«Η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου σημαίνει ότι θα πάρουμε σερβικά εδάφη»

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου Ρετζέπ Χότι ισχυρίζεται ότι η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι στην ημερήσια διάταξη (ατζέντα) της κυβέρνησης, γιατί εάν ήταν θα σήμαινε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα έχει μερίδιο από το Σάντζακ και τη νότια Σερβία. Για αυτό, λέει ότι η επιλογή δεν είναι δυνατή και οι αρχές στην Πρίστινα έχουν απορρίψει αυτήν την ιδέα, ως ευκαιρία. «Το Κοσσυφοπέδιο και οι Αλβανοί έχουν καλή γεωστρατηγική θέση. Έχουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, έχουν υποστήριξη της βόρειας Μακεδονίας (северне Македоније) και την επίσημη αναγνώριση από όλες τις γειτονικές χώρες, με εξαίρεση τη Σερβία», είπε ο Ρετζέπ Χότι σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Πρίστινα ‘Лајми’. «Η διχοτόμηση δεν είναι στην ατζέντα. Εξάλλου, ο διαχωρισμός δεν μπορεί να γίνει χωρίς το Κοσσυφοπέδιο να λάβει την Κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία) καθώς και μέρος του Σάντζακ που ένα μέρος του ανήκει στο Μαυροβούνιο, όπως δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός της Σερβίας με τη Βοϊβοντίνα. Όπως βλέπετε υπάρχουν κάποιες πτυχές που περιπλέκουν τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Χότι. Ο Χότι ανέφερε ότι το Βελιγράδι θεωρεί ότι η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου θα αποτρέψει τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, από την οποία όπως είπε το σερβικό κράτος διακατέχεται από φόβο. Για αυτό, κατέληξε, οι πολιτικοί παράγοντες του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να είναι ενωμένοι όσον αφορά τις σχέσεις με το Βελιγράδι. (Στοιχεία από rts.rs) echedoros-a.gr

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου Ρετζέπ Χότι ισχυρίζεται ότι η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου δεν είναι στην ημερήσια διάταξη (ατζέντα) της κυβέρνησης, γιατί εάν ήταν θα σήμαινε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα έχει μερίδιο από το Σάντζακ και τη νότια Σερβία. Για αυτό, λέει ότι η επιλογή δεν είναι δυνατή και οι αρχές στην Πρίστινα έχουν απορρίψει αυτήν την ιδέα, ως ευκαιρία.





«Το Κοσσυφοπέδιο και οι Αλβανοί έχουν καλή γεωστρατηγική θέση. Έχουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, έχουν υποστήριξη της βόρειας Μακεδονίας (северне Македоније) και την επίσημη αναγνώριση από όλες τις γειτονικές χώρες, με εξαίρεση τη Σερβία», είπε ο Ρετζέπ Χότι σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της Πρίστινα ‘Лајми’.



«Η διχοτόμηση δεν είναι στην ατζέντα. Εξάλλου, ο διαχωρισμός δεν μπορεί να γίνει χωρίς το Κοσσυφοπέδιο να λάβει την Κοιλάδα του Πρέσεβο (νότια Σερβία) καθώς και μέρος του Σάντζακ που ένα μέρος του ανήκει στο Μαυροβούνιο, όπως δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός της Σερβίας με τη Βοϊβοντίνα. Όπως βλέπετε υπάρχουν κάποιες πτυχές που περιπλέκουν τη διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Χότι.



Ο Χότι ανέφερε ότι το Βελιγράδι θεωρεί ότι η διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου θα αποτρέψει τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας, από την οποία όπως είπε το σερβικό κράτος διακατέχεται από φόβο.



Για αυτό, κατέληξε, οι πολιτικοί παράγοντες του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να είναι ενωμένοι όσον αφορά τις σχέσεις με το Βελιγράδι.


(Στοιχεία από rts.rs)
echedoros-a.gr

Σχόλια