Ο ΟΤΕ ξεπούλησε την Τelekom Albania έναντι πινακίου φακής σε ..Βούλγαρους

Ο ΟΤΕ ξεπούλησε την Τelekom Albania έναντι πινακίου φακής σε ..Βούλγαρους Οι Γερμανοί ιδιοκτήτες του ΟΤΕ ξεπούλησαν το 99,76% των μετοχών την Τelekom Albania έναντι πινακίου φακής, για μόλις 50 εκατ. ευρώ. Τo ποσό αυτό αντιστοιχεί σε σε περίπου 5 έως 6 φορές ετήσια λειτουργικά κέρδη της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι ξεπουλάμε ένα εθνικό μας περιουσιακό στοιχείο ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, σε τιμή που θα αποσβεστεί σε πέντε ή το πολύ σε έξι χρόνια. Πρόκειται προφανώς για σκάνδαλο, αλλά ποιος ασχολείται με σκάνδαλα πλέον στην Ελλάδα αφού αυτό αποτελεί απλή καθημερινότητα. Ο αγοραστής της Telekom Albania, έχει συμφέροντα συνδεόμενα με τη Bulgaria Telecom Company (BTC) EAD, γνωστότερη με την εμπορική της ονομασία Vivacom. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ελέγχεται από τους Βούλγαρους επενδυτές Σπας Ρουσέφ και Ελβιν Γκούρι. Οι τελευταίοι το 2015 με την υποστήριξη ρωσικών κεφαλαίων, και ειδικότερα της τράπεζας VTB, κατάφεραν να αποκτήσουν τη Vivacom, κόντρα στην επενδυτική Olympia Group, του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού. Ειδικά, ο κ. Ρουσέφ θεωρείται σημαντική προσωπικότητα στη Βουλγαρία και στο παρελθόν υπήρξε μοχλός σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών στη γείτονα χώρα. Τη μεγαλύτερη προσφορά για την Telekom Albania, ωστόσο, είχε προσφέρει η σερβική Telecom Serbia. H τελευταία είχε γνωστοποιήσει ότι προσέφερε 61 εκατ. ευρώ, αλλά η προσφορά της δεν έγινε αποδεκτή από την αλβανική κυβέρνηση. Για το θέμα πήρε θέση ακόμη και ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο οποίος είχε αναφέρει ότι οι σερβικές επιχειρήσεις είναι δεκτές για επενδύσεις στη χώρα του, αλλά όχι και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Ο ΟΤΕ κλείνει έναν κύκλο παρουσίας στη γειτονική χώρα διάρκειας περίπου 20 ετών. «Με τη συμφωνία πώλησης της Telekom Albania, κλείνει ο κύκλος της επιτυχημένης επένδυσης του ομίλου ΟΤΕ στην Αλβανία», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. «Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση», προσέθεσε, «στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του ομίλου ΟΤΕ, με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τη βιώσιμη ανάπτυξη». Η επένδυση στην Αλβανία πραγματοποιήθηκε το 2000 με την απόκτηση του 85% της Albanian Mobile Communications (AMC), η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Telekom Albania. Το 2005 ο ΟΤΕ, μέσω της Cosmote, αύξησε τη συμμετοχή του στην εταιρεία φθάνοντας το 99%. H πώληση αυτή αποτελεί άλλο ένα βήμα επανεστίασης των δραστηριοτήτων του ομίλου ΟΤΕ στη Βαλκανική. Η εταιρεία πλέον διαθέτει παρουσία μόνον στην αγορά της Ρουμανίας, ενώ στελέχη του ΟΤΕ αναφέρουν την αναγκαιότητα εστίασης των επενδύσεων στην εγχώρια αγορά, από την οποία πλέον προέρχεται το 80% των εσόδων και των λειτουργικών της κερδών. Εκεί φτάσαμε. Να ξεπουλάμε όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία στο εσωτερικό και ατο εξωτερικό της χώρας. Και να φτάνουμε στο σημείο, να μας εξαγοράζουν οι άλλοτε φτωχοί συγγενείς των Βαλκανίων, μετατρέποντάς μας σε υποπόδιο των Γερμανών και της ευρύτερης περιοχής.



Οι Γερμανοί ιδιοκτήτες του ΟΤΕ ξεπούλησαν το 99,76% των μετοχών την Τelekom Albania έναντι πινακίου φακής, για μόλις 50 εκατ. ευρώ. Τo ποσό αυτό αντιστοιχεί σε σε περίπου 5 έως 6 φορές ετήσια λειτουργικά κέρδη της εταιρείας. Αυτό σημαίνει ότι ξεπουλάμε ένα εθνικό μας περιουσιακό στοιχείο ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας, σε τιμή που θα αποσβεστεί σε πέντε ή το πολύ σε έξι χρόνια. Πρόκειται προφανώς για σκάνδαλο, αλλά ποιος ασχολείται με σκάνδαλα πλέον στην Ελλάδα αφού αυτό αποτελεί απλή καθημερινότητα.
Ο αγοραστής της Telekom Albania, έχει συμφέροντα συνδεόμενα με τη Bulgaria Telecom Company (BTC) EAD, γνωστότερη με την εμπορική της ονομασία Vivacom. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ελέγχεται από τους Βούλγαρους επενδυτές Σπας Ρουσέφ και Ελβιν Γκούρι. Οι τελευταίοι το 2015 με την υποστήριξη ρωσικών κεφαλαίων, και ειδικότερα της τράπεζας VTB, κατάφεραν να αποκτήσουν τη Vivacom, κόντρα στην επενδυτική Olympia Group, του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού. Ειδικά, ο κ. Ρουσέφ θεωρείται σημαντική προσωπικότητα στη Βουλγαρία και στο παρελθόν υπήρξε μοχλός σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών στη γείτονα χώρα.
Τη μεγαλύτερη προσφορά για την Telekom Albania, ωστόσο, είχε προσφέρει η σερβική Telecom Serbia. H τελευταία είχε γνωστοποιήσει ότι προσέφερε 61 εκατ. ευρώ, αλλά η προσφορά της δεν έγινε αποδεκτή από την αλβανική κυβέρνηση. Για το θέμα πήρε θέση ακόμη και ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, ο οποίος είχε αναφέρει ότι οι σερβικές επιχειρήσεις είναι δεκτές για επενδύσεις στη χώρα του, αλλά όχι και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Ο ΟΤΕ κλείνει έναν κύκλο παρουσίας στη γειτονική χώρα διάρκειας περίπου 20 ετών. «Με τη συμφωνία πώλησης της Telekom Albania, κλείνει ο κύκλος της επιτυχημένης επένδυσης του ομίλου ΟΤΕ στην Αλβανία», σχολίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ. «Πρόκειται για μια στρατηγική απόφαση», προσέθεσε, «στο πλαίσιο του επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των αναπτυξιακών πλάνων του ομίλου ΟΤΕ, με γνώμονα τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Η επένδυση στην Αλβανία πραγματοποιήθηκε το 2000 με την απόκτηση του 85% της Albanian Mobile Communications (AMC), η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Telekom Albania. Το 2005 ο ΟΤΕ, μέσω της Cosmote, αύξησε τη συμμετοχή του στην εταιρεία φθάνοντας το 99%. H πώληση αυτή αποτελεί άλλο ένα βήμα επανεστίασης των δραστηριοτήτων του ομίλου ΟΤΕ στη Βαλκανική. Η εταιρεία πλέον διαθέτει παρουσία μόνον στην αγορά της Ρουμανίας, ενώ στελέχη του ΟΤΕ αναφέρουν την αναγκαιότητα εστίασης των επενδύσεων στην εγχώρια αγορά, από την οποία πλέον προέρχεται το 80% των εσόδων και των λειτουργικών της κερδών.
Εκεί φτάσαμε. Να ξεπουλάμε όλα τα περιουσιακά μας στοιχεία στο εσωτερικό και ατο εξωτερικό της χώρας. Και να φτάνουμε στο σημείο, να μας εξαγοράζουν οι άλλοτε φτωχοί συγγενείς των Βαλκανίων, μετατρέποντάς μας σε υποπόδιο των Γερμανών και της ευρύτερης περιοχής.
Σχόλια