Πόσοι άνθρωποι στον πλανήτη δεν χρησιμοποιούν τραπεζικό λογαριασμό;

Θα εκπλαγείτε...

Ίσως να πιστεύετε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι...

στον πλανήτη έχουν τουλάχιστον έναν βασικό τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά ή έστω συχνά, αλλά κάνετε λάθος σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσε πρόσφατα τα δεδομένα σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ένταξης. 

Η τριετής έρευνα της τράπεζας δείχνει ότι ενώ ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο με επίσημο τραπεζικό λογαριασμό αυξήθηκε από 61% το 2014 σε 67% το 2017, αυτός ο αριθμός είναι κάπως παραπλανητικός αν αναλυθεί σε βάθος. 

Περισσότερο από το 80% της αύξησης αποτελείται από λογαριασμούς ανενεργούς κατά το παρελθόν έτος. Όσον αφορά τους ενεργούς λογαριασμούς, το μερίδιο αυξήθηκε από 52% σε μόλις 53%.   

Στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Λιγότερο από το ήμισυ όλων των πολιτών στις χώρες αυτές διατηρούν ενεργό λογαριασμό.   Παρόλο που σημειώθηκαν σημαντικά κέρδη στον αριθμό των λογαριασμών από το 2014 έως το 2017, το μερίδιο των ενηλίκων με ενεργούς λογαριασμούς αυξήθηκε από 44,4% σε μόλις 45,4% στις φτωχότερες χώρες. Το μερίδιο των χρηστών που χρησιμοποιούν τραπεζικούς λογαριασμούς για αποταμιεύσεις μειώθηκε ελαφρώς. 

Η υποτιθέμενη άνοδος της οικονομικής ένταξης στην Ινδία είναι επίσης ένας αξιοσημείωτος μύθος. Το μη κερδοσκοπικό κέντρο για τη χρηματοοικονομική ένταξη, αναφέρει ότι υπάρχουν σχεδόν 370 εκατομμύρια Ινδοί με αδρανείς τραπεζικούς λογαριασμούς.   Έτσι, ενώ το 80% των Ινδών έχει λογαριασμό, από 53% το 2014, λιγότεροι από τους μισούς, είναι ενεργοί. Και αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός πως εκατομμύρια Ινδοί έσπευσαν πρόσφατα να ανοίξουν λογαριασμό για να μπορέσουν να συμπληρώσουν αίτηση για κάποιο επίδομα. 

Υπάρχουν ακόμη ορισμένες χώρες όπου ο αριθμός των λογαριασμών σημείωσε πτώση, είτε ήταν ενεργός είτε ανενεργός. Η Νιγηρία και το Μεξικό συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες χώρες όπου παρατηρείται σημαντική μείωση του αριθμού των ατόμων με τραπεζικούς λογαριασμούς τα τελευταία χρόνια.   Το γενικότερο συμπέρασμα της έρευνας είναι πως σχεδόν οι μισοί άνθρωποι στον πλανήτη θεωρείται πως δεν χρησιμοποιούν τραπεζικό λογαριασμό.

lifo

Σχόλια