Με 500 γίδια στην Κάρλα μπορείς να κάνεις και γαλακτοβιομηχανία

Με 500 γίδια στην Κάρλα μπορείς να κάνεις και γαλακτοβιομηχανία Τι χρειάζεται για να περάσει κανείς από την παραγωγή στον δευτερογενή τοµέα χωρίς κάποιο σηµαντικό αρχικό κεφάλαιο, χωρίς να έχει την παραµικρή γνώση πάνω στην µεταποίηση; Τρία νεαρά αδέρφια, ο Θανάσης, ο ∆ηµήτρης και ο Νίκος Τσιούκας από το χωριό Κανάλια Μαγνησίας έχουν την δική τους απάντηση σε αυτό το ερώτηµα: Επιµονή και υποµονή για την απόσβεση. Ένα ερώτηµα που ενδέχεται να περνάει από το µυαλό αρκετών παραγωγών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι βλέπουν την υπεραξία του προϊόντος τους, του κόπου τους εν γένει, να αποµακρύνεται από τους ίδιους. Με ένα ζωικό κεφάλαιο 550 κατσικιών και 250 προβάτων αλλά και µε την εµπειρία έξι γενεών κτηνοτρόφων στις πλάτες τους και βλάχικες ρίζες, τα αδέρφια Τσιούκα βρέθηκαν προ τετελεσµένων γεγονότων όταν το 2010, εκείνος που αγόραζε το γάλα τους, και παρά την σύµβαση που είχαν, επικαλούµενος την κρίση έκανε µείωση της τάξης του 10 µε 15% στην τιµή που αγόραζε. Τα οικονοµικά τους δεν πήγαιναν καλά, µε τις ζωοτροφές να παίρνουν τα πάνω τους, ακολουθώντας την τιµή του πετρελαίου, και αφήνοντας δυο επιλογές στα αδέρφια, να τα παρατήσουν, ή να βρουν µια εναλλακτική λύση για να γίνει βιώσιµη η επιχείρησή τους.


Τι χρειάζεται για να περάσει κανείς από την παραγωγή στον δευτερογενή τοµέα χωρίς κάποιο σηµαντικό αρχικό κεφάλαιο, χωρίς να έχει την παραµικρή γνώση πάνω στην µεταποίηση;

Τρία νεαρά αδέρφια, ο Θανάσης, ο ∆ηµήτρης και ο Νίκος Τσιούκας από το χωριό Κανάλια Μαγνησίας έχουν την δική τους απάντηση σε αυτό το ερώτηµα: Επιµονή και υποµονή για την απόσβεση. Ένα ερώτηµα που ενδέχεται να περνάει από το µυαλό αρκετών παραγωγών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι βλέπουν την υπεραξία του προϊόντος τους, του κόπου τους εν γένει, να αποµακρύνεται από τους ίδιους.

Με ένα ζωικό κεφάλαιο 550 κατσικιών και 250 προβάτων αλλά και µε την εµπειρία έξι γενεών κτηνοτρόφων στις πλάτες τους και βλάχικες ρίζες, τα αδέρφια Τσιούκα βρέθηκαν προ τετελεσµένων γεγονότων όταν το 2010, εκείνος που αγόραζε το γάλα τους, και παρά την σύµβαση που είχαν, επικαλούµενος την κρίση έκανε µείωση της τάξης του 10 µε 15% στην τιµή που αγόραζε. Τα οικονοµικά τους δεν πήγαιναν καλά, µε τις ζωοτροφές να παίρνουν τα πάνω τους, ακολουθώντας την τιµή του πετρελαίου, και αφήνοντας δυο επιλογές στα αδέρφια, να τα παρατήσουν, ή να βρουν µια εναλλακτική λύση για να γίνει βιώσιµη η επιχείρησή τους. 

Σχόλια