Marijuana Anonymous - Ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός … σύντομα κοντά μας!

Οι Marijuana Anonymous - εκ του Ανώνυμοι Αλκοολικοί - είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μοναδική επιθυμία των μελών του είναι να απεξαρτηθούν απ’ το ‘τσιγαριλίκι’.

Αναλαμβάνοντας χρέη μελλοντολόγου, προβλέπω ότι ένας παρόμοιος οργανισμός θα στηθεί σύντομα και στα δικά μας εδάφη.
Όσοι σπεύσουν να με κατηγορήσουν ως απαισιόδοξη και δυσοίωνη που υπονομεύει την πρόσφατη νομοθεσία περί νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης … ας δώσουν λίγο χρόνο στο σκεπτικό μου.



Η νομιμοποίηση της καθετοποιημένης παραγωγής κάνναβης στην Ελλάδα όντως θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας, αν το δούμε με καθαρά οικονομικούς όρους, και όντως θα βελτιώσει τη ζωή ασθενών, αν το δούμε με καθαρά ιατρικούς όρους.
Σε μια, όμως, Ελλάδα πτωχευμένη - παρότι επισήμως δεν έχουμε βαρέσει κανόνι - που το βιοτικό επίπεδο των περισσοτέρων γύρω μας έχει υποστεί τέτοια καθίζηση που ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό μας για να μην αποτρελαθούμε, τί πιθανότητες θα δίνατε στο γεγονός ότι η χρήση του χασίς δε θα απογειωθεί;
Εγώ προσωπικά, χωρίς δεύτερη σκέψη και άκρως συντηρητικά σκεπτόμενη, θα προσυπέγραφα για πιθανότητα απογείωσης άνω του 50%. Κι αυτό … για να μη θεωρηθώ υποκειμενική και υπερβολική. Ειδάλλως…
Επίσης, σε μια Ελλάδα ανοργάνωτη που οι νόμοι υπάρχουν για να υποδυόμαστε τους Ευρωπαίους, και που τα ‘παραθυράκια’ ανοιγοκλείνουν μπάζοντας αέρα παρανομίας, τί πιθανότητες θα δίνατε ότι η χρήση της κάνναβης θα είναι μόνο φαρμακευτική;
Εγώ προσωπικά … καμία!
Και επειδή τυχαίνει να γνωρίζω καλά ανθρώπους που χρόνια τώρα καπνίζουν το ‘χορταράκι’ τους,επαναλαμβάνοντας κάθε τόσο το επιχείρημα ότι ένα ‘χορταράκι’ του Θεού είναι που φυτρώνει με τόσο φυσικό τρόπο στους αγρούς χωρίς να προκαλεί εξάρτηση, είμαι σε θέση να δηλώσω με απόλυτη βεβαιότητα ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων η εξάρτηση είναι σε επίπεδα αργής – βασανιστικής αυτοκαταστροφής.
Η παρανόηση - απ’ την πλευρά των χρηστών - για το αν η κάνναβη είναι εξαρτησιογόνος ή όχι έχει να κάνει με το αν είναι λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους ή όχι. Αυτό, δυστυχώς, είναι μια μεγάλη παγίδα, διότι μπορούν να ανταποκρίνονται στις καθημερινές υποχρεώσεις τους (όχι με τεράστια επιτυχία, αλλά παρόλα αυτά μπορούν) και συνάμα να είναι full εξαρτημένοι.  
Και επειδή εγώ μπορεί να θεωρηθώ προκατειλημμένη για πολλούς, ας δούμε τι ακριβώς λένε οι Ψυχίατροι της Μεγάλης Βρετανίας, και συγκεκριμένα του Royal Collegeof Psychiatrists:

Παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τους κινδύνους στην υγεία, πολλοί θεωρούν την κάνναβη ως μια αβλαβή ουσία που σε βοηθά να χαλαρώσεις και να περάσεις ωραία - ένα φάρμακο, δηλαδή, που σε αντίθεση με το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορεί να είναι ακόμη και καλό για τη σωματική και ψυχική σου υγεία.
Υπάρχουν περίπου 400 χημικές ενώσεις σε ένα μέσο φυτό κάνναβης. Οι τέσσερις κύριες ενώσεις ονομάζονται ‘δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη’ (δέλτα-9-THC), ‘κανναβιδιόλη’ (CBD), ‘δέλτα-8-τετραϋδροκανναβινόλη’ και ‘κανναβινόλη’.



Όταν η κάνναβη καπνίζεται, οι χημικές ενώσεις της εισέρχονται ταχύτατα στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρονται απευθείας στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος. Η αίσθηση της "μαστούρας" προκαλείται κυρίως από τη δέσμευση ‘δέλτα-9-THC’ στους υποδοχείς κανναβινοειδών στον εγκέφαλο. Ένας υποδοχέας είναι μια θέση σε ένα εγκεφαλικό κύτταρο όπου ορισμένες ουσίες μπορούν να κολλήσουν ή να "δεσμευτούν" εκεί για λίγο. Εάν συμβεί αυτό, έχει επίδραση στο κύτταρο και στα νευρικά ερεθίσματα που παράγει.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους υποδοχείς βρίσκονται στα μέρη του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη συγκίνηση, την ευχαρίστηση, τη μνήμη, τη σκέψη, τη συγκέντρωση, τις αισθήσεις και την αντίληψη του χρόνου. Οι χημικές ενώσεις της κάνναβης μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τα μάτια, τα αυτιά, το δέρμα και το στομάχι.
Παρόλο που η THC μπορεί να δημιουργεί χαλάρωση, εάν καταναλωθεί σε μεγαλύτερες ποσότητες, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα αυξάνοντας το άγχος. Κάποιοι χρήστες κάνναβης μπορεί να έχουν δυσάρεστες εμπειρίες, όπως σύγχυση, παραισθήσεις, άγχος και παράνοια, ανάλογα με τη διάθεσή τους και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται.
Ορισμένοι χρήστες ενδέχεται, μάλιστα, να παρουσιάσουν ψυχωσικά συμπτώματα με παραισθήσεις και παραληρηματικές συμπεριφορές που διαρκούν αρκετές ώρες, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαιτέρως δυσάρεστο. Παρόλο που αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα δε διαρκούν πολύ, από τη στιγμή που η ναρκωτική ουσία παραμένει στον οργανισμό για κάποιες εβδομάδες, τα συμπτώματα τελικά είναι πιο μακρά από ό,τι οι χρήστες νομίζουν.
Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να έχει κατασταλτικά αποτέλεσμα στη συμπεριφορά και να μειώνει τα κίνητρα του ατόμου. Μερικοί ερευνητές ισχυρίζονται, επίσης, ότι η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει σε μικρή μεν αλλά μη αναστρέψιμη νοητική υστέρηση δε.



Μάθηση
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η κάνναβη μπορεί να παρεμποδίσει την ικανότητα του ατόμου να συγκεντρωθεί, να οργανώσει πληροφορίες, όπως επίσης και να τις χρησιμοποιήσει σωστά.
Αυτό το φαινόμενο φαίνεται να διαρκεί αρκετές εβδομάδες μετά τη χρήση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ιδιαίτερα προβλήματα στους μαθητές.
Δουλειά
Φαίνεται ότι η κάνναβη έχει παρόμοια επίδραση στους ανθρώπους την ώρα της εργασίας.
Μια έρευνα σχετικά με την επίδραση της κάνναβης στους πιλότους αποκάλυψε ότι εκείνοι που είχαν καπνίσει κάνναβη έκαναν σαφέστατα περισσότερα λάθη σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει.
Οδήγηση
Μια πρόσφατη μελέτη στη Γαλλία εξέτασε περισσότερους από 10.000 οδηγούς που είχαν εμπλακεί σε θανατηφόρα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Παρότι ελήφθη υπόψη η επίδραση του αλκοόλ, στο τέλος αποδείχτηκε ότι η χρήση της κάνναβης ως αιτία πρόκλησης θανάσιμης σύγκρουσης ήταν 2 φορές πάνω.
Προβλήματα Ψυχικής Υγείας
Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και της ψύχωσης, είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση κάνναβης ή να είχαν κάνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο παρελθόν. Η τακτική χρήση αυτής της ναρκωτικής ουσίας φαίνεται να διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχωσικού επεισοδίου ή ανάπτυξης μακροχρόνιας σχιζοφρένειας.
Τελικά, η κάνναβη είναι αυτή που προκαλεί κατάθλιψη και σχιζοφρένεια ή τα άτομα με τέτοιες διαταραχές αναγκάζονται να τη χρησιμοποιούν ως φάρμακο;
ΚατάθλιψηΜια μελέτη που διενεργήθηκε στην Αυστραλία σε 1600 παιδιά σχολικής ηλικίας από 14 έως 15 ετών για επτά συναπτά έτη έδειξε ότι τα παιδιά που κάνουν συχνή χρήση κάνναβης παρουσιάζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να πέσουν σε κατάθλιψη - ενώ δεν ισχύει το αντίθετο. Ωστόσο, οι έφηβοι που κάπνιζαν κάνναβη καθημερινά παρουσίασαν 5πλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη και άγχος στη μετέπειτα ζωή τους.
Ψυχωσικές διαταραχές - σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχήΥπάρχουν πια επαρκή στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όσοι καπνίζουν κάνναβη, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία - όπως είναι αυτήν των 15 ετών, έχουν υψηλότερο από τον μέσο όρο κίνδυνο εμφάνισης ψυχωσικής διαταραχής, όπως σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή.
Αυτές οι μελέτες αποδεικνύουν, επίσης, ότι το ύψος του κίνδυνου σχετίζεται με τη δοσολογία. Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο χρησιμοποιεί κανείς την κάνναβη, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξει ψύχωση.
Επιπλέον, μια πρόσφατη μελέτη στην Αυστραλία έδειξε ότι εκείνοι που κάπνιζαν κάνναβη θα μπορούσαν να αναπτύξουν ψύχωση κατά 2,7 περίπου χρόνια νωρίτερα από όλους τους υπόλοιπους.
Η κάνναβη είναι εθιστική;
Ναι.
Παρόλο που κατά το παρελθόν η κάνναβη δε θεωρούνταν εθιστική, τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι, ειδικά αν χρησιμοποιείται τακτικά. Η κάνναβη έχει όλα τα χαρακτηριστικά των εθιστικών ναρκωτικών, όπως η ανάπτυξη της Ανοχής - που σημαίνει ότι πρέπει κάποιος να αυξάνει τη δόση όλο και περισσότερο για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.
Οι εθισμένοι χρήστες μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα στέρησης όπως:
- έντονο πόθο
- μειωμένη όρεξη
- δυσκολία στον ύπνο
- απώλεια βάρους
- επιθετικότητα και / ή αυξημένη ευερεθιστότητα
- ευερεθιστότητα
- ταραχή
- παράξενα όνειρα
Πηγή: Royal College of Psychiatrists

Who is a marijuana addict?

We who are marijuana addicts know the answer to this question.
Marijuana controls our lives! We lose interest in all else; our dreams go up in smoke. Ours is a progressive illness often leading us to addictions to other drugs, including alcohol.
Our lives, our thinking, and our desires center around marijuana - scoring it, dealing it, and finding ways to stay high.

Πηγή: Marijuana Anonymous


macroskopio.gr

Σχόλια