Έκοψαν το αναπηρικό επίδομα 11χρονης και ζητούν από τη μητέρα 4.500 ευρώ αναδρομικά
Με τους παράλογους μηχανισμούς του ελληνικού κράτους βρέθηκε αντιμέτωπη μια μητέρα τεσσάρων παιδιών όταν της ζητήθηκε να πληρώσει αναδρομικά 4.500 ευρώ μετά την ανάκληση αναπηρικού επιδόματος που λάμβανε η κόρη της. Η Αλεξάνδρα Μακρή βρέθηκε ξαφνικά να χρωστάει ένα μεγάλο ποσό καθώς κρίθηκε πως το ποσοστό αναπηρίας της 11χρονης κόρης της, μειώθηκε από 67% σε 50%.

Η 11χρονη Μαρίνα λάμβανε επίδομα από το 2009 έως το 2013 καθώς δύο συνεχόμενες φορές η επιτροπή έκρινε ότι υπάγεται στον νόμο 3232/2004 που αναφέρεται σε ακρωτηριασμό άνω άκρου που δεν επιδέχεται εφαρμογή τεχνητού μέλους, ποσοστό 67% και 70% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της υπόθεσης, Δημήτρη Τσιντικίδη, από 1η Μαρτίου 2013 και μετά τη δημιουργία των υπηρεσιών ΚΕΠΑ κρίθηκε λόγω αλλαγών στον κανονισμό υπολογισμού των ποσοστών αναπηρίας πως η κατάσταση της Μαρίνας επιδέχεται την εφαρμογή τεχνητού μέλους και συνεπώς το ποσοστό αναπηρίας της «πέφτει» στο 50% και γι’΄αυτό δεν δικαιούται να λαμβάνει επίδομα.

”Ειλικρινά αναρωτιέμαι τι μπορεί να άλλαξε στην κατάσταση του χεριού της μικρής μου Μαρίνας σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα ώστε να μειώθηκε η αναπηρία της στο 50%, αφού η δεδομένη μορφή αναπηρίας είναι μια μόνιμη κατάσταση που δεν χωρεί βελτίωση”, σημείωσε η μητέρα, Αλεξάνδρα Μακρή στο κείμενο της ένστασης που κατατέθηκε.

Αναφορικά με το ποσοστό αναπηρίας, η Βάγια Μπάτζιου, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης, δηλώνει στη Voria.gr πως μετά τη δημιουργία των επιτροπών ΚΕΠΑ εκδόθηκαν πιο λεπτομερείς και αναλυτικοί κανονισμοί ανά πάθηση που ορίζουν πως πρέπει να κυμανθούν τα ποσοστά αναπηρίας. ”Έτσι οι κρίσεις είναι πιο ασφαλείς και αξιόπιστες”, αναφέρει η ίδια.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο, λόγω της μείωσης του ποσοστού αναπηρίας, το δημόσιο όχι μόνο αφαιρεί το επίδομα των περίπου 300 ευρώ/τον μήνα από την οικογένεια αλλά ζητάει επιπλέον 4.500 ευρώ αναδρομικά για τα οποία μάλιστα κατέσχεσε και τραπεζικό λογαριασμό της οικογενείας. Μάλιστα, η μητέρα υποστηρίζει ότι δύο μήνες μετά την κρίση που αποφάσισε μείωση του ποσοστού αναπηρίας κατατέθηκε στον λογαριασμό της το ποσό των αναδρομικών επιδομάτων που τώρα της ζητούν να επιστρέψει.

ΠΗΓΗ: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας