnews.gr
Σχόλια