Η γενική εικόνα ενός πιθανού εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – ΕΕ




Ο χάρτης απεικονίζει το εμπορικό ισοζύγιο ΗΠΑ – ΕΕ. εώς το 2016-17 (κλικ για μεγένθυση). Oι ΗΠΑ μειονεκτούν στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, άρα είναι ισχυρότερες σε πιθανό εμπορικό πόλεμο. Οι επενδύσεις της Ε.Ε. στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερες από τις αντίστροφες, άρα οι ΗΠΑ είναι ισχυρότερες σε πιθανό εμπορικό πόλεμο. Μόνο που:

Oι συνολικές επενδύσεις των ΗΠΑ στην ΕΕ είναι τρεις φορές υψηλότερες από ό, τι σε ολόκληρη την Ασία.

Οι επενδύσεις της ΕΕ στις ΗΠΑ είναι περίπου οκτώ φορές υψηλότερες από τις συνολικές επενδύσεις της ΕΕ στην Ινδία και την Κίνα.

Η διατλαντική σχέση ορίζει το σχήμα της παγκόσμιας οικονομίας στο σύνολό της. Είτε η ΕΕ είτε οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος για όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι οικονομίες της ΕΕ και των ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν από κοινού περίπου το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ και σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων εμπορικών ροών.

Το σχήμα ερμηνεύεται και ως στοιχείο ενός πολέμου που κατά βάση είναι διεταιρικός : Πολυεθνικές με μικρή βάση στις ΗΠΑ vs Πολυεθνικές με ισχυρή βάση στις ΗΠΑ + τοπικές. Σε άλλα νέα, η Ε.Ε. είναι «επί ξύλου κρεμμάμενη» (οι πολυεθνικές της είναι άλλο ζήτημα).

.

Πηγή: Το Ιστολόγιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σχόλια