Οι άνθρωποι αντέχουν να είναι πιο ειλικρινείς από όσο νομίζουν

Οι άνθρωποι αντέχουν να είναι πιο ειλικρινείς από όσο νομίζουν Μια μελέτη που εκπονήθηκε από το University of Chicago Booth School of Business κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι συχνά αντέχουν να είναι πιο ειλικρινείς από ό,τι νομίζουν. Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές ορίζουν την ειλικρίνεια ως το να «μιλάμε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας». Σε μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν οι ερευνητές διερευνούν τις πραγματικές και προβλεπόμενες συνέπειες της ειλικρίνειας στην καθημερινή ζωή. Στη φάση ενός πειράματος οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να είναι εντελώς ειλικρινείς με όλους τους ανθρώπους που συναναστρέφονται για τρεις ημέρες. Σε ένα εργαστηριακό πείραμα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι ειλικρινείς με έναν στενό συνεργάτη απαντώντας σε προσωπικές και δυνητικά δύσκολες συζητήσεις. Ένα τρίτο πείραμα ζητούσε από τους συμμετέχοντες να μοιραστούν με ειλικρίνεια αρνητικά σχόλια με έναν στενό συνεργάτη. Σε όλα τα πειράματα, τα άτομα περιμένουν ότι η ειλικρίνεια θα είναι λιγότερο ευχάριστη και θα συνεπάγεται λιγότερη κοινωνική σύνδεση από ό,τι στην πραγματικότητα. Ωστόσο, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τέτοιοι φόβοι είναι συχνά λανθασμένοι. Οι ειλικρινείς συνομιλίες είναι πολύ πιο ευχάριστες για εκείνους που επικοινωνούν από ό,τι περιμένουν να είναι, και οι ακροατές των ειλικρινών συνομιλιών αντιδρούν λιγότερο αρνητικά από ό,τι αναμενόταν. «Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το να αποφεύγεις να είσαι ειλικρινής μπορεί να είναι λάθος καθώς χάνονται ευκαιρίες οι οποίες θα εκτιμηθούν μακροπρόθεσμα» καταλήγουν οι ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο the Journal of Experiment Psychology: General. _______________________ Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ





Μια μελέτη που εκπονήθηκε από το University of Chicago Booth School of Business κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι συχνά αντέχουν να είναι πιο ειλικρινείς από ό,τι νομίζουν.



Για τους σκοπούς της μελέτης οι ερευνητές ορίζουν την ειλικρίνεια ως το να «μιλάμε σύμφωνα με τις πεποιθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας». Σε μια σειρά πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν οι ερευνητές διερευνούν τις πραγματικές και προβλεπόμενες συνέπειες της ειλικρίνειας στην καθημερινή ζωή.

Στη φάση ενός πειράματος οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να είναι εντελώς ειλικρινείς με όλους τους ανθρώπους που συναναστρέφονται για τρεις ημέρες. Σε ένα εργαστηριακό πείραμα, οι συμμετέχοντες έπρεπε να είναι ειλικρινείς με έναν στενό συνεργάτη απαντώντας σε προσωπικές και δυνητικά δύσκολες συζητήσεις. Ένα τρίτο πείραμα ζητούσε από τους συμμετέχοντες να μοιραστούν με ειλικρίνεια αρνητικά σχόλια με έναν στενό συνεργάτη.

Σε όλα τα πειράματα, τα άτομα περιμένουν ότι η ειλικρίνεια θα είναι λιγότερο ευχάριστη και θα συνεπάγεται λιγότερη κοινωνική σύνδεση από ό,τι στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τέτοιοι φόβοι είναι συχνά λανθασμένοι. Οι ειλικρινείς συνομιλίες είναι πολύ πιο ευχάριστες για εκείνους που επικοινωνούν από ό,τι περιμένουν να είναι, και οι ακροατές των ειλικρινών συνομιλιών αντιδρούν λιγότερο αρνητικά από ό,τι αναμενόταν.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι το να αποφεύγεις να είσαι ειλικρινής μπορεί να είναι λάθος καθώς χάνονται ευκαιρίες οι οποίες θα εκτιμηθούν μακροπρόθεσμα» καταλήγουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο the Journal of Experiment Psychology: General.


Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
Σχόλια