Από την Κροατία στην Αλεξανδρούπολη – Ο ενιαίος χώρος συμφερόντων των ΗΠΑ

Από την Κροατία στην Αλεξανδρούπολη – Ο ενιαίος χώρος συμφερόντων των ΗΠΑ . Πολλοί αναρωτιούνται, γιατί έχει τόση σημασία το Μαυροβούνιο για το ΝΑΤΟ, γιατί έχουν τόση σημασία τα Σκόπια για το ΝΑΤΟ. Η απάντηση βρίσκεται σε δύο λέξεις, «απορωσοποίηση” των Βαλκανίων και LNG Δεν είναι πλέον μυστικό ο λόγος για τον οποίο η Βόρεια Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ΗΠΑ. Ο έλεγχος όλης της περιοχής οδηγεί και στον έλεγχο των αγωγών και κυρίως του LNG. Το πλεονέκτημα του LNG έναντι των αγωγών είναι ότι τους τερματικούς σταθμούς στα λιμάνια τους προμηθεύεις με το αέριο που εσύ θες. Αντίθετα με τους αγωγούς η χώρα η οποία προμηθεύει τους αγωγούς έχει τον πρώτο λόγο και οι Αμερικανοί ξέρουν πολύ καλά πως ο μόνος (αυτή την στιγμή) ελεγχόμενος αγωγός από αυτούς, ο TAP, δεν είναι και ιδιαίτερα επισφαλής με το καθεστώς των Αζέρων. Κροατία, Κύπρος και Ελλάδα είναι οι χώρες όπου στα λιμάνια τους οι Αμερικανοί θα κατασκευάσουν τερματικούς σταθμούς ώστε το LNG των δικών τους συμφερόντων να προμηθεύσει την Ευρώπη. Η Αλεξανδρούπολη αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι το LNG από το τερματικό σταθμό που θα δημιουργηθεί θα έχει την δυνατότητα να μεταφερθεί στην κεντρική Ευρώπη μέσω αγωγών, οδικώς και με σιδηρόδρομο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικάνοι θα προχωρήσουν και στην δημιουργία τερματικού σταθμού στην Καβάλα όπως ήταν και στα αρχικά σχέδια, και αυτό γιατί η Καβάλα έχει ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες με την Αλεξανδρούπολη. Άλλωστε αυτός είναι και λόγος επίσπευσης της σύνδεσης της Καβάλας με την Σιδηροδρομική Εγνατία και όχι το εμπορικό λιμάνι της πόλης. Η 11 τερματικοί σταθμοί που θέλουν να δημιουργήσουν οι Αμερικανοί στις τρεις χώρες (Κροατία, Ελλάδα και Κύπρο) προϋποθέτει και μια ασφαλή περιοχή σε όλα τα Βαλκάνια χωρίς εσωτερικές εντάσεις, το οποίο θα επιτευχθεί είτε με την λύση προβλημάτων μεταξύ των βαλκανικών χωρών, είτε με την διάσπαση των χωρών σε μικρότερες χώρες.



.

Πολλοί αναρωτιούνται, γιατί έχει τόση σημασία το Μαυροβούνιο για το ΝΑΤΟ, γιατί έχουν τόση σημασία τα Σκόπια για το ΝΑΤΟ. Η απάντηση βρίσκεται σε δύο λέξεις, «απορωσοποίηση” των Βαλκανίων και LNG

Δεν είναι πλέον μυστικό ο λόγος για τον οποίο η Βόρεια Ελλάδα και τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν ιδιαίτερη σημασία για τις ΗΠΑ. Ο έλεγχος όλης της περιοχής οδηγεί και στον έλεγχο των αγωγών και κυρίως του LNG. Το πλεονέκτημα του LNG έναντι των αγωγών είναι ότι τους τερματικούς σταθμούς στα λιμάνια τους προμηθεύεις με το αέριο που εσύ θες. Αντίθετα με τους αγωγούς η χώρα η οποία προμηθεύει τους αγωγούς έχει τον πρώτο λόγο και οι Αμερικανοί ξέρουν πολύ καλά πως ο μόνος (αυτή την στιγμή) ελεγχόμενος αγωγός από αυτούς, ο TAP, δεν είναι και ιδιαίτερα επισφαλής με το καθεστώς των Αζέρων.

Κροατία, Κύπρος και Ελλάδα είναι οι χώρες όπου στα λιμάνια τους οι Αμερικανοί θα κατασκευάσουν τερματικούς σταθμούς ώστε το LNG των δικών τους συμφερόντων να προμηθεύσει την Ευρώπη.

Η Αλεξανδρούπολη αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι το LNG από το τερματικό σταθμό που θα δημιουργηθεί θα έχει την δυνατότητα να μεταφερθεί στην κεντρική Ευρώπη μέσω αγωγών, οδικώς και με σιδηρόδρομο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αμερικάνοι θα προχωρήσουν και στην δημιουργία τερματικού σταθμού στην Καβάλα όπως ήταν και στα αρχικά σχέδια, και αυτό γιατί η Καβάλα έχει ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες με την Αλεξανδρούπολη. Άλλωστε αυτός είναι και λόγος επίσπευσης της σύνδεσης της Καβάλας με την Σιδηροδρομική Εγνατία και όχι το εμπορικό λιμάνι της πόλης.



Η 11 τερματικοί σταθμοί που θέλουν να δημιουργήσουν οι Αμερικανοί στις τρεις χώρες (Κροατία, Ελλάδα και Κύπρο) προϋποθέτει και μια ασφαλή περιοχή σε όλα τα Βαλκάνια χωρίς εσωτερικές εντάσεις, το οποίο θα επιτευχθεί είτε με την λύση προβλημάτων μεταξύ των βαλκανικών χωρών, είτε με την διάσπαση των χωρών σε μικρότερες χώρες.

Πηγή: Via Diplomacy
Σχόλια