Σπουδαία ανακάλυψη στην Αίγυπτο...

Σπουδαία ανακάλυψη στην Αίγυπτο... Βρήκαν εργαστήριο μουμιοποίησης... Την έναρξη της ανασκαφής ενός εργαστηρίου μουμιοποίησης που ανακαλύφθηκε μαζί με ένα κοινόχρηστο ταφικό χώρο, αποτελούμενο μοναδικά από... διάφορους ταφικούς θαλάμους και χρονολογείται από τη Σαϊτ-Περσική περίοδο (664-404 π.Χ.), νότια της Πυραμίδας Unas στη νεκρόπολη της Σακάρα στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου κ. Χάλιντ Ελ Ανάνι. Τις ανασκαφές κάνει η αιγυπτιακο-γερμανική αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου Tübingen. «Μια συλλογή από 35 μούμιες έχει αποκαλυφθεί μαζί με τέσσερις σφραγισμένες σαρκοφάγους που πρόκειται να ανοίξουν σύντομα για να διερευνήσουν τι βρίσκεται μέσα» δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός. Προσέθεσε μάλιστα ότι ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν είναι μια επιχρυσωμένη μάσκα που βρέθηκε σε ένα ταφικό θάλαμο και που πιθανότατα ανήκει σε Αιγύπτιο ιερέα. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία σπάνια ανακάλυψη, που ενδεχομένως να αποκαλύψει τα μυστικά της μουμιοποίησης, τα υλικά που χρησιμοποιούνταν τότε, τα αγγεία, τα κύπελλα, το βάθος στο έδαφος όπου γινόταν όλη αυτή η διαδικασία, ενώ υποστηρίζουν ότι θα ακολουθήσει η εξεύρεση και άλλων αρχαίων ευρημάτων. «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα χρυσωρυχείο πληροφορίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ. Ραμαντάν Μπάντρι Χουσέιν, επικεφαλής του πρότζεκτ που επιβλέπει τις ανασκαφές. «Αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική και συνάμα εκτεταμένη. Έχουμε βρει έλαια και μεζούρες - όλα με ετικέτες. Με βάση αυτά μπορούμε να βρούμε τη σύνθεση των ελαίων και να ανακαλύψουμε τι ακριβώς είναι» πρόσθεσε.


Βρήκαν εργαστήριο μουμιοποίησης...

Την έναρξη της ανασκαφής ενός εργαστηρίου μουμιοποίησης που ανακαλύφθηκε μαζί με ένα κοινόχρηστο ταφικό χώρο, αποτελούμενο μοναδικά από...
διάφορους ταφικούς θαλάμους και χρονολογείται από τη Σαϊτ-Περσική περίοδο (664-404 π.Χ.), νότια της Πυραμίδας Unas στη νεκρόπολη της Σακάρα στο Κάιρο, ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου κ. Χάλιντ Ελ Ανάνι. Τις ανασκαφές κάνει η αιγυπτιακο-γερμανική αρχαιολογική αποστολή του Πανεπιστημίου Tübingen. «Μια συλλογή από 35 μούμιες έχει αποκαλυφθεί μαζί με τέσσερις σφραγισμένες σαρκοφάγους που πρόκειται να ανοίξουν σύντομα για να διερευνήσουν τι βρίσκεται μέσα» δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός. Προσέθεσε μάλιστα ότι ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα που αποκαλύφθηκαν είναι μια επιχρυσωμένη μάσκα που βρέθηκε σε ένα ταφικό θάλαμο και που πιθανότατα ανήκει σε Αιγύπτιο ιερέα.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για μία σπάνια ανακάλυψη, που ενδεχομένως να αποκαλύψει τα μυστικά της μουμιοποίησης, τα υλικά που χρησιμοποιούνταν τότε, τα αγγεία, τα κύπελλα, το βάθος στο έδαφος όπου γινόταν όλη αυτή η διαδικασία, ενώ υποστηρίζουν ότι θα ακολουθήσει η εξεύρεση και άλλων αρχαίων ευρημάτων. «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα χρυσωρυχείο πληροφορίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ. Ραμαντάν Μπάντρι Χουσέιν, επικεφαλής του πρότζεκτ που επιβλέπει τις ανασκαφές. «Αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική και συνάμα εκτεταμένη. Έχουμε βρει έλαια και μεζούρες - όλα με ετικέτες. Με βάση αυτά μπορούμε να βρούμε τη σύνθεση των ελαίων και να ανακαλύψουμε τι ακριβώς είναι» πρόσθεσε.

lifo.gr
Σχόλια