Ρωσία-Κίνα χτυπούν «σαν χταπόδι» τις ΗΠΑ: Οικονομικός πόλεμος, προοίμιο παγκόσμιων εξελίξεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται σφοδρός οικονομικός πόλεμος κατά των ΗΠΑ από την Ρωσία. Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, η Μόσχα ξεφορτώθηκε αμερικανικά ομόλογα αξία δισεκατομμυρίων δολαρίων, ως αντίποινα στις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ. Εάν η Κίνα ως σύμμαχος της Ρωσίας, και έχοντας ψυχρές σχέσεις με την αμερικανική κυβέρνηση, ακολουθήσει την ίδια τακτική, η αμερικανική οικονομία θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα δυσοίωνο μέλλον.

Η κίνηση-ματ της Ρωσίας αποτελεί προοίμιο παγκόσμιων εξελίξεων…

Η Ρωσία δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στην κατάταξη των ξένων κρατών που διακρατούν σημαντικό μέρος των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.


Το Μάιο, η Μόσχα διακρατούσε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αξίας 14,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά συνέπεια δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των 33 μεγαλύτερων κατόχων του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, τον οποίο δίνει στη δημοσιότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Μια έκθεση του αμερικανικού ταμείου που δημοσιεύθηκε στις 18 Ιουλίου δείχνει ότι οι ρωσικές συμμετοχές σε τίτλους του Δημοσίου μειώθηκαν κατά 84% μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου, σε μόλις 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις αντίστοιχες του Μαρτίου που ανέρχονταν στα 96,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οικονομικοί αναλυτές υποψιάζονται πως η αλλαγή στην στάση της Μόσχας σχετίζεται με τα πλήγματα που έχει δεχθεί η ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί αλλά και σε ανακατανομή του χαρτοφυλακίου ομολόγων. Το ξεπούλημα των αμερικανικών κρατικών ομολόγων τον Μάιο συνέπεσε με την άνοδο της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στα υψηλότερα από το 2011 επίπεδα.

Ο Kevin Giddis, ειδικός αναλυτής της αγοράς ομολόγων της εταιρείας Raymond James, τόνισε πως το ποσοστό των ομολόγων που πούλησε η Ρωσία είναι ασήμαντο σε σύγκριση με το μέγεθος της αγοράς ομολόγων των ΗΠΑ.

Η έκθεση εκδόθηκε αθόρυβα εν μέσω της έντασης που επικρατούσε λόγω της συνάντησης του αμερικανού Προέδρου NΤ. Τραμπ στις 16 Ιουλίου με τον Ρώσο πρόεδρο Βλ. Πούτιν στο Ελσίνκι, αφαιρώντας την Ρωσία από τον κατάλογο των σημαντικών κατόχων ομολόγων χωρίς σχόλια.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σημείωσαν άνοδο κατά τα μέσα Μαΐου σε επταετή υψηλό 3,11%, ενδεχομένως δε υποδηλώνοντας την υπερβολική προσφορά κατά τη διάρκεια της πώλησης. Ωστόσο, οι αποδόσεις σταθεροποιήθηκαν γρήγορα, υποδεικνύοντας ότι οποιαδήποτε ρωσική πρακτική είχε ελάχιστη επίδραση στη συνολική αγορά ή στο κόστος δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύγχυση επικρατεί μεταξύ των επενδυτών για την αιφνιδιαστική κίνηση της Ρωσίας, η οποία μείωσε τις συμμετοχές της σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του Καζακστάν, του Περού ή της Κολομβίας στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Μερικοί θεωρούν ότι η Ρωσία αντιδρούσε στις κυρώσεις των ΗΠΑ, σε μια πιθανή προληπτική κίνηση για την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων πριν να καταληφθούν.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων κορυφαίων κρατικών τραπεζών, απαγορεύεται ουσιαστικά από τις κεφαλαιαγορές λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Ένας νέος γύρος κυρώσεων τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο, στοχεύοντας 24 Ρώσους και 12 συνδεδεμένες εταιρείες, απαντώντας σε καταγγελίες για «παγκόσμια κακοήθη δραστηριότητα» από τη ρωσική κυβέρνηση.

Είναι επίσης πιθανό ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει τις ιθύνουσες μετοχές της στην ανοικτή θάλασσα, έγραψε ο αρθρογράφος του Bloomberg, Brian Chappatta, σημειώνοντας ότι οι εκμεταλλεύσεις των Νήσων Κέιμαν έχουν αυξηθεί κατά 20 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους δύο μήνες.Η τρίτη πιθανότητα είναι ότι η Ρωσία προέβλεψε μια κίνηση στην αγορά και ελπίζει να επωφεληθεί. Εάν ναι, μια τέτοια κίνηση στην αγορά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Εάν η αποθήκη κρατικών ομολόγων ήταν μια προσπάθεια να αυξήσει το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ, δεν έχει πετύχει ως τώρα. Η απόδοση των 10 ετών αυξήθηκε μόλις 11 μονάδες βάσης από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Μαΐου.

«Η αγορά έχει τώρα την απάντηση σε αυτό που θα συνέβαινε στα Θησαυροφυλάκια αν ένας κύριος κάτοχος αποφάσισε να πουλήσει τα πάντα», ανέφερε ο Ian Lyngen στο BMO Capital Markets. Η απάντηση, στην προκειμένη περίπτωση: ουσιαστικά τίποτα.

Η Κίνα παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος κάτοχος τίτλων του αμερικανικού δημοσίου, με 1,18 τρισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος Μαΐου. Η Ιαπωνία είναι η δεύτερη, με 1,06 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Θα ακολουθήσει την ίδια τακτική η Κίνα;

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας