Ας πούμε επιτέλους τι συμβαίνει με το Kodi


Εδώ και αρκετά χρόνια διαβάζω παράπονα από ανθρώπους σχετικά με το λογισμικό Kodi ή για το Kodi Βox που αγόρασαν και που έπαψε πολύ σύντομα να δουλεύει. Κατανοητό ίσως σε κάποιο βαθμό, εντούτοις θεωρώ ότι τα περισσότερα προβλήματα πηγάζουν από την άγνοια του χρήστη.

Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά αυτά, προκειμένου να γίνουν κατανοητά και να μην υπάρχουν παρερμηνείες.
Περί Kodi

Το Kodi είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα που αναπτύσσεται κοινοτικά και έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί ακόμα και με ένα χειριστήριο, από την άνεση του καναπέ μας. Πρόκειται για μια απολύτως νόμιμη εφαρμογή, η οποία δεν συμβάλλει στην αποκαλούμενη «πειρατεία».

Αφορά κυρίως χρήστες με μεγάλη συλλογή πολυμέσων από ripped Blu-Rays, DVDs/Cds που θέλουν να τα παρακολουθήσουν από έναν υπολογιστή (ή άλλη συμβατή συσκευή Kodi συνδεδεμένη στην τηλεόρασή τους).

Διαθέτει ένα εντυπωσιακό και εύχρηστο περιβάλλον, και μπορεί εύκολα ο καθένας να το φορτώσει με το περιεχόμενο που έχει στον υπολογιστή του και σε άλλα μέσα αποθήκευσης. Το αν αυτό το περιεχόμενο είναι «πειρατικό» είναι άλλη υπόθεση που σαφώς δεν αφορά την ίδια την εφαρμογή. Άλλωστε, είναι κάτι που εμείς έχουμε στον υπολογιστή μας και, επί του παρόντος, δε μπορούν να μας παρεμποδίσουν (αν και Apple-Microsoft καταβάλλουν προσπάθειες για έλεγχο του περιεχομένου που έχουμε στους δίσκους μας).
Τα Kodi addons

Εκτός όμως από αυτό, έχει και τη δυνατότητα -με τη βοήθεια ενσωματωμένων addons- να αναπαράγει νόμιμο και με ελεύθερη διάθεση περιεχόμενο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο, το οποίο περιεχόμενο δεν παραβιάζει καμία «πνευματική ιδιοκτησία».

Από εκεί και πέρα, το Kodi υποστηρίζει και την προσθήκη τρίτων, απλών scripts που δίνουν πρόσβαση σε κάθε είδος περιεχομένου. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει τέτοια πρόσθετα. Αυτό σημαίνει πως η ομάδα ανάπτυξης του Kodi ουδεμία σχέση έχει με αυτά και ενδεχομένως δε γνωρίζουν καν την ύπαρξη όλων όσων κυκλοφορούν εκεί έξω. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη αντιληπτική ικανότητα ή πολύπλοκες νοητικές λειτουργίες για να το καταλάβει κάποιος αυτό.

Έτσι, μάλλον σαν ηλίθιους θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε όλους αυτούς τους «δημοσιογράφους», όπως εκείνους του BBC της Μεγάλης Βρετανίας, που αναφέρουν το Kodi ως «πειρατικό λογισμικό». Κάτι αντίστοιχο προφανώς ισχύει και με τα διάφορα νομικά τσακάλια που εκπροσωπούν εταιρείες από τη βιομηχανία του θεάματος.Πειρατική «επιδημία» το Kodi, σύμφωνα με τα λαγωνικά του BBC

Ο πραγματικός λόγος που το Kodi βρίσκεται στο επίκεντρο είναι τα τρίτα addons. Τα πρόσθετα αυτά δεν είναι κάποια πατέντα της ομάδας του Kodi. Τέτοια έχουν και οι περιηγητές για παράδειγμα αλλά και πολλές ακόμα εφαρμογές. Υπάρχουν επίσης αμέτρητα addons, για διάφορα λογισμικά, τα οποία συνδέονται με streaming services στο Διαδίκτυο. Αυτά αφορούν δωρεάν υπηρεσίες, όπως το YouTube και το Vimeo, μα και συνδρομητικές (NHL.tv, Amazon Prime κ.α.). Ωστόσο, αυτός ο τρόπος χρήσης δεν είναι νομικά αμφιλεγόμενος.

