Η Αίγυπτος κατασκευάζει ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα στον κόσμο

Η Αίγυπτος κατασκευάζει ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα στον κόσμο Reuters/CARLOS BARRIA Ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα ηλιακής ενέργειας στον κόσμο κατασκευάζεται στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου, περίπου 650 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Το ηλιακό πάρκο Μπενμπάν θα μπορεί να παράγει αρκετή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα εκατομμύριο σπίτια. Το μεγαλύτερο έργο ηλιακής ενέργειας που βρίσκεται υπό κατασκευή, είναι επίσης το πρώτο έργο που συνδυάζει τους πόρους τόσο της αιγυπτιακής κυβέρνησης όσο και μιας ιδιωτικής κοινοπραξίας. Το φωτοβολταϊκό πάρκο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος, με 32 σταθμούς παραγωγής ενέργειας και παραγωγή ισχύος 1.650 μεγαβάτ, που θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει το στόχο της να λαμβάνει το 20% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο αναμένεται επίσης να έχει σημαντική επίπτωση τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον, διότι η Αίγυπτος βασίζεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα. Ένας από τους υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία χορήγησε δάνειο ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του ηλιακού πάρκου. Επιπλέον, το τμήμα Διεθνούς Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας δεσμεύτηκε επίσης για 653 εκατομμύρια δολάρια και η Πολυμερής Υπηρεσία Επενδύσεων και Εγγυήσεων προσέφερε 210 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλιση των ιδιωτικών δανειστών και επενδυτών έναντι «πολιτικών κινδύνων». Η Αίγυπτος έχει μεγάλη δυναμικότητα για ηλιακή ενέργεια λόγω του κλίματος της, αλλά δεν σχεδιάζει μόνο να επενδύσει στην ηλιακή ενέργεια. Η κυβέρνηση της χώρας έχει επίσης σχέδια για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Σουέζ, καθώς και ένα πυρηνικό σταθμό που θα ξεκινήσει λειτουργία το 2026. Ναυτεμπορική


Reuters/CARLOS BARRIA


Ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα ηλιακής ενέργειας στον κόσμο κατασκευάζεται στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου, περίπου 650 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου. Το ηλιακό πάρκο Μπενμπάν θα μπορεί να παράγει αρκετή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσει ένα εκατομμύριο σπίτια.
Το μεγαλύτερο έργο ηλιακής ενέργειας που βρίσκεται υπό κατασκευή, είναι επίσης το πρώτο έργο που συνδυάζει τους πόρους τόσο της αιγυπτιακής κυβέρνησης όσο και μιας ιδιωτικής κοινοπραξίας.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία φέτος, με 32 σταθμούς παραγωγής ενέργειας και παραγωγή ισχύος 1.650 μεγαβάτ, που θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει το στόχο της να λαμβάνει το 20% της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Αυτό το φιλόδοξο σχέδιο αναμένεται επίσης να έχει σημαντική επίπτωση τόσο στην οικονομία όσο και στο περιβάλλον, διότι η Αίγυπτος βασίζεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό στα ορυκτά καύσιμα.

Ένας από τους υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας είναι η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία χορήγησε δάνειο ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση του ηλιακού πάρκου. Επιπλέον, το τμήμα Διεθνούς Χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Τράπεζας δεσμεύτηκε επίσης για 653 εκατομμύρια δολάρια και η Πολυμερής Υπηρεσία Επενδύσεων και Εγγυήσεων προσέφερε 210 εκατομμύρια δολάρια για την ασφάλιση των ιδιωτικών δανειστών και επενδυτών έναντι «πολιτικών κινδύνων».
Η Αίγυπτος έχει μεγάλη δυναμικότητα για ηλιακή ενέργεια λόγω του κλίματος της, αλλά δεν σχεδιάζει μόνο να επενδύσει στην ηλιακή ενέργεια. Η κυβέρνηση της χώρας έχει επίσης σχέδια για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Σουέζ, καθώς και ένα πυρηνικό σταθμό που θα ξεκινήσει λειτουργία το 2026.

Ναυτεμπορική
Σχόλια