Τι έγινε ο κινεζικός γίγαντας του 1τρισ.

Τι έγινε ο κινεζικός γίγαντας του 1τρισ. H Apple δεν είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που σπάει το φράγμα του 1 τρισ. δολ. στην κεφαλαιοποίηση. Το είχε πετύχει πρώτη η κινεζική πετρελαιοβιομηχανία PetroChina πριν από περίπου έντεκα χρόνια. Τι έγινε έκτοτε με τον κινεζικό κολοσσό; Στις 5 Νοεμβρίου 2007 η PetroChina πέρασε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου της Σαγκάη και του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, σε μία διπλή εισαγωγή, που της προσέδωσε αξία 1,1 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters η αποτίμηση αυτή ήταν 60φορές υψηλότερη των εκτιμώμενων κερδών, όταν ο μέσος όρος για την αποτίμηση για τις πετρελαιοβιομηχανίες της εποχής ήταν 18 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη. Η πτώση ήταν ταχύτατη. Έως τα τέλη του 2008, δηλαδή μόλις ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο στο χρηματιστήριο, η κεφαλαιοποίηση της κινεζικής εταιρείας είχε συρρικνωθεί στα 260 δισ. δολάρια. Ήταν η «μεγαλύτερη καταστροφή πλούτου μετόχων στην παγκόσμια ιστορία», σύμφωνα με το Bloomberg. Έκτοτε η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει υποχωρήσει επιπλέον 20%. Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έπαιξαν σίγουρα το ρόλο τους. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2007 η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα είναι σχεδόν 50% χαμηλότερα.



H Apple δεν είναι η πρώτη εταιρεία παγκοσμίως που σπάει το φράγμα του 1 τρισ. δολ. στην κεφαλαιοποίηση. Το είχε πετύχει πρώτη η κινεζική πετρελαιοβιομηχανία PetroChina πριν από περίπου έντεκα χρόνια. Τι έγινε έκτοτε με τον κινεζικό κολοσσό;


Στις 5 Νοεμβρίου 2007 η PetroChina πέρασε το κατώφλι του Χρηματιστηρίου της Σαγκάη και του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ, σε μία διπλή εισαγωγή, που της προσέδωσε αξία 1,1 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters η αποτίμηση αυτή ήταν 60φορές υψηλότερη των εκτιμώμενων κερδών, όταν ο μέσος όρος για την αποτίμηση για τις πετρελαιοβιομηχανίες της εποχής ήταν 18 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη.

Η πτώση ήταν ταχύτατη. Έως τα τέλη του 2008, δηλαδή μόλις ένα χρόνο μετά το ντεμπούτο στο χρηματιστήριο, η κεφαλαιοποίηση της κινεζικής εταιρείας είχε συρρικνωθεί στα 260 δισ. δολάρια.

Ήταν η «μεγαλύτερη καταστροφή πλούτου μετόχων στην παγκόσμια ιστορία», σύμφωνα με το Bloomberg. Έκτοτε η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει υποχωρήσει επιπλέον 20%.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έπαιξαν σίγουρα το ρόλο τους. Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2007 η τιμή του πετρελαίου ήταν πάνω από τα 140 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα είναι σχεδόν 50% χαμηλότερα.

dynamikeseidhseis.gr
Σχόλια