Αλλόκοτο φαινόμενο Μεσμερισμού σε γιγάντιες μέλισσες Ασίας, εκτελούν υπνωτικό αμυντικό χορό για να αποκρούσουν τους θηρευτές τους
Νοτιοανατολική Ασία, στο Βιετνάμ,
Αλλόκοτο φαινόμενο Μεσμερισμού (υπνωτικό φαινόμενο ή φαινόμενο ζωικού μαγνητισμού) σε έντομα.
Γιγάντιες μέλισσες γνωστές ως Apis Dorsata (που κυριαρχούν στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία), σε υπνωτική κατάσταση (διαφορετική κατάσταση της συνείδησης) εκτελούν έναν υπνωτικό αμυντικό χορό (mesmerising 'Mexican wave') για να αποκρούσουν μικρότερα αρπακτικά έντομα, όπως οι σφήκες, και να προστατεύσουν την κυψέλη τους.
Μια «αλυσίδα» υγιών εντόμων, δημιουργεί έναν αδιάσπαστο κύκλο, (όπου δημιουργούνται κύματα μαγνητικού ρευστού) για να απαλλαγεί (σαν μονάδα, σαν ένας οργανισμός) από τα νοσηρά του στοιχεία.

(Ο Αυστριακός γιατρός Mesmer πίστευε στην επιρροή της σελήνης και των πλανητών στην υγεία ενός ζωντανού οργανισμού και στην ύπαρξη μαγνητικών υγρών σε όλους τους ζωικούς οργανισμούς (ζωικός μαγνητισμός)

η συναρπαστική στιγμή του υπνωτικού χορού βιντεοσκοπήθηκε


οι μέλισσες ωθούν την κοιλιά τους προς τα πάνω και η κυψέλη μοιάζει σαν να εκτελεί ένα Μεξικάνιμο κύμα ('Mexican wave' patterns) για να προστατευτεί (αμυντική τεχνική, γνωστή ως κυματοειδές σύστημα 'shimmering')

Κατά τη διάρκεια του κλιπ, κάθε μέλισσα μεμονωμένα, στο εξωτερικό στρώμα της κυψέλης ανυψώνει την κοιλιά της με ένα πολύ συντονισμένο τρόπο για να δημιουργήσει ένα κυματιστό αποτέλεσμα από το ένα άκρο της κυψέλης στο άλλο και έτσι δημιουργείται ψευδαίσθηση ότι η κυψέλη τρεμοπαίζει.

Καθώς ο κυματισμός μέσα στην κυψέλη διατηρείται για περίπου τρία λεπτά, παρατηρείται ότι οι υπόλοιπες μέλισσες χτυπούν τα φτερά τους.Κατά τη διάρκεια του βίντεο, κάθε κύμα δεν διαρκεί περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.
Ο κυματισμός (σαν λάμψη, δημιουργεί μια «ζώνη καταφυγίου» περίπου 50 cm) εμποδίζει τις αρπακτικές σφήκες να επιτεθούν στις μέλισσες από την επιφάνεια της κυψέλης.
Έτσι, το shimmering φαίνεται να είναι μια βασική στρατηγική άμυνας που υποστηρίζει την ανοιχτή φωλιά των γιγαντιαίων μελισσών.όσοι παρακολούθησαν το βίντεο στο YouTube έμειναν έκπληκτοι και τα σχόλια τους δείχνουν τον εντυπωσιασμό, αλλά και τον φόβο τους απέναντι στο φαινόμενο, ενώ με χιούμορ σχολιάζουν ότι η κυψέλη μοιάζει με μια γενειάδα από μέλισσες.

Απέχουμε τόσο από το να γνωρίζουμε όλους τους παράγοντες της φύσης και τους διάφορους τρόπους δράσης τους, ώστε είναι ελάχιστα φιλοσοφικό να αρνούμαστε τα φαινόμενα, απλά επειδή είναι ανεξήγητα στο επίπεδο πληροφόρησης που βρισκόμαστε. Αντί να "δυσκολευόμαστε" να τα παραδεχτούμε, είναι καλύτερα να τα εξετάζουμε με προσοχή.

Οι γιγάντιες μέλισσες ( Apis dorsata και A. laboriosa ) ανήκουν στα παλαιότερα είδη μελισσών μετά από τις μέλισσες νάνους (π.χ. A. florea ), και έχουν εξελιχθεί περίπου πριν από πέντε έως δέκα εκατομμύρια χρόνια
κατασκευάζουν τις φωλιές τους κυρίως στην ύπαιθρο και
εκτίθενται απευθείας σε μια ποικιλία αρπακτικών, ιδιαίτερα σε πτηνά και σφήκες
Αυτή η επιθετική πίεση προκάλεσε προφανώς την εξέλιξη μιας σειράς αμυντικών στρατηγικών.

Γενικά, οι αμυντικές συμπεριφορές των μελισσών μπορεί να περιλαμβάνουν φυσική επαφή με τους επιτιθέμενους. Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι η ικανότητά τους να προσλαμβάνουν αστυνομικούς και να κινητοποιούν μια ολόκληρη ομάδα υπερασπιστών. Στις γιγάντιες μέλισσες, η μαζική κινητοποίηση των φρουρών τσιμπήματος μπορεί να συμβεί μέσα σε ένα μόνο δευτερόλεπτο, και τους έδωσε τη φήμη ότι κάνουν τα πιο επικίνδυνα τσιμπήματα εντόμων στη γη
σχετικό το δημοσίευμα


https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0003141
πηγή για την ανάρτηση
15-1-19
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6593003/Giant-honey-bees-perform-hypnotic-defensive-dance-ward-predators.html?ito=social-twitter_mailonline
το σχετικό βίντεο
https://www.stuff.co.nz/world/asia/109973990/video-shows-honeybees-mesmerising-mexican-wave-defence-against-predators
http://hellenicrevenge.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας