Η Αμερικανική Μυστική Υπηρεσία θα δοκιμάσει την αναγνώριση προσώπου γύρω από τον Λευκό Οίκο

Η Αμερικανική Μυστική Υπηρεσία θα δοκιμάσει την αναγνώριση προσώπου γύρω από τον Λευκό Οίκο Η Αμερικανική Μυστική Υπηρεσία CIA αποκάλυψε σχέδια για δοκιμή επιτήρησης γύρω από τον Λευκό Οίκο μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, με στόχο τον εντοπισμό «αντικειμένων ενδιαφέροντος» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Η παρούσα έκθεση δημοσιεύθηκε αρχικά στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά για ένα περίεργο λόγο παρέμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό, εν τούτοις η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (αγγλικά: American Civil Liberties Union) δημοσίευσε σήμερα την ύπαρξη της. Η έκθεση ουσιαστικά περιγράφει μια δοκιμή που θα συγκρίνει τα βίντεο του κλειστού κυκλώματος στους δημόσιους χώρους του Λευκού Οίκου και θα βασίζεται σε μία βάση δεδομένων, όπου θα συσσωρεύονται εκεί όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Από αυτήν την παρακολούθηση δεν θα εξαιρούνται ούτε οι υπάλληλοι που εργάζονται στο Λευκό Οίκο, δηλαδή θα είναι όλοι φακελομένοι. Η δοκιμή είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19 Νοεμβρίου (δηλαδή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη) και θα λήξει στις 30 Αυγούστου 2019. Για να καταλάβετε πως θα λειτουργεί κατάσταση: Τα βίντεο θα καταγραφούν τα πρόσωπα των ανθρώπων, στη συνέχεια το σύστημα θα αποθηκεύει τις πληροφορίες, όπου ένας ανθρωπος αξιολογητής θα κρίνει κατά πόσο ένα άτομο είναι ύποπτο ή όχι, και μετά εφόσον κριθεί ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό ή επικίνδυνο θα διαγράφει τις πληροφορίες. Η έκθεση ισχυρίζεται ότι η λειτουργία της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε αγνώστους επισκέπτες είναι υψίστης σημασίας για να αποφευχθούν διάφορα ευτράπελα, αλλά σημειώνει ότι το συγκρότημα του Λευκού Οίκου είναι ήδη μια «περιοχή υψηλής παρακολούθησης» και οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν την επίσκεψη, εάν δεν θέλουν να μπουν στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών. Η ACLU λέει ότι η ετούτο το εγχείρημα μπορεί να καλύπτεται μεν από το πρόσχημα της προστασίας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά αντικειμενικά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σγια τη μαζική παρακολούθηση των Αμερικανών πολιτών στους δρόμους έξω από τον Λευκό Οίκο. (Η τεχνολογία του προγράμματος αναμένεται να αναλύει τα πρόσωπα – στόχους έως και 20 μέτρα από την κάμερα.) Η αναγνώριση προσώπου χαρακτηρίζεται από τους εμπειρογνώμονες ως η πιο επικίνδυνη παρακολούθηση της ανθρώπινης ζωής, αφού προφανώς καταπατά κάθε ίχνος ιδιωτικότητας των ανθρώπων, εν αντιθέσει με άλλα συστήματα παρακολούθησης, διότι κάποια στιγμή οι αρμόδιες αρχές μπορεί να την επεκτείνουν και σε χώρους που δεν κρίνονται αναγκαίοι για εποπτεία.


Η Αμερικανική Μυστική Υπηρεσία CIA αποκάλυψε σχέδια για δοκιμή επιτήρησης γύρω από τον Λευκό Οίκο μέσω της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, με στόχο τον εντοπισμό «αντικειμένων ενδιαφέροντος» που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η παρούσα έκθεση δημοσιεύθηκε αρχικά στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά για ένα περίεργο λόγο παρέμενε άγνωστη στο ευρύ κοινό, εν τούτοις η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (αγγλικά: American Civil Liberties Union) δημοσίευσε σήμερα την ύπαρξη της.

Η έκθεση ουσιαστικά περιγράφει μια δοκιμή που θα συγκρίνει τα βίντεο του κλειστού κυκλώματος στους δημόσιους χώρους του Λευκού Οίκου και θα βασίζεται σε μία βάση δεδομένων, όπου θα συσσωρεύονται εκεί όλες οι απαραίτητες πληροφορίες. Από αυτήν την παρακολούθηση δεν θα εξαιρούνται ούτε οι υπάλληλοι που εργάζονται στο Λευκό Οίκο, δηλαδή θα είναι όλοι φακελομένοι.

Η δοκιμή είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19 Νοεμβρίου (δηλαδή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη) και θα λήξει στις 30 Αυγούστου 2019.

Για να καταλάβετε πως θα λειτουργεί κατάσταση: Τα βίντεο θα καταγραφούν τα πρόσωπα των ανθρώπων, στη συνέχεια το σύστημα θα αποθηκεύει τις πληροφορίες, όπου ένας ανθρωπος αξιολογητής θα κρίνει κατά πόσο ένα άτομο είναι ύποπτο ή όχι, και μετά εφόσον κριθεί ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό ή επικίνδυνο θα διαγράφει τις πληροφορίες.

Η έκθεση ισχυρίζεται ότι η λειτουργία της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου σε αγνώστους επισκέπτες είναι υψίστης σημασίας για να αποφευχθούν διάφορα ευτράπελα, αλλά σημειώνει ότι το συγκρότημα του Λευκού Οίκου είναι ήδη μια «περιοχή υψηλής παρακολούθησης» και οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν την επίσκεψη, εάν δεν θέλουν να μπουν στο στόχαστρο των μυστικών υπηρεσιών.

Η ACLU λέει ότι η ετούτο το εγχείρημα μπορεί να καλύπτεται μεν από το πρόσχημα της προστασίας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αλλά αντικειμενικά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σγια τη μαζική παρακολούθηση των Αμερικανών πολιτών στους δρόμους έξω από τον Λευκό Οίκο. (Η τεχνολογία του προγράμματος αναμένεται να αναλύει τα πρόσωπα – στόχους έως και 20 μέτρα από την κάμερα.)

Η αναγνώριση προσώπου χαρακτηρίζεται από τους εμπειρογνώμονες ως η πιο επικίνδυνη παρακολούθηση της ανθρώπινης ζωής, αφού προφανώς καταπατά κάθε ίχνος ιδιωτικότητας των ανθρώπων, εν αντιθέσει με άλλα συστήματα παρακολούθησης, διότι κάποια στιγμή οι αρμόδιες αρχές μπορεί να την επεκτείνουν και σε χώρους που δεν κρίνονται αναγκαίοι για εποπτεία.

texnologia.net
Σχόλια