Έχουμε όμως και άλλα addons που συνδέονται με πειρατικά streams και ικανοποιούν την επιθυμία της «τζάμπα» κατανάλωσης περιεχομένου. Τα οποία, όπως όλοι ξέρουμε, είναι πανεύκολα στη χρήση όταν λειτουργούν μα εντελώς άχρηστα όταν -αναπόφευκτα- «σπάσουν». Με νομικές διαδικασίες, συνεχώς κλείνουν τέτοιες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα τα αντίστοιχα πρόσθετα να μην έχουν περιεχόμενο. Κάτι που συμβαίνει πάρα πολύ συχνά, αν όχι καθημερινά.

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως το Kodi αποτελεί μια εξαιρετική εφαρμογή και λειτουργεί άψογα, κάνοντας στο ακέραιο αυτά τα οποία αναφέρει η ομάδα ανάπτυξής του. Οποιαδήποτε αναφορά περί «πειρατείας» ή πρόσθετων που έπαψαν να λειτουργούν αφορά αποκλειστικά και μόνο τα πρόσθετα αυτά.
Τα Kodi Boxes

Τα πράγματα μπλέκουν ακόμα περισσότερο με την πληθώρα συσκευών «Kodi Box» που κυκλοφορεί στην αγορά. Αυτά είναι στην ουσία μικρές συσκευές με Android (συνήθως) που τρέχουν κάποια έκδοση του Kodi και είναι φορτωμένα με διάφορα τρίτα, «πειρατικά» addons.

Μιλάμε για συσκευές της πλάκας, που η πραγματική τους αξία δεν είναι παραπάνω από 30 με 40 ευρώ αλλά πλασάρονται σαν τρομεροί αναπαραγωγείς ταινιών και σειρών του Hollywood και άλλων πολυμέσων. Και όλα αυτά τα κάνουν «δωρεάν» (η ικανοποίηση του «τζάμπα» που λέγαμε).

Μα, όπως είναι επόμενο, μετά από λίγο ή και σχεδόν αμέσως μετά από την αγορά τους εμφανίζουν δυσλειτουργίες ή παύουν οριστικά να λειτουργούν. Το βασικότερο λόγο τον αναφέραμε πιο πάνω. Το κυνήγι από τους δικηγόρους είναι αμείλικτο και πλέον έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. Τέτοιες που αρκετοί δημιουργοί τρίτων addons έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους. Ορισμένοι μάλιστα το έχουν δηλώσει και δημόσια, όπως ο δημιουργός του urlresolver, ενός εργαλείου που έδινε τη δυνατότητα σε όλα αυτά τα «πειρατικά» addοns να εντοπίζουν (παράνομα προφανώς) streams, ο οποίος το διέκοψε λόγω νομικών απειλών.

Αυτή είναι και η αιτία που, ειδικά από το Νοέμβρη του 2017 και έπειτα, είδαμε να «σπάνε» το ένα πίσω από το άλλο τα διάφορα «πειρατικά» addons για το Kodi. Όπως επίσης είναι και ο λόγος που δε δουλεύει πια το Kodi Box που είχατε αγοράσει.

Όμως, όπως είπαμε, η ανθρώπινη βλακεία είναι μεγαλειώδης και έτσι έχουμε δει αμέτρητες φορές αγοραστές τέτοιων Kodi «κουτιών» να διαμαρτύρονται στις σελίδες κοινωνικών δικτύων του Kodi, ως ακόμα και στο επίσημο forum του. Αδυνατούν να καταλάβουν πως αυτό το «κουτί» δεν το αγόρασαν από το Kodi μα από κάποιους τρίτους, που συνήθως έχουν ένα παλιοsite με αντίστοιχα προϊόντα. Άλλωστε, μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε ότι τα προϊόντα αυτά δε διατίθενται από το Kodi Store.

Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι παντελώς άχρηστα ως συσκευές αυτά τα «κουτιά», ούτε και έγινα ξαφνικά υπερασπίστρια των εταιρειών του Hollywood. Μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν για αναπαραγωγή περιεχομένου που έχετε ή να συνδεθούν με λογαριασμούς σας στα Netflix και Hulu ή ακόμα και με online τηλεοπτικά πακέτα. Σαφώς δεν είναι τζάμπα, μα σίγουρα στοιχίζουν πολύ λιγότερο από την καλωδιακή τηλεόραση. Και σε τέτοια περίπτωση δε χρειάζεται καν κάποιο Kodi Box μα μια διαφορετική συσκευή, όπως για παράδειγμα το Roku.

Προφανώς είναι δύσκολο για το μέσο χρήστη να καταλάβει πως δεν είναι δυνατόν να έχει τζάμπα και σε μόνιμη βάση τέτοιο περιερχόμενο. Κι ας έχει συνηθίσει σε τόσες άλλες, έστω και διαφορετικού τύπου, «δωρεάν» υπηρεσίες (π.χ. Facebook, Gmail, YouTube κλπ.).

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως το Kodi προφέρει αυτά που αναφέρει στη σελίδα του και το μόνο επίσημο λογισμικό είναι αυτό που υπάρχει εκεί. Κατά συνέπεια, δεν είναι υπεύθυνη η ομάδα ανάπτυξής του αν σταμάτησε να λειτουργεί το addon που βλέπατε τσόντες ή τα επεισόδια του Game of Thrones. Εσείς το προσθέσατε από κάποια τρίτη πηγή και είστε συνυπεύθυνοι για αυτό. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα διάφορα Kodi κουτιά που αγοράσατε από ιστοσελίδες εξαπάτησης.

Όπως θα δείτε στην ιστοσελίδα του Kodi, πουθενά δεν αναφέρεται πως προσφέρει «δωρεάν» περιεχόμενο του Hollywood, δεν είναι διαθέσιμα τέτοια addons και δεν υπάρχει κάποιο «επίσημο» κατάστημα με Kodi Boxes. Τα μόνα που υπάρχουν στο Kodi Store είναι ένα t-shirt και το Pi Case, ένα απλό Raspberry Pi με προσαρμοσμένο hardware που τρέχει επίσημο λογισμικό Kodi.

Αν θέλετε να έχετε κάτι σε Kodi Box, μια χαρά θα κάνει τη δουλειά αυτή και κάποια παλιότερη Android συσκευή, αν απλά εγκαταστήσετε το Kodi από το Google Play. Το ίδιο θα βολέψει και ένας λίγο πιο παλιός σας υπολογιστής.
Τι λέει η ομάδα του Kodi για όλα αυτά;

Επιγραμματικά, θα λέγαμε πως «τα έχουν πάρει στο κρανίο». Και όχι άδικα αφού αφενός μεν υποβιβάζεται η δουλειά που κάνουν επί τόσα χρόνια, αφετέρου δε αρκετοί απατεωνίσκοι κερδοσκοπούν εις βάρος αυτού του αξιόλογου λογισμικού.

Με συνεχείς δημοσιεύσεις προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα μα, δυστυχώς, δε φαίνεται να δίνει κανείς σημασία.
Δείτε τώρα τον παραλογισμό που υπάρχει, επειδή το βασικό «επιχείρημα» των διάφορων δικηγόρων και δημοσιογράφων ήταν πως ευθύνεται το Kodi και συνεπώς αυτό πρέπει να κυνηγηθεί και να κλείσει. Ανοίξτε το YouTube και κάντε αναζήτηση για «Kodi Box». Αμέσως θα σας εμφανιστεί μια τεράστια λίστα αποτελεσμάτων όπου YouTubers (αυτή η μάστιγα) κάνουν «παρουσιάσεις» (άθλιες διαφημίσεις δηλαδή) διάφορων τέτοιων «κουτιών» για κουτούς ανθρώπους.

Η ομάδα του Kodi έχει κάνει από το Φλεβάρη του 2016 μια ανάρτηση με σαφέστατο τίτλο. Για όσους δυσκολεύονται με τα Αγγλικά: «Οι πωλητές πειρατικών κουτιών και όσοι τα προωθούν στο YouTube σκοτώνουν το Kodi». Μαντέψτε τι κάνετε εσείς που τα αγοράζετε.

The Piracy Box Sellers and Youtube Promoters Are Killing Kodi

Μάλιστα, καλούν τους χρήστες να αναφέρουν ότι δε λειτουργούν αυτά τα «πειρατικά» addons, ούτως ώστε να γίνει αντιληπτό πως στην ουσία δεν προσφέρουν τίποτα —και αν το κάνουν θα είναι για ώρες, στην καλύτερη για μέρες.


Προσοχή

Κυκλοφορούν πολλά τέτοια addons για το Kodi, που όμως περιέχουν mining scripts και κάνουν cryptojacking. Κερδοσκοπούν εις βάρος σας, βλάπτουν το hardware της συσκευής σας και ζημιώνουν την τσέπη σας. Και όλα αυτά γιατί; Για να βλέπετε «τζάμπα» περιεχόμενο. Αναλογιστείτε ποιος είναι ο χαζός της υπόθεσης.

Έχει παραγίνει όμως το κακό με τις αναφορές σε «πειρατεία», τα επικριτικά σχόλια και τις ηθικοπλαστικές αναλύσεις. Αν η λογική είναι να βάλλεται οτιδήποτε θεωρείται ότι σχετίζεται με «πειρατικό» περιεχόμενο, τότε να καταργήσουμε τους περιηγητές και τις μηχανές αναζήτησης που δίνουν τέτοιους συνδέσμους. Τι, όχι; Σκεφτείτε επίσης ποιος νόμος πέρασε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τι επιπτώσεις θα έχει. Μήπως να δεχτούμε αδιαμαρτύρητα πως στο εξής το Διαδίκτυο θα έχει τόσα φίλτρα ώστε τελικά να βλέπουμε μόνο όποιο περιεχόμενο επιθυμούν οι διάφορες πολυεθνικές και τα τραστ; Έχετε συνειδητοποιήσει ότι πεθαίνει η ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας;


Σημείωση

Τα παραπάνω δεν αφορούν την ευγενή συνομοταξία των τζαμπατζήδων, που θέλουν να έχουν τα πάντα χωρίς να πληρώνουν τίποτα. Αυτοί όντως ζημιώνουν, όχι μόνο τους δημιουργούς αλλά και όλους εμάς.

Όπως και να έχει, αυτή είναι η πραγματικότητα για το επίσημο λογισμικό Kodi Media Center, τα τρίτα πρόσθετα -που αναπτύσσονται από άλλους και μπορεί να περιέχουν παράνομο περιερχόμενο ή/και κακόβουλο λογισμικό- μα και για τα διάφορα μηχανήματα που κυκλοφορούν έχοντας καταχρηστικά το λογότυπο του Kodi και την ονομασία «Kodi Box». Τα οποία, εκτός από αυτό το ψέμα, είναι συνήθως πολύ κακής ποιότητας, χαμηλών προδιαγραφών, με παρωχημένο λογισμικό και υψηλό κόστος, που το πληρώνετε και με τρόπους που δεν αντιλαμβάνεστε.

Συνεπώς, την επόμενη φορά που συνειρμικά θα συνδυάσετε το Kodi με την «πειρατεία» ή θα θελήσετε να ενοχλήσετε τους δημιουργούς του για το κάθε addon που δε σας δουλεύει, σκεφτείτε ξανά. Και φυσικά, όποιο άρθρο βλέπετε με τα «Τοp 10 Kodi addons» είτε κάτι πουλάει είτε γράφτηκε από ηλίθιο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας