Σύντομα οι υπολογιστές θα μπορούν να γράφουν αυτόματα πλήρεις ειδήσεις Absenta Mia

Σύντομα οι υπολογιστές θα μπορούν να γράφουν αυτόματα πλήρεις ειδήσεις Absenta Mia Μια ερευνητική ομάδα δημοσίευσε την Πέμπτη ένα έγγραφο που δείχνει ότι η τεχνολογία, που μπορεί να δημιουργήσει ρεαλιστικές ειδήσεις χρησιμοποιώντας μόνο μια επικεφαλίδα, θα έχει γρήγορη εξέλιξη μέσα στα επόμενα χρόνια. Η OpenAI, η οποία υποστηρίχθηκε από τον ιδρυτή του LinkedIn, Reid Hoffman, ιδρύθηκε για να διερευνήσει πώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να γίνουν πιο ασφαλή. Διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι υπολογιστές – που ήδη χρησιμοποιούνται για να γράφουν σύντομες ειδησεογραφικές αναφορές από δελτία τύπου – μπορούν να εκπαιδεύονται για να διαβάζουν και να γράφουν μεγαλύτερα κείμενα, πιο εύκολα από ότι πίστευαν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συνάδελφοι επιστήμονες πρέπει να αρχίσουν να συζητούν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της τεχνολογίας, πριν τη δημοσιοποίηση κάθε τεχνολογικής προόδου, όπως κάνουν οι πυρηνικοί φυσικοί και οι γενετιστές οι οποίοι σκέφτονται πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το έργο τους, πριν το δημοσιεύσουν. Τα αποκαλούμενα γλωσσικά μοντέλα που επιτρέπουν στους υπολογιστές να διαβάζουν και να γράφουν, συνήθως «εκπαιδεύονται» για συγκεκριμένες εργασίες όπως οι μεταφράσεις γλωσσών, οι απαντήσεις σε ερωτήσεις ή η συνοπτική παρουσίαση κειμένου. Αυτή η εκπαίδευση γίνεται συνήθως κάτω από ανθρώπινη εποπτεία και ειδικά σύνολα δεδομένων. Το έγγραφο της OpenAI διαπίστωσε ότι ένα γλωσσικό μοντέλο γενικής χρήσης, που είναι ικανό για πολλά από αυτά τα εξειδικευμένα καθήκοντα, μπορεί να εκπαιδευτεί χωρίς πολλή παρέμβαση από ανθρώπους. Το μοντέλο χρειάζεται λίγα χρόνια ακόμα για να είναι σε θέση να εργάζεται αξιόπιστα και απαιτεί ακριβό cloud computing για την κατασκευή. Αλλά αυτό το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί γρήγορα. Σε μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει διαμάχες, η OpenAI περιγράφει το έργο της στο έγγραφο, αλλά δεν κυκλοφορεί το μοντέλο το ίδιο, επειδή φοβάται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με λανθασμένο τρόπο. «Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε στάδιο, να πούμε ότι πρόκειται για έναν κίνδυνο», δήλωσε ο Dario Amodei, διευθυντής έρευνας της OpenAI. «Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους ανθρώπους γι’ αυτά τα θέματα και να αρχίσουμε μια συζήτηση».


Μια ερευνητική ομάδα δημοσίευσε την Πέμπτη ένα έγγραφο που δείχνει ότι η τεχνολογία, που μπορεί να δημιουργήσει ρεαλιστικές ειδήσεις χρησιμοποιώντας μόνο μια επικεφαλίδα, θα έχει γρήγορη εξέλιξη μέσα στα επόμενα χρόνια. Η OpenAI, η οποία υποστηρίχθηκε από τον ιδρυτή του LinkedIn, Reid Hoffman, ιδρύθηκε για να διερευνήσει πώς τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να γίνουν πιο ασφαλή. Διαπίστωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι υπολογιστές – που ήδη χρησιμοποιούνται για να γράφουν σύντομες ειδησεογραφικές αναφορές από δελτία τύπου – μπορούν να εκπαιδεύονται για να διαβάζουν και να γράφουν μεγαλύτερα κείμενα, πιο εύκολα από ότι πίστευαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συνάδελφοι επιστήμονες πρέπει να αρχίσουν να συζητούν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες της τεχνολογίας, πριν τη δημοσιοποίηση κάθε τεχνολογικής προόδου, όπως κάνουν οι πυρηνικοί φυσικοί και οι γενετιστές οι οποίοι σκέφτονται πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το έργο τους, πριν το δημοσιεύσουν.



Τα αποκαλούμενα γλωσσικά μοντέλα που επιτρέπουν στους υπολογιστές να διαβάζουν και να γράφουν, συνήθως «εκπαιδεύονται» για συγκεκριμένες εργασίες όπως οι μεταφράσεις γλωσσών, οι απαντήσεις σε ερωτήσεις ή η συνοπτική παρουσίαση κειμένου. Αυτή η εκπαίδευση γίνεται συνήθως κάτω από ανθρώπινη εποπτεία και ειδικά σύνολα δεδομένων.

Το έγγραφο της OpenAI διαπίστωσε ότι ένα γλωσσικό μοντέλο γενικής χρήσης, που είναι ικανό για πολλά από αυτά τα εξειδικευμένα καθήκοντα, μπορεί να εκπαιδευτεί χωρίς πολλή παρέμβαση από ανθρώπους.

Το μοντέλο χρειάζεται λίγα χρόνια ακόμα για να είναι σε θέση να εργάζεται αξιόπιστα και απαιτεί ακριβό cloud computing για την κατασκευή. Αλλά αυτό το κόστος θα μπορούσε να μειωθεί γρήγορα.



Σε μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει διαμάχες, η OpenAI περιγράφει το έργο της στο έγγραφο, αλλά δεν κυκλοφορεί το μοντέλο το ίδιο, επειδή φοβάται ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με λανθασμένο τρόπο.

«Δεν βρισκόμαστε ακόμη σε στάδιο, να πούμε ότι πρόκειται για έναν κίνδυνο», δήλωσε ο Dario Amodei, διευθυντής έρευνας της OpenAI. «Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους ανθρώπους γι’ αυτά τα θέματα και να αρχίσουμε μια συζήτηση».

Σχόλια