Συνεχίζεται ο διάλογος ΙΕΠ – Εκκλησίας για τα «νέα Θρησκευτικά» παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ

Σχόλιο του ιστολογίου: Το Δελτίο Τύπου του ΙΕΠ που μεταφέρουμε παρακάτω αποδεικνύει περίτρανα ότι το ΙΕΠ και οι Σύνοδοι των Εκκλησιών Ελλάδος και Κρήτης συνεχίζουν έναν διάλογο για τα «νέα Θρησκευτικά» που έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ.

Τόσο το ΙΕΠ όσο και η Διοικούσα Εκκλησία μαζί με γνωστούς «εκσυγχρονιστές» Θεολόγους σφυρίζουν αδιάφορα για τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις στις οποίες αποφεύγουν ακόμη και να αναφερθούν. Σπεύδουν να μας διαβεβαιώσουν ότι «ο διάλογος Πολιτείας-Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών διεξάγεται εντός του πλαισίου και των στόχων που ορίζονται από το Σύνταγμα, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και τη νομολογία…» υποκρινόμενοι ότι δεν αντιλαμβάνονται πως τα Θρησκευτικά για τα οποία συζητούν κινούνται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ορίζει το Σύνταγμα, η νομοθεσία και η νομολογία, όπως ξεκάθαρα αποφάσισε πρόσφατα το ΣτΕ.Δελτίο Τύπου ΙΕΠ

Συνάντηση της Επιτροπής του ΙΕΠ με τις αντιπροσωπείες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για τα νέα Προγράμματα Σπουδών και το εκπαιδευτικό υλικό στα Θρησκευτικά.


Την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Επιτροπής του ΙΕΠ με τις αντιπροσωπείες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης με αντικείμενο τα νέα Προγράμματα Σπουδών και το εκπαιδευτικό υλικό στα Θρησκευτικά.

Στη συνάντηση εκ μέρους της Επιτροπής του ΙΕΠ ήταν παρόντες ο Πρόεδρος του ΙΕΠ κ. Γεράσιμος Κουζέλ(ης, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ. κ. Γεώργιος Καλαντζής ο Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, ο Σύμβουλος του ΙΕΠ κ. Ευστράτιος Ψάλτου και ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων κ. Γεώργιος Στριλιγκάς. Από την πλευρά της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδας παρέστησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ενώ από την πλευρά της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας.

Στη συνάντηση αξιολογήθηκε η εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών των Θρησκευτικών και η χρήση των αντίστοιχων φακέλων κατά τη διάρκεια του Σχολικού Έτους 2017-2018, και συμφωνήθηκε η συνέχιση του διαλόγου με σκοπό τη βελτίωσή τους. Για τον λόγο αυτό κατατέθηκαν παρατηρήσεις εκ μέρους της Εκκλησίας της Κρήτης και πρόκειται να κατατεθούν και παρατηρήσεις εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από την πλευρά τους, ο Πρόεδρος του ΙΕΠ κ. Κουζέλης και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ κ. Καλαντζής επιβεβαίωσαν τη βούληση του Υπουργείου και του ΙΕΠ για συνέχιση του διαλόγου και επεσήμαναν ότι τόσο τα Προγράμματα Σπουδών, όσο και τα προτεινόμενα διδακτικά υλικά στα Θρησκευτικά είναι δυνατόν να αναθεωρούνται διαρκώς, με σκοπό τη βελτίωσή της. Για τον σκοπό αυτό με την έναρξη του νέου σχολικού έτους θα πραγματοποιηθεί διαδικασία τεκμηριωμένης αξιολόγησή της, στην οποία είναι σαφές ότι θα ληφθούν υπόψη και οι παρατηρήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας και της Εκκλησίας της Κρήτης, εν όψει μάλιστα και της μελλοντικής συγγραφής των νέων βιβλίων για τα Θρησκευτικά.

Ο διάλογος Πολιτείας-Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών διεξάγεται εντός του πλαισίου και των στόχων που ορίζονται από το Σύνταγμα, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και τη νομολογία, την απόφαση του Πρωθυπουργού της 5/10/2016 που έγινε πλήρως αποδεκτή από την Εκκλησία της Ελλάδος, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου (6/10/2017) και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος της 9/3/2017 και της 27/6/2017.

Το Γραφείο Τύπου

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας